Transfer Domain Ke Namecheap

Transfer domain ke Namecheap.com

Transfer domain dari registrar asal ke registrar baru iaitu Namecheap.

26 Comments

  1. Apasal beli domain dari GoDaddy murah sgt? RM10 je utk setahun? Any catch? Misalnya xde DNS manager, wajib park domain kat host diorang, lepas setahun nak renew mahal gile, etc?

    • Harga domain kat GoDaddy memang murah.. Nak renew pun boleh dapat harga murah sebab GoDaddy ada bagi coupon diskaun untuk renew.. Domain yang beli dari GoDaddy boleh juga guna untuk hosting lain, dia tak paksa guna hosting diorang je.. DNS Manager ada untuk setiap domain yang beli dari GoDaddy.. Setting2 untuk domain pun semua takde masalah..

  2. kalau semua domain kat 1 tempat yang sama,login 1 acc je la nak manage semua? ke lain2.. aku ada 2 domain kat tempat sama tapi nak manage domain login details lain2. tak tahu sangat pasal ni..

  3. Kalo dah transfer domain baru tu? Artikel lama kita boleh pindah ke rumah baru sekali kan? Nama domain lama automatik dah remove?

    • @Faris, domain tetap sama.. cuma pindah ke tempat baru je.. pindah domain tak semestinya pindah sekali dgn artikel.. 2 perkara berbeza tu.. kalau nak pindah artikel ke rumah/hosting baru, yg tu kena pindah database.. domain kekal kat tempat lama pon takpe.. domain boleh jugak pindah ke mana2 je asalkan domain tu kita pointkan ke nameserver hosting kat mana kita host database tu..

      contohnya macam aku pindah blog ni ke hosting serverfreak hari tu.. domain blog ni tetap kat tempat lama lagi.. database je berpindah.. cuma tukar nameserver kat domain gantikan dengan nameserver hosting serverfreak sebab database semua dah berpindah ke serverfreak.. kalau tak blog tak boleh bukak..

  4. namacheap ok tak?
    DT gune jomhosting.. murah tapi service kurang.. tapi setia lg kt jomhosting, tak sampai hati nak pindah.. he he

      • @Affan,

        a ah, hosting dorang slow.. aritu nak tukar da. tapi tak smpi hati..
        fikir fikir ni blog personal..
        tapi kalao blog niche mmg perlu tukar.. he he
        thanks affan bagi keterangan

  5. Aku baru beli dari Namecheap few days ago. Diorang punya agak bagus gak ye. Pastu baru beli gak dari godaddy few days ago, rasanya godaddy lagi banyak features, siap ada tempat auction lagi. Aku siap menang bid lagi utk expired domain. Lol.
    Kat namecheap tak perasan lak fungsi2 lain yang menarik.

    Byk domain aku kat Netkl ke skg, pastu 3 4 domain .my aku beli kat internet-webhosting je.

    • @Affan, aku pernah beli jugak kat godaddy tapi lepas tu transfer ke namecheap.. sebab ape aku transfer aku dah tak ingat.. haha.. setakat ni aku buat beli2 domain je kat namecheap.. auction ape benda semua tu tak pernah lagi..

      • @Anarm,

        Aku ingat nak belajar flip kat flippa lah?
        Boleh ajar aku tak? Any ebook yg bagus untuk belajar? :D

        Mostly aku beli domain utk projek, kalau utk flip tak pernah lagi, insyaAllah nak belajar :D

    • @akubiomed, domain lama dah.. nak pindah ke registrar baru je.. domain2 lain yg aku ada semua dok kat Namecheap.com.. so, nak pindahkan nak kumpul semua domain kat situ.. satu tempat je, senang nak manage semua domain..

Leave a Reply