Wordless Wednesday #3 – Sekuriti

Wordless Wednesday #3 - Sekuriti

32 Comments

  1. saya baru tahu ttg master password ni ada kat FF…nak kena cuba ni…syukran utk info dan komen berguna para blogger.

  2. pakai built-in punya password manager ni tak berapa secure :pouty: . Saya cadangkan gunakan LastPass..Lebih selamat. :biggrin:

  3. yeahh
    semakin panjang password,semakin susah nak crack
    tapi password tu mesti la senang ingat walaupun panjang :biggrin:

    • @Safwan Seth, tak.. yg ni function yg sedia ada dalam firefox.. aku penah pakai roboform tapi macam tak berapa sesuai dengan aku.. hehe.. lagi satu aku pernah try LastPass.. pon sama jugak.. tak berapa menarik minat.. :tongue:

  4. ada function ni kat FF..nampak sangat jarang godeh FF ni.. boleh elak risiko member2 yg hack facebook account tuh… :w00t:

    • @Izwan, yup.. bila dah set master pasword, tiap kali kita bukak browser dia akan mintak kita masukkan pasword master tu dulu (mcm dlm gambar).. kalau tak masukkan password master atau password master tu salah, password akaun2 yg kita save kat browser akan selamat

    • @FD, yup.. kat Options > Security.. kalau tak set master password, org lain boleh tgk pasword yg kita save kat browser.. kat tab Security tu ade jugak button View Password.. klik button tu pastu dapat tengok pasword2 yg kita guna utk akaun2 yg kita ada (password yg kita save atau remember)..

    • @kifaharifin, buka menu ‘Options’ kat firefox, lepas tu tekan tab ‘Security’.. kat situ ada pilihan ‘Use a master password’.. tick kat kotak kecik untuk aktifkan.. Master Password tu wajib ingat.. jangan terlupa.. kalau terlupa tak tau macam mana nak reset balik..

    • @zuls, function mozilla firefox.. master password untuk protect password2 akaun intenet kita yang kita save kat browser.. bila bukak browser, automatik window kecik tu keluar dan mintak password.. kalau org lain yg bukak browser tu tapi taktau password master, password2 kita selamat sbb diorang takleh akses..

Leave a Reply