Tolong Hentikan Hantar Email Spam!

Sejak kebelakangan ni aku kerap terima email yang entah apa-apa. Email-email macam ni biasanya dipanggil email spam sebab dihantar secara membabi buta ke mana-mana email tanpa diminta.

email-spam

Email spam juga dikenali sebagai junk email. Siapa yang tak pernah kena spam? Angkat tangan.. Nak tabik spring toing-toing kat dia. Hehe..

Sesiapa pun mesti akan terima jugak email-email dari spammers yang haramjadah. Kalau tak, takde la sampai wujudnya domain fuckyouspammers.com ni. Haha..

Siapa la yang banyak duit beli domain tu ye?

Spam boleh juga berlaku disebabkan korang ada masukkan email dan password di mana-mana website yang kita tak tahu sama ada selamat ataupun tak selamat.

Macam kes aku sebelum ni, banyak terima email spam daripada Myspace. (Sekarang ni tengah sedikit meluat dengan invitation daripada kawan-kawan kat Facebook yang invite join game, kuiz yang entah apa-apa.

Mintak tolong untick nama aku bila nak invite tu ye.)

Ok, sambung balik tentang spam daripada Myspace tadi. Aktiviti macam ni dipanggil phishing.

Phishing ni merupakan satu jenayah cyber. Penjelasan tentang pishing di laman Wikipedia:

Phishing adalah proses jenayah yang berusaha untuk mendapatkan maklumat sensitif seperti username, password dan butiran kad kredit dengan menyamar sebagai entiti yang boleh dipercayai dalam komunikasi elektronik.

Komunikasi yang mengaku berasal dari laman web sosial popular, laman lelongan, prosesor pembayaran online atau pentadbir IT ini biasanya digunakan untuk memikat individu-individu yang tidak mencurigainya.

Phishing biasanya dilakukan melalui e-mel atau mesej segera, dan sering mengarahkan pengguna untuk memasukkan butiran di website yang palsu (kelihatan hampir sama dengan yang sebenar). Bahkan ketika menggunakan pengesahan pelayan, hal itu mungkin memerlukan keterampilan luar biasa untuk mengesan bahawa laman web adalah palsu.

Phishing adalah contoh daripada teknik kejuruteraan sosial yang digunakan untuk mengaburi pengguna.

Korang rasa benda-benda spam, phishing ni bahaya ke tak? Bagi aku benda-benda macam ni memang bahaya, menyampah, meluat, deymm, shit fuck you, spammers. Hari-hari nak kene delete email, report spam.

Kadang-kadang, kandungan email yang kita dapat tu mengandungi virus! So, kalau tak berapa yakin dengan link yang terima kat email tu, jangan la gatal tangan nak klik-klik.

Ok. Aku ada sedikit tips nak dikongsi dengan pelawat-pelawat AnarmNet iaitu tentang aspek keselamatan dalam mencegah dan mengawal aktiviti spammers:

1. Miliki sekurang-kurangnya 2 akaun email

Kenapa korang mesti ada 2 akaun email (atau lebih)? – Tujuannya untuk asingkan antara email peribadi dengan email main-main.

Akaun email yang korang gunakan untuk kerja-kerja peribadi seperti hantar assignment ke, hantar email kat kawan-kawan lama ke atau hal-hal peribadi yang lain tu korang jangan la guna untuk daftar kat laman-laman lucah sosial ke laman-laman apa ke.

Untuk tujuan main-main, korang create 1 akaun email yang berasingan. Kalau kena spam ke apa ke, takde la mengganggu email peribadi korang. Kan? Aku sendiri pon selamba badak ada 17 akaun email. Haha..

2. Gantikan tanda @ dengan [at]

Biasa email ditulis macam ni: petipos@gmail.com atau poslaju@yahoo.com kan? Untuk keselamatan, disarankan korang gantikan tanda “@” tu dengan [at] macam ni: petipos [at] gmail.com atau poslaju [at] yahoo.com.

Cara ni berkesan bagi sesiapa yang ada letak alamat email di blog untuk tujuan senang nak contact. (Spammers pon senang nak contact2)

3. Tukar email korang ke bentuk image / gambar

Cara ni sesuai untuk korang yang ada letak email kat sidebar dalam blog. Kenapa? Sebab alamat email korang akan ditukar daripada bentuk teks macam petipos [at] gmail.com ke bentuk image macam kat bawah ni:

Cuba Sekarang!

