Tutorial Untuk Sorokkan Shoutbox

ShoutboxKali ni entri pendek untuk korang semua. Tutorial untuk sorokkan shoutbox kat sebelah kanan dalam blog korang. Macam kat blog aku ni. Nampak tak?

Malas nak tulis panjang-panjang. Banyak kerja lain lagi aku nak kena siapkan. Korang baca la sampai habis.

Ok. Untuk sorokkan shoutbox yang korang pasang di blog, cuma perlu masukkan beberapa baris kod.

Kod Untuk Sorokkan Shoutbox

Copy paste code di bawah ni dan masukkan ke dalam blog korang.

Dah copy paste dah? Ok.. Ada sikit lagi yang perlu buat dengan kod tu.

Kod di baris 4top:50px” adalah untuk setkan kedudukan shoutbox di blog korang. Semakin tinggi nombor yang korang setkan, semakin ke bawah lah korang punya shoutbox tu. Faham kan?

Kod di baris 44 pulak korang paste coding shoutbox kat situ, kemudian save dan lihat hasilnya.

Ok? Selamat menyorokkan shoutbox korang. Mungkin cara ni akan menyusahkan spammers untuk menyepam shoutbox korang sebab diorang cari shoutbox tak jumpa. Haha..

166 Comments

  1. kat mane code nyer?????? :blush: :angry:

  2. boleh tukar tak gambar tu??

  3. :biggrin: sekarang ramai yang sorok dah.. hehe.. btw mmg ramai spammer kat shoutbox..

  4. terima kasih untuk tutorialnya :cool:

  5. knape saye nk copy x leh???

  6. :cheerful: nice!tq

  7. tq…sungguh berguna tuto nie… :lol:

  8. hai…iz da cbe buat …mmg da jadi!!
    btw.. taw x camne nak letak gmbokat shout box… :)
    4 exmple gmbo kta ke..katun ke :D

  9. Hi…
    kalau mister linky, leh sorokkan gak tak??

  10. hurm, kalau guna internet explorer shoutbox yg menyorok ni jadi memanjang ke tepi. awat ye?

  11. thnx anarm,daa jadi daa wt. cool laa. sy ikot kt tutorial blog lan cam hampeh jep. always follow ur blog. kalau de pape post yg terbaru bgtw yee. :)

  12. Ala……kalau dah sorok shoutbox, cmne aku nak blogwalking…..ngeh3

  13. waa best2..thanks bro..pandai ea cuakkan orang..takut gak aku salah edit ke apa,haha..

  14. pandangan anarm lah, antara shoutbox guna shoutmix dengan guna fb,, mana yg lebih menarik perhatian org utk shout??

  15. done… thanks for sharing! :smile:

  16. Thanks for the info.. best leh gune facebook application sebagai shoutbox… :heart: :heart:

  17. wah best2..nk try la

  18. :smile: Anarm tahniah dan bgmana pula nak delete kalau tersilap dan bgmana pilak nak sorok2kn benda skroll sampai bawah dah tak larat nak skroll plak.

  19. thanks bro! dh berjaya.. sangat senang :)

  20. Berjaya..TQVM :wink:

  21. tq 4 de tutorial.

  22. Tq bro tip yang bagus! :biggrin: :biggrin:

  23. Thanks tutorialnya.. makin popular bende ni.. tp aku belum bersedia lg nak guna.. :)

  24. salam bro..thanks kongsi tips ni..lame jugak aku carik..jumpe kat blog sempoi ni..tapi aku dah try berkali2..tapi still tak jadi..nape ek?

    • @hafizmd, tak jadi? copy je segala code yg ada tu pastu letak kat mane2 fail php.. ko pkai wordpress kan? aku suggest masukkan code tu kt footer.php.. pastikan letak code tu sblom </body> ..aku buat camtu je..

      • @Anarm, Thanks bro..aku nak try juge letak kt footer tu..sekali footer die jenis ini daa..”Footer are encryted for the protection of removal”…so ape pendapat bro? :blush:

        • @hafizmd, ayark.. footer under protection.. huhu.. code dlm footer.php tu tunjuk code ntah apa2 kan? aku rasa boleh je masukkan code shoutbox ni kt situ.. letak sblom code2 footer yg ntah ape2 tu.. kalo x jadi gak, boleh try letak kat fail2 lain, asalkan masih dalam <body>

  25. Bro, pandai adjust shoutbox ni dari bwah ke ats tak? aku adjust guna http://www.w3schools.com/css/tryit.asp?filename=trycss_default masih xbejaya la

  26. hee tq sbb ajr.. dh selamat buat :)

  27. mencari2 jumpa pun..tq
    .-= Post terbaru serol di blog beliau.. Penyakit Lupa Itu =-.

