Kenapa Manusia Suka Menzalimi Haiwan?

Terdetik hati aku untuk tulis entri tentang “Kenapa Manusia Suka Menzalimi Haiwan?” lepas baca artikel di salah satu blog yang aku follow – kucing2terbiar.blogspot.com kepunyaan Papa Meow, seorang pencinta haiwan (animal lover).

Sanggup kutip kucing-kucing yang terbiar di celah-celah lorong, yang terbiar berpeleseran di kedai-kedai makan, dan merata-rata tempat lagilah.

Malah ada jugak pelihara anjing comel yang diberi nama Aman dan juga Peace (Lagendary Dog), serta ada lagi anjing lain yang namanya aku tak ingat.

Korang tengok la sendiri artikel-artikel yang ada kat blog tu. Memang seronok tengok telatah kucing-kucing dan anjing-anjing yang ada dalam jagaan Papa Meow.

Keganasan Di Pusat Kurungan Haiwan DBKL

Dari apa yang aku baca di artikel terbaru blog Papa Meow iaitu “Keganasan Di Pusat Kurungan Haiwan DBKL”, ada yang menzalimi haiwan-haiwan dengan didera hingga mati dengan cara dijerut leher dan diheret sehingga mati, dilemaskan dalam air, diketuk kepala kalau tak mati, kemudian dihumban ke dalam lubang tak jauh dari situ.

Ish ish ish..

Ada lagi ura-ura mengatakan walaupun pernah ditegur tentang isu ni, pihak terbabit tetap juga mengulangi perkara yang sama. Wallahualam..

Bukan berniat untuk memburukkan nama sesiapa, tetapi hanya sebagai renungan dan pedoman kita semua.

Jom tengok video isu penderaan haiwan. Dalam video ni ada komen-komen daripada Mazidul Akmal Sidek (360) tentang isu ni.

Video ni dah lama dah sebenarnya, tapi apa yang membuatkan aku tertarik ada pada hujung rakaman video di mana seekor anjing melintas jalan (highway) tapi kena langgar.

Kemudian datang seekor anjing yang mungkin kawan dia, heret anjing yang kena langgar tu ke tepi. Sanggup membahayakan diri sendiri dengan kereta-kereta yang lalu lalang.

Serius aku rasa sebak je tengok scene anjing heret anjing yang kena langgar tu. Tuan kereta yang langgar tu buat tak reti je.

Haiwan lagi bagus perangainya berbanding manusia sekarang ni, kan? Ada haiwan buang anak? Ada haiwan rogol anak sendiri? Takde kan? Manusia je buat tu semua.

Yang berlaku kejam terhadap haiwan pon manusia jugak. Manusia rogol kambing pon ada. Ishh.. Apa nak jadi hah?

Teringat dulu aku ada terbaca kisah seorang pelacur yang diberi ganjaran masuk syurga sebab bagi minum kepada anjing yang kehausan sedangkan pelacur tu setelah malaikat Jibril semak kitab amalannya, takde satu pun perkara baik yang pernah pelacur tu buat kecuali bagi minum sedikit air kepada anjing yang kehausan tu.

Subhanallah! Betapa besarnya kurniaan-Mu dan keluasan rahmat-Mu. Pelacur tu diampuni dosanya bukan kerana dia bertaubat, tapi kerana amalnya yg kecil je iaitu memberi minum kepada haiwan (anjing).

Sedangkan manusia zaman sekarang ni seronok sepak terajang dan menzalimi haiwan-haiwan yang ada tak kira kucing, anjing, kambing, lembu, dan sebagainya. Haiwan adalah untuk disayangi, bukannya untuk dizalimi ataupun diseksa.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah saw pernah bercerita,

“Pada suatu ketika ada seorang lelaki sedang berjalan melalui sebuah jalan, lalu dia merasa sangat haus. Lalu dia turun ke sumur untuk minum.

Setelah keluar daripada sumur, dia melihat seekor anjing menjulurkan lidahnya menjilat-jilat tanah kerana kehausan. Orang itu berkata dalam hatinya, Alangkah hausnya anjing itu, seperti yang baru kualami”.

Lalu dia turun kembali ke sumur, dicedoknya air dengan sepatunya, dibawanya ke atas dan diberi minum kepada anjing itu. Maka Allah berterima kasih kepada lelaki itu (diterima amalnya) dan diampuni dosanya”.

