Tukar Style Google Images Baru Kepada Lama

NEW GOOGLE IMAGES

Aku rasa paparan Google Images yang baru ni macam menyusahkan je. Lembab nak mampus tunggu loading!

Bagi korang yang ada internet berkelajuan tinggi mungkin tak rasa sangat kot. Aku menjalani hidup seorang blogger yang hanya pakai Maxis Broadband yang kadang-kadang slow, kadang-kadang lembab, kadang-kadang laju, kadang-kadang super laju.

Kalau time super laju tu memang selamba la aku habiskan bandwidth dalam 1 hari dengan download movie je.

Google Images ni tiru konsep yang digunakan oleh Bing. Apa yang best sangat dengan konsep tu aku pon tak tau.

Yang aku tau, aku tak suka dengan fungsi baru Google Images tu dan aku bengang sebab loading gambar lambat melampau-lampau!

Tukar Style Google Images

Hasil carian yang aku buat di laman web Google menemukan aku dengan jalan penyelesaian bagaimana nak menukar style Google Images yang baru ni kembali jadi macam paparan Google Images yang lama, yang nyata lebih cepat dan pantas berbanding yang baru.

Ada 3 cara yang boleh kita guna untuk mengubah paparan Google Images baru kepada paparan Google Images yang lama, iaitu:

  1. Time korang buat carian di Google Images, pada laman yang memaparkan hasil carian gambar-gambar tu, scroll hingga ke bawah dan korang akan nampak “Switch to basic version“. Sila klik pada link tersebut untuk tukar ke paparan Google Images yang lama.
     
  2. Cara kedua menggunakan string “&sout=1” atau “sout=1” pada hujung URL. Setiap hasil carian gambar akan memaparkan URL yang panjang berjela. Korang just tambah string ‘sout’ tadi tu pada hujung URL. Contoh:

    URLhack

  3. Menggunakan script Greasemonkey. Greasemonkey merupakan Addons untuk Firefox. Bagi pengguna tegar Google Chrome, korang boleh juga pakai script Greasemonkey ni pada browser korang. Sila rujuk “Greasemonkey For Chrome“.

    Ini pula script yang perlu dipasang pada Greasemonkey untuk mengaktifkan fungsi menukar paparan Google images yang baru kepada yang lama. Sila ke laman dan tekan butang ‘INSTALL’ yang ada kat laman tu untuk memasang script ‘Old Google Images’ ni pada Greasemonkey.

    Pastikan korang enable dulu addons Greasemonkey untuk membolehkan script tu dipasang ke dalamnya.

    OLD GOOGLE IMAGES

    Dengan aktifnya script Greasemonkey ni, setiap carian di Google Images akan memaparkan style Google Images yang baru terlebih dahulu sebelum ianya ditukarkan secara automatik ke style Google Images yang lama dalam jangkamasa yang tertentu.

    Ada jarak masa jugak la sebelum paparan tu bertukar. Sabor la kejap ye. Yang penting semuanya auto dan kita tak payah susah-susah nak klik tu, nak klik ni. Just tunggu dan lihat.

Aku recommend korang pakai je script Greasemonkey tu sebab lebih mudah. Tak perlu buat secara manual. Semuanya akan ditukarkan secara automatik.

Harap perkongsian ni dapat digunakan bersama bagi sesiapa yang tak suka pada style Google Images yang baru. Yang suka tu boleh la terus gunakan fungsi tu macam biasa. Takde sape nak larang.

Google memang terbaik dalam hidup seorang blogger. Apa pendapat korang?

63 Comments

  1. saya pun rasa tak selesa dengan paparan image yang baru di google, tapi tak terfikir pulak ada cara untuk mengembalikan kepada keadaan seperti sebelumnya. terima kasih atas perkongsian maklumat ini.

  2. akupun samelah…lambat nk load…mane tahan aku tunggu lame2…gune yg lame lagik besh…hohoho

  3. info yang sangat membantu.. thanx.. :smile:

  4. aku pun benciiiiiiiiiiiiiii gugel images yang baru ni! lambat plak tu nak loading. benci benci benci! aku dah install script tu. dia take time eh nak jadi?