  28. wa. thank you banyak2.. ;)

  29. thanks! i have link this tutorial at my blog :)
    .-= Post terbaru Flying Pixel di blog beliau.. Im using Delicious! =-.

  30. Tq Anarm..Info yang sangat berguna untuk aku. Dah lame aku cari cara nak buat hide shoutbox ni. Nasib baik singgah sini. Tq lagi skali bro. :)

  31. thnaks anarm untuk tutorial ni
    jadi tren plak skarang yek. he
    .-= Post terbaru JundullahOsman di blog beliau.. Kilat Menyambar di Puncak Letusan Iceland =-.

    • @JundullahOsman, ha ah.. sblom ni shoutbox dok kt sidebar je.. sekarang ni dah jadi trend shoutbox sorok kat tepi.. tp ok gak, boleh ringankan skit loading sidebar.. shoutbox blog aku ni aku letak kat footer, biar die load paling last.. sidebar pon jadi ringan skit.. :wink:

  32. salam..dah lama dok pikir camna nak sorok shoutbox ni. jumpa gak akhirnya. makasih bro
    .-= Post terbaru KhaL di blog beliau.. Dua gol bukan masalah besar buat Selangor =-.

  33. thnk bro tuk tip ny…blog shout ok dh..10q skali lg…
    .-= Post terbaru bdk_SkemA di blog beliau.. Memasang Window 7 menggunakan USB Drive =-.

  34. thnx. dh berjaya.

  35. minta izin untuk ambil ilmu ttg hidding shoutbox nie..sya dah ikut arahan yg ditunjukkan ditutorial ini & telah berjaya membuatnya di blog saya [mohdnadri.com]..terima kasih atas perkongsian tersebut..
    .-= Post terbaru Nadri di blog beliau.. SEMBANG MALAM JUMAAT: Kisah Ulama & Pramugari =-.

  36. salam,
    terima kasih untuk tutorial ini…
    minta izin untuk guna ya.

  37. hohohoho time kase!! :biggrin:
    .-= Post terbaru auna di blog beliau.. MEMBACA GAYA WAWASAN. =-.

  38. banyak blog yg hide shoutmix.. nampak lagi cool.. nti aku sorok2 gak la.. haha…
    .-= Post terbaru Amir di blog beliau.. Mahkota Raja Lawak 4 Milik Kecik =-.

  39. terbaik bro..shoutbox nmpk lebih cun..hehe
    .-= Post terbaru aizuddin di blog beliau.. gelanggang RAJA lawak musim ke 4 [astro PRIMA] *updated minggu 10 @ FINAL =-.

  40. aku paste kat widget wordpress jer…menda nie….

    • @ishak: boleh jugak paste kat widget.. blog aku ni aku tak pakai widget.. so, aku manual coding letak kt footer.. tak kisah camne pon asalkan keluar bende tu.. hehe

  41. blh x tukar shout box kebada c box?

  42. best ke main sorok2 ni? hehe..
    .-= Post terbaru Amir di blog beliau.. Winter Trip: Kembara di Canberra =-.

  43. horayy!!! dah dapat main sorok… hehe…
    thanks 4 this marvelous tutorial….

    tapi macam mana nak tukar warna ye… sy nak warna merah.. hehhe…xnak hijau.. :biggrin:
    .-= Post terbaru zulaikha di blog beliau.. .an entry in happy mode. =-.

  44. zul pun dah try,…
    hehe…
    lawa skit blog..
    nampak simple skit…
    .-= Post terbaru Zul di blog beliau.. Aimp2 Satu Revolusi Audio Player =-.

  45. Terima kasih. Aku sudah gunakan di blog aku.

  46. nak dekat belah kiri :( mcm mane. wuu
    .-= Post terbaru Liyana di blog beliau.. Emak Gua Hilang. =-.

  47. Rara dah guna code ni tau. Thankyou :))

  48. comel3x…tq anarm ;)
    .-= Post terbaru muhammad fakhruddin di blog beliau.. Valentine’s Special =-.