Para sahabat bertanya, “Ya Rasulullah saw. Dapat pahalakah kami menyayangi haiwan ini?” Jawab rasulullah saw, “Menyayangi setiap makhluk hidup (termasuk tumbuhan dan haiwan) adalah berpahala”.

Jangan menzalimi haiwan

Jangan Menganiaya atau Menzalimi Haiwan

Ustaz dan mak abah aku pon pernah bagitau, kalau kat dunia ni kita menganiaya atau menzalimi haiwan, nanti di akhirat kelak haiwan-haiwan yang pernah kita zalimi dulu tu akan balas balik apa yang kita dah buat kat dia.

Contohnya, kalau kita tunjal-tunjal kepala haiwan tu, nanti kat akhirat haiwan tu tunjal-tunjal balik kepala kita. Mungkin lebih dahsyat daripada apa yang kita dah tunjal-tunjal kat dia dulu. (Alamak.. Aku pernah jentik telinga kucing!)

Kadang-kadang di dunia pon Tuhan dah tunjukkan bukti balasannya tapi masih ada yang tak sedar.

Satu lagi video tentang kekejaman manusia terhadap haiwan. Dalam video ni tunjuk seekor kucing yang kehilangan kaki akibat dipotong oleh ‘seekor manusia’ gara-gara mencuri seekor ikan di sebuah restoren.

Patut ke manusia tu buat macam tu kat kucing?

Video diambil daripada blog KakiMotong.blogspot.com. Video ni bukan 18SG. Bukan dirakam semasa kaki kucing tu kena potong, cuma rakaman kehidupan kucing tu selepas dijaga oleh owner blog KakiMotong.

“The greatnest of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated.”

~ Mahatma Gandhi

115 Comments

  1. sbb mereka dengki ngn biantang. lawl. kaw2 bodo kn. xde kje namanye tu. kng depa jadi haiwan pula then kne dera bnda yg sama camne?. lol

  2. uish..kejamm giler.. patut la manusia makin kejam.. mula2 buat kat binatang..pastu buat kat manusia plak.. tu yg byk kes bunuh membunuh sekarang ni.. tp video yg last mmg sedih sgt2.. kesian kucing tu.. :( T___T :cwy:

  3. sedih tul tgk video2 ni, aku sedih tengok kucing2 yg aku jumpa tak kisahlah kat mana2pun..tp nak bela sume aku sendiri pun tak mampu just bg jerk makan kalau aku jumpa kucing2 terbiar.aku ada bela seekor kucing itupun kucing yg aku selamatkan dr tuan yg bodoh biarkan kucing tu kena dera dengan budak2..huhuhuh

  4. Aku suka sangat kucing, tp aku x boleh pelihara kucing atas sebab2 tertentu…adalah 1 tanggungjawab yg besar utk memelihara seekor kucing…bg aku adalah lebih baik berbuat baik dgn kucing drpd menzalimi binatang ini tak tentu pasal, haiwan adalah makhluk uhan yg tidak mempunyai akal. Kita manusia ini yg mempunyai akal bertindaklah secara rasional.

  5. yang video kucing last sekali kesian gila..takkan lah setakat sekor ikan dah kena kerat kaki..kejam gila..aku rasa..zaman sekarang haiwan pun lebih sayangkan anak dari manusia yang suka buang2 anak tu..tak tau nak gelar diorang apa :sad:
    .-= Post terbaru aizuddin di blog beliau.. Oh! Dapat Surat Cinta Dari Google =-.

    • diorang patut digelar haiwan..
      diorang memang x berperikemanusiaan btol..
      sanggup diorang potong kaki kucing tu…
      klu sekadar halau jer xper lagi..
      ni potong kaki kucing tu…
      aq hrp diorang akan terima balasan yg sangat burok…
      :angry:

  6. Manusia yang menzalimi haiwan adalah binatang!
    .-= Post terbaru Hafidz di blog beliau.. Seven Collar T-shirt – Wild Child (Here For You) =-.

  7. nak wat camana..manusia memang macam tu. tu lom kena kalau haiwan makan manusia..disalahkan manusia la plak..
    .-= Post terbaru datraveller di blog beliau.. Love and Extra Passport Pages: Guest blogger: Dad =-.

  8. sedih bila tengok haiwan diseksa tanpa belas kasihan..mgkn sebab itu ada pepatah yg mengatakan bahwa perangai manusia itu lebih buas drp haiwan… :devil:
    .-= Post terbaru Nadri di blog beliau.. Sudah Tersepit Diperkosa Pulak =-.

