What’s Your True Social Mojo?

Your Social Mojo

Kali ni kat blog aku bercerita tentang Social Mojo. Mojo? Apakah? Aku pun tak tau apa benda Mojo tu. Mungkin korang bleh tengok-tengok meaning dia kat wikipedia (english).

What’s Your True Social Mojo?” ni merupakan tool daripada Yahoo! (khas buat pengguna Twitter; juga merupakan satu promosi untuk wajah baru Yahoo!) untuk bagitau yang korang ni pengguna Twitter dalam kategori jenis apa.

Ianya berdasarkan analisa benda-benda yang korang dah tweet. Aku dah cuba try test menggunakan ID Twitter aku, @anarmnet, dan hasilnya keluar la seperti gambar kat bawah ni:

Your Social Mojo

Arkk.. Gambar tersalah crop. Ingat nak crop yang dalam kotak tu je. Takpe lah.

Hasil yang keluar dapat dilihat pada kotak sebelah kiri yang ada gambar burung biru yang comel tu. Untuk ID @anarmnet, hasilnya…

YOU ARE A:
BFF

Our proven scientific method has determined that you are a BFF (Best Friend Forever!). You’re a great person to know and you love responding to people by name. So if you’re excited about what we’re tweeting, we say “Right back @you!”

Huhuu.. Rasa macam puji diri sendiri pulak. Takpe la. Sape lagi nak puji diri kita kalau bukan diri kita sendiri kan? Hehee..

Nak harapkan orang lain puji, kena tunjuk baik dulu la (walaupun jahat), baru orang puji kita. Kan? Kan?

Kategori Social Mojo

Ada banyak kategori lagi dapat korang tengok hasilnya yang berdasarkan tweet korang di Twitter. Korang pulak pengguna Twitter dalam kategori mana? Try la test pasni.

  • Headliner – You’re the star of the Twitterverse, have tons of followers, and have retweets the likes of Ashton Kutcher and Perez Hilton
  • Crowd Pleaser – You use lots of hashtags and are in on all the hot conversations
  • Cheerleader – Retweeting is how you roll
  • B.F.F. – Your volume of @replies makes you everybody’s best bud
  • Party Animal – With so many followers, you’re the life of the party
  • Private Eye – Like any good investigator, you’re following a boatload of people
  • Concierge – You live for links and sending people to the best stuff
  • Word Whiz – You’re a natural wordsmith and make the most of your 140 characters
  • Lone Wolf – You’re more of a low-profile type (some might even accuse you of lurking)
  • Name Dropper – You use lots of @names when you tweet
  • Matchmaker – You pass along lots of URLs to make sure everyone’s connected
  • Wall Flower – You don’t tweet much but you’re still in on the party
  • Novelist – You have a lot to say and tweet with a lot of characters to prove it
  • Shadow – You follow lots of people like a good shadow would
  • Scenester – If there’s a hashtag conversation happening, you’re there
  • Tweethead – Your high number of retweets shows you like to spread the good stuff

Twitter jadi bertambah menarik dengan adanya tool macam ni. Tapi, rata-rata pengguna internet kat Malaysia masih lagi belum nampak kegunaan Twitter, takpon tak tau cara untuk bertwitter.

Akhir kata, jangan lupa Follow Anarm di Twitter dan selamat menjalani ibadah puasa pada minggu depan. See ya!

14 Comments

  1. nak try gak mojo mojo ni …ada ada je twitter ni ek.. mojo la plak.. klo mojako aku tau la..hehe

  2. hoho anarm aku dpt ni:

    Name Dropper – You use lots of @names when you tweet

    ape eh dia nya description? teruk ke ok?
    .-= Post terbaru Kill-Vearn di blog beliau.. New Update For Windows 7 RTM Available Here! =-.

  3. Enter twitter username : KertaZ
    Loading….. (lama gila loading paip besi)..
    Error.. Please try again.. (Wadehek?)
    Loading….. (aku dh nk ttup dah ni lmbat sgt)..
    Answer : You are a name dropper.. bla bla blaaaaa..

    Aper jadah ni? Name dropper? Bila masa aku jatuhkan nama orang? Yahoo mmg ghey.. Patut la pak cik Google still no.1.. :w00t:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Dunia Rempit Yang Sempit.. =-.

  4. aku belum try lagi, cause tenet kat kampung aku ni slow gila. haha

  5. Macam2 tool twitter sekarang ni..
    tapi aku malas nak follow..
    tak terlarat
    .-= Post terbaru zool di blog beliau.. Beri Ikan Keli Makan =-.

  6. wahaha…
    biar la…
    dh tu yg kuar kat id tweet org
    mmg btl pun org jenis mcm 2 :whistle:
    wahaha
    dengki la 2 :tongue:
    pi la tukar id tweet dia
    .-= Post terbaru nzms_ein di blog beliau.. legaa.. =-.

  7. wahahahaa :lol:
    sama la juga dgn org :tongue:
    BFF :cool:
    huhu…. :whistle:
    .-= Post terbaru nzms_ein di blog beliau.. legaa.. =-.

  8. muhammad fakhruddin
    muhammad fakhruddin

    hohoho…dpt Concierge :wink:
    tp betul beliamuda ckp,mula2 tu asyik error sesaje…
    .-= Post terbaru muhammad fakhruddin di blog beliau.. Berubah? =-.

  9. eh, sama la kite bro.. haha.. dari semalam lagi aku try asyik dapat error.. nah dapat BFF lak.. haha
    .-= Post terbaru beliamuda di blog beliau.. Perkongsian di hari Jumaat =-.

Leave a Comment