  49. cane yer nk ltk kt footer? hek2~ nk cube gakk~
    .-= Post terbaru ayong_qiela di blog beliau.. Welcome! =-.

  50. oh, nak try gak la… hehe… :biggrin: da macam trend pun ade aku tgk skg nih.. hoho..
    .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Kopi RADIX diciplak? =-.

    • @Pisyek: trend? ye kot.. aku suke camni.. meringankan sidebar
      sbb codes tu aku taruk kt footer.. loading blog bleh la rasa laju skit..

  51. COMEL SIOT!! warne hijau lak tu !! wajib try ni !!

    • @MrRollies: nak tukar kaler lain pon boleh.. imej je tu..

      • cam ne nak tukar kaler?
        .-= Post terbaru ziRaH di blog beliau.. aku telah di tag! =-.

        • @ziRaH, tab yg berkaler tu berformat gambar.. utk tab yg kaler berlainan boleh rujuk kat sini pisyek.com/web/chatbox-korang-stylo-ke.html, die ade sediakan gambar tab dgn kaler2 yg berlainan..

          utk tukar tab asal kpd tab baru (kaler lain), cari code

          http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png

          pastu gantikan dgn link gambar yg baru..

  52. tq anarm unuk tuts kali nin mmg menarik…dah semakin ramai diorang wat shoutbox camnih.. :biggrin:
    .-= Post terbaru Nine di blog beliau.. Aku Dan Bilik Ku : Personal =-.

  53. Jadi kemas dan cantik pula hidden shoutbox tu. Agaknya boleh praktikkan untuk widget lain jugak kan. Macam floating ads nuffnang ke.
    .-= Post terbaru bloginformasi di blog beliau.. Iklan Permohonan Kursus Perguruan Lepasan Sijil SPM (KPLSPM) Tahun 2010 Ambilan Jun =-.

  54. thanks for sharing. br nk try~
    .-= Post terbaru MuNsYi~SaMa di blog beliau.. Will you be my valentine? =-.

  55. oh, ini lah resepinya ye, shoutbox sembunyi.. akanku praktikkan! hohoho
    .-= Post terbaru Luth Textile di blog beliau.. Menatap Matamu =-.

    • @Luth Textile, aku da buat kat blogspot dulu, sekali member datang tak jumpa cari, mpat ari cbox aku tkde visitor…hahaha! kalo nk wat, kene gtau member2, senang aku nk spam kat situ…hehehe

      @Anarm, kadang2 aku malas nak bukak…pepon, bagus wat camni, jimat space & kiut gitu… :heart:
      .-= Post terbaru Poziabb di blog beliau.. Money from Website =-.

  56. disebabkan benda ni jugak la aku menggodek blog ko guna firebug,rupanya shoutbox dia terang2 ade tepi sidebar =.=
    .-= Post terbaru blowie di blog beliau.. Facebook : Hina Nabi Muhammad dan Sultan =-.

  57. nanty ah try2 ni takde masa wakakka

  58. namnti la aku cuba…hahahaa..cm menarik..tp xde cabran la klu sorok..yg jelas tu sng org nk spam..hahahaa

  59. w00t mantap sial ko punye shoutbox.. hehe, aku dulu tak letak sebab kalo ader shoutbox, orang tak komen.. yang malas2 tue terus direct komen kat shoutbox.. haha! tapi dengan adanye teknik sembunyik2 nie.. mungkin aku akan consider balik kot.. hoho, nampak stail lak ade laci shoutbox nie.. hohohoho
    .-= Post terbaru samanosuke_04 di blog beliau.. Dunia Orang Takde Awek “DotA” =-.

  60. jumpa pun benda alah ni. huhu..

    thanks bro :)
    .-= Post terbaru Azizwan di blog beliau.. Minggu yang sungguh sibuk dan tak banyak masa untuk online =-.

  61. kurang faham kegunaan dia macam mana..
    camne eh?
    .-= Post terbaru ariff di blog beliau.. Sayang U Pakai Panties Tak? =-.

  62. wah… tq tq… da try.. mmg berjaya..huhuhhu :sideways:
    .-= Post terbaru tin kosong di blog beliau.. Tidur Dengan Suami Orang =-.

  63. try lah.. tq untuk tips ni
    .-= Post terbaru ajie di blog beliau.. Orang Tengah!!! =-.

  64. terima kasih kongsi ILMu ni
    .-= Post terbaru denaihati di blog beliau.. Pelabur Swisscash boleh buat tuntutan sebelum 10/2/10 =-.