  9. erk.. aku tak play pun mana2 video koo.. aku baca pun rasa jijik daa.. haha, tak sanggup aku tengok manusia yang perangai cam setan.. haha!

  10. orang yg suka seksa haiwan ni tak tahu yang diorang akan dapat seksaan yg sama nanti.. tak perlu tunggu di akhirat, di dunia pun diorang akan dapat rasa balasan tu..
    .-= Post terbaru kulanz di blog beliau.. Kisah Malam Jumaat, Laman Web Lucah dan Perkara Halal Haram =-.

  11. manusia rogol kambing? aku tak boleh bayangkan :P
    .-= Post terbaru blowie di blog beliau.. WiFi Percuma Didalam Train KTMB =-.

  12. dayyyymmnnn..
    kalau bab2 haiwan ni aku lemah sikit…
    lagi2 kucing, tak sampai hati la tgk dorg kena dera/seksa…
    .-= Post terbaru dhiyafaris di blog beliau.. Wix Memperkenalkan HTML =-.

  13. sedangkan manusia pun manusia anianya ni kan plak binatang.
    makhluk yang tak kan mengadu, tak kan ada ibu bapa yang saman ke makhamah
    lagilah kena dek manusia ni.

    selagi manusia ada, selagi tu ada haiwan teranianya. :angry:
    .-= Post terbaru Izzat Aziz di blog beliau.. Free tapi berkualiti =-.

  14. Oh, senang je saudara anarm,
    tambahan pula memang mengikut citarasa rakyat malaysia..
    klu pakai broadband tu.. xperlu susah nak set apa2..
    hehe..sori sembang kat topix kucheng…
    masokis awal dah baca…
    tersentuh bila tgk video utube tu….

    Oshirix:
    semua dah ada…
    klu nak guna VPN pun senang…
    Oshirix jugak ada banggunkan apps tersendiri seperti.. easyimageshack, easyfilefilter,mailserver.. oshirix-samba..
    ada jugak apps yang diambil dari OSS dan dikumpil semula dan dibuat penambahbaikkan seperti..zekr, katoob,mimba….

    nak guna oshirix senang je.. lagi senang dari OS lain daripada pendapat saya… hardware pun mudah dikenal pasti sebab guna kernel terkini..

    ada byk desktop pilihan..lxde, gnome, kde dan lain2.. :-p
    .-= Post terbaru MASOKIS di blog beliau.. Oshirix Squeeze Preview [HD] =-.

  15. sejujurnya, tak baca entry ni betul2 cuz tak mahu amik risiko sedeh kalau jumpa part2 yang orang buat kejam dekat kucing.huhuhu. gilalah ku sayang kucing.kat rumah je ada 5 kucing org buang ku bela. kenapalah ade orang sampai ati buang anak kucing wei? dasarlah manusia ni xreti nk berkasih sayang :(

    kucing ni xboleh cakap, tapi pernah sorg ustaz cakap. kucing ni Allah dah anugerahkan 1 perasaan yg mana bila dia nampak “someone” dan Allah akan beritahu kucng tu tu orang tu boleh jaga dia then Allah yg gerakkan hati kucing tu utk pergi ke org tuh. so, kalau ade kucing yg dtg umah, jaga if mampu cuz itu amanah Allah sbenarnya. pemberi rezeki. oh kucing, i love u! hehehe
    .-= Post terbaru lizz di blog beliau.. Entry Gampang. Bukan Senang Saya Nak Buat Entry Gampang Ni! =-.

    • @lizz, yeke kucing camtu? waa.. bagus ahh.. tp dah lama dah tak buat aktiviti bela kucing sebab takde masa nak jaga.. kalau ade kucing datang umah pon just bagi makan je sambil gosok2 badan die time die tengah makan.. pastu suruh kucing tu gi main jauh2.. hehe..

  16. ada 1 klinik haiwan terkenal kat ampang terima anjing ngan kucing yg terbiar atau sakit.
    doc mat saleh. bila kita hantar ke klinik dia..dia akan puji kita bersungguh sbb prihatin.

    tapi hakikatnya, kucing atau anjing tu akan dibunuh kalau takde market value lepas dirawat.
    pendek kata, kalau kucing atau anjing tu x comel, doc akan suntik ubat utk matikannya…

    pengalaman kawan yg hntr kucing sakit jatuh dari tingkat 3
    .-= Post terbaru Amirez di blog beliau.. Gadis Ditipu Pulih Dara =-.