  5. Thanks bro kongsi.. memang susah skrg nie..

  6. Google images baru banyak gunakan javascript…
    tu sebab lambat loading…
    berguna jugak tutorial ni..
    takde ler tunggu 2-3 taun nak loading gambar :sleeping:

  7. salam singgah.. dah tukar dah tq2.. google image yang baru ni kelam kabut je rasanya…

  8. wahahaha!!bagus, aku memang benci btol ngan style yang baru ni.good,nnti aku nak wat mende ni.xjadik,.aku kejar kau tau!!!!muahahaha

  9. Aku pun x suka dengan Google Images baru, sib baik ko ada bgtau cara mcm mana nak gunakan style lama punya..
    TQVM bro

  10. masuk3..mmg stylo dah dia buat..
    tapi lem nak load tuh..
    mak aih susah nak caqi gambaq.. :biggrin:

  11. hohooh
    ade care ek nak balek ke lama

    tp aku ske yg baru ni
    cool~
    hehehe

  12. sangat setuju! cara skrg ni lembab sangat..
    dah laa padahal baru je dia tukar, yg boleh browse tu lebih best..
    yang ni dia nak buat macam leh maximize kan, tapi tak friendly pun..
    thanks anarm sbb share pasal ni :D

    • @DaHLia, sama2.. konsep baru google images ni rasanye bagus jugak.. tapi memandangkan intenet kat malaysia ni bleh tahan die punye slow, so jadi macam tak berape sesuai..

  13. aku suka yang baru tu. tapi kalau pakai browser opera, dia automatik akan keluar style lama.

  14. aku ingat aku sorang je yg tak suka dgn google images baru,
    rupanya ramai lagi yg sependapat.
    betullah, google images yg baru ni agak melecehkan sket selain drp lambat load
    bleh try greasemonkey pasni ;)

  15. aku tak suka selak page2 belakang google image. so aku menyokong google image yang baru ni.
    dia loading dalam satu page. sng aku nak bandingkan gbr mana yg lawa dalam satu page. :lol:

    btw, fb pun pakai konsept mcm ni dh.
    so belajar lah suka konsept ni. HAHA

    • @amoi: mcm yg aku tulis kt entri, tahap kelajuan internet memaksa aku tak menyukai konsep baru ni.. keje aku byk bermain dgn gmbr, cari2 gmbr.. nk tunggu loading abis dulu baru bleh tgk gmbr2 lain, hmm.. seksa kot nk tunggu..

      lagi 1, keje2 loding ni mcm akan mkn bandwidth broadband je.. (aku pikir cmtu kot).. taknak la abis bandwidth sbb keje2 loading je..

      tu pendapat aku je.. kalo intenet laju dan unlimited, aku pon suke dgn konsep baru ni.. :wink:

  16. google image baru ni xbest..pulangkan kepada yg asal.. :sad:

    New Entry “Amalan Sunnah Rasulullah di Hari Raya Aidilfitri”

  17. terbaik lah tutorial ni, tapi aku guna ok je sebab loading takder mslh, streamyx masih lagi laju :)

  18. hehe… aku memula sronok pakai google image yang baru ni… tapi lelama rasa bosan pulak.. :(

  19. style baru nie nampak nice tapi cam besa r…lembab lor nak load kalo guna celcom bb…adei~

  20. yg pasal point ke2 pakai string tu aku baru taw.
    Tapi nak hafal pun cam leceh..
    better save dlm notepad dulu kot.
    Btw info bagus untuk perkongsiaan bersama :)

  21. tq bro..sngt berguna..

  22. erm aku suke yg baru ni. lalalala :wub:

  23. ok. dah buat..trimas bro…

  24. tenet laju best la..tapi aku macam tak berapa suka dengan perubahan ni..suka lagi yang lama..