  65. huhu… bagus2… aku aku buat w/pun aku tak suka spammer…
    .-= Post terbaru menteil di blog beliau.. Facebook Addicted! =-.

  66. aku x pakai pun shoutbox…. pakai oggix je… :ermm:
    .-= Post terbaru Taufik SM di blog beliau.. 13 sebab account Facebook anda akan disabled =-.

  67. wah…kalo nk sorokkn tuan punyer blog plak cam ner?..hohoho =D

  68. huhu dah berjaya buat shoutbox tersembunyi,tq for sharing bro :biggrin:
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Contest Baru Pulak =-.

  69. Nice nice.. ada ke sapa2 kat sini nak sorokkan iklan Nuffnang ke? Innity ke? mesti takde.. hehehe..

  70. aku tgk blog membe aku lagi stailo chatbox dia.. ni blog dia http://ammaridris.com

  71. wah, ini yg dicari. thanks bro. :)
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Satu Emas Satu Perak Dua Gangsa =-.

  72. benda alah hide and seek ni dapat mengurangkan tempoh masa load blog ke menambah?

    hahaha :alien: :alien:
    .-= Post terbaru Zala Wajik di blog beliau.. Random Picture =-.

    • @Zala Wajik: aku rasa bleh cepatkan lagi loading blog.. tu pon kalo ko place code tu kt footer..
      bile code tu dok kt footer, ko punye content sume yg penting2 tu die akan load dulu smpai abis..
      last sekali baru die load ko punye footer..

      • @Anarm: weih weih, tak boleh tukar ke perkataan shout box tu?? [ setelah sebulan baru aku tergoda nak letak ]
        hahahaa
        .-= Post terbaru Zala Wajik di blog beliau.. To Yumi =-.

        • @Zala Wajik: perkataan shoutbox kaler hijau tu ke? yang tu gambar.. kalau ko nak tukar, bleh je.. buat gambar lain, tulis ape2 ko nk tulis.. pastu tukar link gambar yang ada dlm coding..

          • @Anarm: Oh gambar ke, patutlah aku carik tak jumpa-jumpa. Thanks weih =D :cool:
            .-= Post terbaru Zala Wajik di blog beliau.. To Yumi =-.

  73. Perghhh.. Semak gila footer aku.. Berjela-jela code.. Ni aku nak bedal anarm ni.. :getlost:

    “AMARAN: Sekiranya berlaku sebarang error pada blog korang, pihak Anarm.Net tidak akan bertanggungjawab. Cuak tak? Cuak tak? Kahkahkah.. Bye-bye..”

    Dem u.. Sapa2 yang takut error dekat blog pasal code hidden shoutbox kat atas ni collapse ataupun eksiden dengan code lain, ni solution :

    http://kertaz.net/wp-content/uploads/2010/02/hideshoutbox.txt

    Tadi aku taip dekat sini solution tapi lupa plak komen x leh display kod PHP..

    • @kertaz: kalau PHP takleh display kt blog, ko encode la code die tu.. huhuu..
      code yg ko bagi tu sama mcm yg aku buat.. kalau copy paste sebijik macam yg aku bg,
      memang serabut gile la kt footer.. kan? kan? lebih baik call je code tu dr folder khas..
      lebih harmoni gitu.. kah3 :lol:

      • Ko call function tapi x gitau dekat tuto atas ni.. Dodol betul.. Kang orang lain terus copy paste ke footer, x cirit jadinya bila nak edit.. :getlost:
        .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. What In The Hell Happen To Me? =-.

        • @kertaz: tak sempat nak ajar.. aku ade keje lain nak buat..
          lagipon call function tu utk wordpress bleh la..
          blogspot? mau tercirit diorang nak call function kt blogspot.. haha..

          banyak bende kt sidebar aku, sume aku call function je.. malas nk serabutkan sidebar dgn code2 yg panjang berjela.. :cool:

  74. Sayang ko anarm.. Meh nk peluk skit.. Ahahahahahaha.. :w00t:
    .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. What In The Hell Happen To Me? =-.

  75. Hoho, aku pernah sorok shoutbox mcm kat tepi blog ko ni… tp susah gak sbb visitor x jumpa cari… ahaks!…
    nice sharing… :heart:
    .-= Post terbaru Daus di blog beliau.. Thanks My Followers!!! =-.