    • @Amirez, ada baik gak kucing/anjing tu dimatikan sebab takut populasi haiwan tu bertambah, nanti makin banyak plak haiwan terbiar dan terseksa.. lagipon tak ramai yg sanggup jaga binatang2 ni sume.. dgn cara mematikan melalui suntikan tu lebih bagus daripada diseksa sampai mati..

      • @Anarm, kalau kucing/anjing tu sakit lagi walaupun dh bg ubat, mungkin suntikan utk matikan diorang tu adalah yg terbaik. tp kalau sengaja bunuh sbb takde market value walaupun dah sihat, itu mmg x patut macam yg klinik tu buat. mungkin jalan terbaik bg free je kat sape² yg nak

  17. Dalam oshirix dah ada banyak multimedia tool..
    siap bleh kalahkan ubuntu lagi…hehe..
    dalam gambar ni:
    http://img707.imageshack.us/img707/393/screenshotmasokisoshiri.png
    Ialah apps multimedia yang default. Dengan oshirix juga menggunakan kernel terkini… so masalah hardware xdelah sgt.

    Ubuntu dibuat dari debian…
    oshirix plak from scratch debian + kanotik = oshirix
    (xfaham ? rujuk

    Lagipun yang buat distro ni ialah rakyat MALAYSIA :D

  18. aku penah tengok video jepun bunuh kucing..perkhh menyirap rase nmak je tumbuk2 pompuan tu..xda nilai moral langsung.. :angry:
    .-= Post terbaru din di blog beliau.. AF8 Teori Konspirasi =-.

  19. Best blog papa meow tu, ada entry laki menangis kucing dia mati, sebak plak aku

    ada jugak unit penghapus haiwan kat DBKL, aku baru tau..kot yer pon nak bagi mati jangan la seksa, bengap betul DBKL

    ok nak lawat blog kaki motong, Hero, abg juju datang, comel pulak Hero tu yg part last tu, cute :happy:
    .-= Post terbaru Rjuna di blog beliau.. (Diari Rjuna) Kawan yang Tersirat =-.

    • @Rjuna, laki nangis? yg nama Tuan Kurus tu ke? memang btol2 animal lover tu.. aku blom sampai tahap tu lagi.. tp kalo bab2 seksa binatang ni memang rasa sebak gak laa.. nak nangis pon cover2 je.. hahahaha..

  20. n3 yang menarik,sayangi lah apa jgk jenis haiwan jangan seksa dia tak baik tau…
    saya pernah terbaca satu n3 kat blog kawan,seekor kucing diseksa dengan dipijak perutnya sampai mati…
    menitik airmata ketika melihat gambar tu…kejam sungguh manusia sekarang…
    .-= Post terbaru nadiah di blog beliau.. SELAMAT HARI GURU =-.

  21. tak sanggup rasanya nk menzalimi haiwan..cuba bayangkan kita ditempat haiwan yang dizalimi tue..tapi orang2 yg suka menzalimi haiwan takkan terfikir sejauh itu,,
    .-= Post terbaru marki di blog beliau.. Bukti kejayaan MLM (Multi Level Markerting) =-.

  22. adoi..kesianla pada binatang buat macam tu.
    aku tengok kucing/anjing kena langgar pon dah semacam ni nak potong kaki? ish kesian2..
    kekadang benda tu rumers ke tp taktau la btoi ke dak.. kita taktau kan..

    emmm.. anam mmg pecinta haiwan :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:
    .-= Post terbaru luth textile di blog beliau.. Majoriti Rakyat Malaysia beli barangan tak berkualiti? =-.

  23. manusia jaman sekarang perangai udah teruk dari hewan…, makin bijak dan pandai jadi makin kejam :pouty:
    .-= Post terbaru etomyam di blog beliau.. Wanita Cantik Membahayakan Kesihatan =-.

  24. tak tahulah kenapa manusia macam tu.. tak ada rasa belas kasihan lagi kah?
    .-= Post terbaru lowongan kerja di blog beliau.. MINING LOADING MASTER /ASSISTANT LOADING MASTER =-.