  25. nasib tenet laju beb… senang guna yg baru nya.. tapi kalo slow nya connection apakan daya, switch aje la…

  26. bagus boh..kawe pun tensen gok..berat gilo loading..doh la berukband ni slow sokmo :pinch:

  27. Salam…

    Aku ingat aku jer yg tak suka g-images yg baru ni. Terima kasih dengan cara yang diberi…

  28. alhamdulillah aku tak pula rasa terjejas bila guna google images ni. tapi bagus cara yang tunjukkan ni bro. khas utk yang bermasalah dgn internet yg selalu lembab. susah nk buat keja klau loading pun mcm malas je hehe

    • @zaryl, ha ah.. kalau intenet slow sangat memang sakit hati la nk tunggu abis load sume gambar.. kalau intenet biasa2 je, loading pon tak menyakitkan hati, bleh teruskan macam biasa..

  29. Assalam Tuan,mintak izin copy maklumat sikit ya nak dikongsikan pada member lain.

  30. aku suka.. pembaharuan.. memang lembab sikit dari biasa.. tapi sangat membantu..
    cume kita kena set mind kita, positif pada yg baru, rindu rinduan pada yg lame.. bila kita asyik lame je, otak pon tak jalan sgt.. ye la, sibuk ngn lame, ape2 yg baru tk tau.. eh ade kaitan ke..?

    lagipun benchmark google bukan utk negara yg internet lembab.. so tak hairan la klu kite mengeluh ngn satu2 teknologi yg dorang pki tu, buat kite sakit hati.. sbb nye satu je. internet kite lembab.. klu die ikot kite, mmg takde lah teknologi baru.. asik lame je la.. ye la nk ikot mase kite..

    kite dpt internet dlm tahun 1998 (zaman dial 1515).. tahun 2009, home user baru dpt 4mb paling tinggi, yg dorang sane dah dpt 20mb.. utk home user saje tau.. (info dr kawan dok sane)

    google images yg baru ni yg bagusnye, die loading utk beberape page, yg basicnye kite kene klik utk page2 berikutnya.. ye ye.. aku tau.. internet lembab. ok fine!

    alamak.. entry ke ni. hekehkehkek..

  31. ha ah tak suka yg baru nie… lambat n kelam kabut sikit hehehe

  32. thanks sharing bro… :cool:

  33. setuju..
    yang baru xbes..
    slow..

  34. kalau tengok kat lama userscripts tue, memang macam-macam fungsi lama yang boleh kita kembalikan. suka laman tue. ;)

  35. info yang bagus ni
    leh la view gambar cepat kit
    tq

  36. memang slow la Google Image yg bru…bagi saya,memang semak la…yg lama lagi cun dan cepat loading…

    terima kasih atas perkongsian info…

  37. o0o0o0o ada cara diaa.. baru tau.. hhahahha
    memandangkan jarang search gambar kat gugel..
    so x kesah sgt kot pakai yg baru nie.. hu3 :tongue:

  38. google image baru memang lembap..hudoh plak tu..kah3..dah boleh tukar jadi lama..weeeee :ninja:

  39. ntah.. aku suka je. best sebab tak ada masalah bagi aku nak loading gambar. Haha
    ok la ko, buat kajian gituw..

  40. kau tak suka ke google image yg baru?
    aku suka..
    nampak cam stylo lagi..
    haha..
    papepon pandai betul ko nak tukarkan dia kepada yg lama erk?
    tak terfikir pun aku..

    • @Jaws, aku tak suke sebab loading lambat.. tak patut kot nk show sume image dalam 1 page.. sbb tu loading slow giler..

      kalau ko tengok kat web Userscript.org tu, ko bleh jumpe macam2 bende (script) yang berguna utk customize paparan browser kita..

      HACK THE PLANET!! hahaa.. :devil:

  41. aku pon xbrape suke,sllu buat care no1 atau no 2 jerk..yg script xpenah try la plak,nnti nk try install..eemmm.. :silly:

  42. Aku pun tak berapa suka google image yang baru ni
    kena guna yang lama gak baru best :cheerful:

    • @wazy, ha ah.. ramai kot yang tak suke google images baru.. aku tgk banyak giler soalan kat yahoo answer tanye macam mane nak tukar jadi lama balik..

      aku pakai Greasemonkey.. terbaik! :w00t:

Leave a Comment