  76. comel..comel..aku nak buat etek..
    mane la ko dpt ilmu sebegini rupe ek..
    kan best kalo aku tau dulu dr ko..hahaha :biggrin:
    .-= Post terbaru bistari di blog beliau.. Khas buat kaum hawa pula =-.

  77. watpe kite nak nyorokkan shoutbox??huhuhu..dari tadi aku cari shoutbox..tak jumpa-jumpa pon..huhuhu :biggrin:
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. Tengok Youtube tanpa Connection Internet.. =-.

    • @apiih: saje je sorokkan shoutbox.. bleh kurangkan skit loading speed kt sidebar.. coding shoutbox tu bleh letak kt footer.. bende2 kt footer die load paling last.. maybe bleh lajukan lagi loading speed blog kita..

      • @Anarm, owh..camtue erk…utk lajukan loading speed blog..ok jgk nih.tp sidebar aku kosong jerk.shoutboxlah penambah seri..huhu
        .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. Tengok Youtube tanpa Connection Internet.. =-.

  78. nk tanye sikit…
    nk paste tu dekat edit html ke dekat html/javascript?

  79. Thanx anarm, cayalah tutorial ko ni, leh cepatkan loading sidebar yg lembab disebabkan shoutmix ni, saya klik klik nuff anda :silly: :w00t: :kissing: :ninja:

  80. kenapa nak sorokkan shoutbox?
    .-= Post terbaru topo di blog beliau.. 5+1 Sebab Kenapa Blog Anda Teruk =-.

    • @topo: aku nk kurangkn bende kt sidebar.. nk buang shoutbox rasa mcm sayang lak..
      shoutbox yg tersorok ni aku letak source die kt footer.. bleh la kurangkn berat skit.. kot :unsure:

      • @Anarm, hoho .. aku pon nak tanya benda yang sama macam topo ..

        kalo takut memberatkan .. baik buang terus shoutbox tu ….
        .-= Post terbaru hydir di blog beliau.. Siapa kata jadi Engineer seronok? =-.

  81. :w00t: nanti ah aku buat. btw, aku ade jumpe shoutbox pkai ajax, tp aku lupe name die. :pinch:

  82. stylo gk.. hehe.. bleh cuba ni.. :cool:
    .-= Post terbaru Ramdzi di blog beliau.. P1 Wimax – Awesome! =-.

  83. nice, akan nanti nak test tengok :)
    .-= Post terbaru khairil di blog beliau.. Tipikalnya Drama Melayu =-.

  84. selain shotbox, boleh ke buat utk benda lain benda menyorok ni?
    cam iklan or ape2 sahaja kod widget lain?

    • @Jaws, nak sorok blog pon boleh.. kehkehkeh

    • @Jaws: boleh je kalau ko nak sorok benda lain.. coding yg aku bagi ni, kalau ko pandai edit, macam2 bende ko bleh sorok.. nk bagi hilang terus pon boleh.. :lol:

    • @Jaws, bleyh kowt.. try la.. eah.. pernah nmpak rasenyer tutor nie kat maribinablog.blogspot.com .. ekekee
      .-= Post terbaru Frantz-Senpai di blog beliau.. Hide My Drive =-.

      • @Frantz-Senpai: ha ah.. kt blog tu ada jugak tutorial die.. aku tgk byk blog yg wat camni.. cambest je.. blog ko pn termasuk sekali.. aku pn google & buat la kt blog aku.. pastu bgtau kt twitter.. rupanye ada lagi yg taktau pasal bende ni.. sbb tu la wujud entri ni.. hehee :whistle:

  85. perghh!! siap masuk nama aku tuh..kah3.. =P thanc bro :biggrin:
    .-= Post terbaru Roslan Nazri di blog beliau.. Mengapa Website & Blog Perlu Menggunakan CDN? =-.

    • @Roslan Nazri: sebab nama ko yg ada kat shoutbox tu.. aku screenshot je..

      P.S: sori.. ada masalah skit dengan plugin ‘code’.. aku dah pening tgk coding td.. adehh..

    • @Roslan Nazri, name aku tadek.. tak aci. anam pilih bulu… eh..
      aku bukan manusia berbulu… patut la tak dipilih. hahaha

      @anarm; nko letak kat footer eh? kalau letak kat lain boleh gak ke?
      .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. Satu lagi Entiti di Anugerah Juara Lagu berjaya dirakamkan. =-.

Leave a Comment