  25. tersentuh aku tgk video hero
    lahanat punya manusia tu, spesis apakah itu
    .-= Post terbaru Wan Perlis di blog beliau.. Facebook dan Mind Control ? =-.

    • @wazy, entah la der.. nak kate tadek otak, ade.. nak kate tadek akal, akal ade.. tp tak reti nk guna untuk fikir.. padahal bende simple je pon.. tak paham btol aku..

    • @zik, ayat komen ko ni sama macam ayat member aku penah ckp dulu.. member aku tu muka memang super ganas.. ganas giler ahh.. tp kalo dpt kucing, bleh tengok ganas die tu kejap je ilang.. dah jadi bunga2 plak.. :lol:

  26. sedih tgk kucing xde kaki… :cwy: :cwy:
    .-= Post terbaru Roronoa Zoro di blog beliau.. Episod Akhir Siri Doraemon – Part Akhir =-.

  27. manusia bukan sahaja menzalimi haiwan, bahkan hampir semua sekali, kereta,lif, tumbuh-tumbuhan, air laut, air sungai, semuanya nak dizalimi. termasuklah menzalimi diri sendiri..
    .-= Post terbaru zuls di blog beliau.. Income pertama nilainya 5 sen =-.

    • @zuls, Ya Allah.. ape nak jadi dengan manusia sekarang ni?? makin lama makin teruk.. takleh ke buat elok2 sikit perangai tu? main blog ke, ade gak faedahnye.. daripada dok buat keje2 tak senonoh sume tu..

  28. aku suke kucing dan aku tidak akan khianati kucing…. :blush:
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. Final Is Coming!! =-.

  29. aku dah tengok vids kucing tu… lepas tu aku pass kat kawan aku, dia sampai nangis depan pc…. huhu. aku bayangkan cemana laaa org tu tergamak kerat kaki kucing tu. memang takde perasaan betul…

  30. aku sayang semua haiwan..
    kucing anjing semua sama..
    Semua haiwan ciptaan tuhan,,
    Aku tak sanggup tgk mereka disiksa.. :(
    .-= Post terbaru MrRollies di blog beliau.. Perangai Jiran Macam ****! =-.

  31. lama dh papa meow x update blog kan….tapi org plg sedih dgn entry yg kucing tuan kurus mati sebab kena mkn dgn ular…sedih bila tgk tuan kurus peluk kucing yg berlumuran darah tu…nnt klo dia nak pegi jenguk tempat papa meow tu ajk org sekali tau….
    .-= Post terbaru ..ein.. di blog beliau.. kaki rasa nak tercabut =-.

      • @Anarm, hehe. memang panggil kaki yg dekat depan tu as tangan, sebab kadang² tengok meow makan diorang ambil pakai tangan :heart:
        .-= Post terbaru Rara di blog beliau.. Sinetron Cahaya, dua cewek satu cowok =-.

  32. erkk…….entry kucing lg> huhuh…tamau tgk dh.kang sedih lg.huhuhu………. :sad: :sad:
    owang pon sayangkn haiwan..nak2 kucing.sebb kt umh banyak kucing….walopon kekadang sakit ht bl kucing ni dok melilau kt kaki.tp xder lah sampi nk berlaku kejam.setakat.kuis2 ngan kaki tu ade lah..hohoh….
    hari2 umi rebus ikn bg kucing2 tu mkn…org cakap, kalo kt sayang haiwan ni.murah rezeki kn.huhu.
    mang tak ptt nk seksa2 haiwan.dorng pon der perasaan…walopon xder akal.hhuuh…T____T..haiwan pon makhluk Allah jugak…….xkirelah kucing ke, anjing ke, pe2 pon..kn….. :pinch:
    .-= Post terbaru eiyda di blog beliau.. eiyDa:: Kenapa perlu bersikap tidak jujur di alam maya? =-.

    • @eiyda, sebut tentang akal, teringat 1 benda.. dulu ustaz owg penah ckp, binatang sebenarnya ada akal.. cuma kebolehan akal dia kurang sikit daripada manusia.. kalau binatang takde akal, lembu takkan makan rumput, dia gi makan dinding rumah orang.. rimau pon takkan makan daging, dia gi makan pokok kayu.. sebab ada akal tu la binatang dapat fikir benda2 yang patut dia makan, ikut naluri dia.. dengan akal fikiran jugak la binatang pandai berfikir untuk jaga anak, lindungi anak2 dia.. encik rimau nak cari mangsa pon dia guna akal untuk perangkap mangsa dia, pastu bleh makan.. binatang2 lain pon camtu jugak.. huhu..

      tapi yang kita bleh nampak sekarang ni, manusia dah semakin hilang akal sebab buat benda2 yang tak masuk akal.. :pinch:

  33. Cuba bukak YouTube cari dokumentari Food Inc.
    lagi banyak kisah pasal kezaliman binatang
    .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. Reader Plus – extension Chrome untuk Google Reader =-.

  34. yes !!! 1st komen…hahaha…

    terharu…baik sungguh hati papa meow ni……
    semua benda yang hidup terbuang sekarang sudah ada tempat penjagaan. sama gak dgn orang hisap dadah…. :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy: :cwy:
    .-= Post terbaru syinrayafa di blog beliau.. Saya tiada idea untuk update blog, jadi saya buat entri ini. =-.

  35. Aku baru je dgr tazkirah kat Dewan pasal pelacur bg minum air tu… baru tau ek yg manusia skang dah transform jdik binatang… patut lah mat salleh ckp asal manusia daripada BERUK… huhu :devil:
    .-= Post terbaru Dauspozi di blog beliau.. 4 Drama Bersiri Terbaik Di Malaysia =-.

  36. Ko nie berhati lembut rupanya ek Anarm
    Muka jek ganas hehe
    Dalam hati ada taman
    bukan taman lagi da…
    ada bunga..hoho

    Kejam sunggh sapa yang buat binatang camtu
    nanti kat akhirat ..haiwan ini akan tuntut balik semula..
    .-= Post terbaru Nizam6281 di blog beliau.. GROUP FACEBOOK YANG PALING BANGANG =-.

  37. hurm..
    tula..
    aku pun tak tau ape nak cakap..
    kenapa manusia semakin kejam terhadap haiwan…
    kesian kucing n binatang2 itu..
    semoga mereka bertaubat..
    .-= Post terbaru Jaws di blog beliau.. Kenapa Aku Benci ZonBebas.com?! =-.

  38. kucing.. comel aje kan kalo bela.. ape la masalah depa ngan kucing… tu baru kucing, jinak lagi halal dipegang…

    dog? sama gak depa wat lagu tuh.. boleh kata semua haiwan ni depa layan mcm tu, cuba anak depa tu dibuat mcm tu amacam?

    kisah2 teladan mmg best, menginsafkan dan menunjukkan Islam ini mmg penyayang..
    .-= Post terbaru syahirul di blog beliau.. Hari bersejarah bersama Nuffnang =-.

  39. aku tengok kat facebook..binatang apa tah orang lapah kulit hidup2..siap londeh macam bukak baju..binatang punya manusia..busuk perut toi..
    .-= Post terbaru Azizuan di blog beliau.. Suratkhabar : Iklan Lebih Dari Berita =-.

  40. ak ske sgt entri psl haiwan ni… thniah kpd pencoret blog… ak adalah amat x berkenan ngn manusia2 yg x taw hargai haiwan… mrke adalah makhluk tuhan jugak, yg ptut kte sayangi… akceli segelintir kwn2 ak adalah trgolong drpd pembenci haiwan… plg ketara skali pd kucing… nmpk kucing je, geli… mcm la pembersih sgt… kalo kucing dtg je kt kaki mrke, d’tendangnye… aishh~ ak kdg2 rse nek angin gk tp ak skdr mampu ‘pujuk’ blk kucing 2 dgn usap2 kple dier… bg ak, kucing ni makhluk istimewa… bkn kucing jela, sume haiwan atas mke bumi ni… so, sme2la kte menyayangi haiwan demi keseimbangan sistem ekologi alam… haha~ ttbe je…

    • @Z.U, Aku pon suke kucing.. penah tengok ada manusia yg alim tapi bila berdepan dengan kucing, die buat kucing tu macam najis.. jijik.. siap tendang2 kucing tu suruh gi main jauh2.. terus hilang rasa hormat dengan org camtu.. kalau ye pon tak suke @ geli, apa salahnya halau dengan cara elok.. jangan la tendang2..

      Kucing tu merupakan haiwan kesayangan Nabi Muhammad saw.. dan juga haiwan yang paling disukai oleh sahabat Nabi iaitu Abu Hurairah (yg bermaksud bapa kepada kucing).. Nabi sendiri pon ade pelihara kucing..

Leave a Reply