4. Pendekkan alamat email korang dengan tinymail.me

Yang ni pulak lebih kurang macam TinyURL cuma yang membezakan, ianya servis untuk memendekkan email. Macam pelik je bunyi kan?

Demo: http://tinymail.me/ktn57k (email yang dah dipendekkan)

5. Encode alamat email korang

Mailto Encoder akan men-decode alamat email korang menggunakan Javascript. Hasilnya adalah karakter yang tidak jelas dan tidak dapat dibaca oleh spambots yang mengirim alamat email dari laman-laman web.

Itu saja yang aku tau tentang benda-benda berkaitan dengan spam. Kalau korang ada tips-tips lain yang aku tak ceritakan dalam entri ni, sila kongsi di ruangan komen ye. Terima kasih.

41 Comments

  1. saya ada joint yahoogroups.sejak joint banyak email yang masuk.cuba sekat dengan antispammer yang ada kat email option tapi gagal walaupun dah dimasukkan dalam senarai.

  2. hahahahaha….. normally spam ni datang sebab korang subscribe dengan newsletter diorang. itu dipanggil autoresponder. bila korang register je, stret diorang akan hantar email kat korang. tapi, dalam rules n regulation autoresponder, diorang mesti letak “unsubscribe link” kat bawah tu. kalau takder, korang kena scroll lagi sampai habis email tu, kekadang, diorang sajer jer letak kat bahagian paling bawah sekali. kalau korang rasa tak suka atau rimas atau apa2 lah, korang klik je kat unsubscribe link tu. pastu diorang stop laa hantar email kat korang. takder laaa korang kena delete email hari2..

    • @nestum: email yang datang dari newsletter tu boleh diterima sebab kita sendiri yang izinkan diorang hantar email tu.. tapi kadang2 ada jugak newsletter yang tak sediakan link untuk kita unsubscribe..

      spam yang dimaksudkan dalam entri ni pulak, email yang datang ntah daripada sape, kita pon tak kenal.. kadang2 promote benda yang ntah apa2.. mungkin ada individu yang menjual senarai email kita kepada diorang ni untuk mudahkan keje diorang mempromote melalui email..

  3. Salam, menarik topik nih… Spam ni memang x leh elak.. nak x nak kena trima gak.. Saya dah belambak dapat. Seb baik saya ni rajin delete.. :lol: Jadi untuk tidak meletakkan kita di level spammer ni, perlu lah belajar etika skit. Belajar cara terhormat macam mana nak send email kat orang. Sebab tu la kita kena ada autoresponder, buat list sendiri. Dah banyak boleh lah anta kat list kita. Tapi jgn hantar benda mengarut pulak. Peace :P :w00t:

    • @wanzpyra, betol tu.. nk antar email kene dapatkan izin dr tuan email dulu.. tu la fungsi autoresponder kn? ni tak, main terjah je masuk umah org.. sape tak marah..

  4. baru terperasan entri ni..sigh…spam dah melambak2 dekat email…

    email filter..mmm..kenapa tak terfikir sblm ni..adoi..email pun banyak sgt..mcm bz je..boleh try la mcm ni..

  5. spam dr org yg kita tak kenal tu boleh dimaaf lagi, mmg pun itu tujuan dia

    tapi kak jie pernah hangin, dan buat satu entri pasal kawan2 blogger yg guna emai kita sesuka hati hantar spam ‘cepat kaya’

    cara tu tak amanah – rasa mcm dikhianati bila kita isi komen blog secara ikhlas, kemudian dia guna email kita utk diri sendiri tanpa persetujuan tuan punya.
    .-= Post terbaru Kujie di blog beliau.. I’m a Sherlock Holmes in the making =-.

    • @Kujie: jenis yg mcm tu memang x amanah.. bende2 cmtu kene la ade persetujuan pemilik email dulu baru la bleh nk hantar apa2 email.. kadang2 ade gak yg sanggup jual senarai email kt org2 yg nk promote ‘cepat kayap’ tu.. hmm.. nk kejar kesenangan pnye pasal smpai lupa diri..

  6. email spam? memang tak guna betul la tu. tp apakan daya, terpaksalah menghadapinya dengan hati yg terbuka. itulah antara risiko berlegar-legar di alam maya ini. apa2 pun, terima kasih atas tips yang diberikan. sangat2 berguna. :)
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Kawan Makan Kawan? =-.

        • @mohdisa: kalo byk email, buat la filter.. email aku ade 17.. jenuh nk bukak sume email.. so aku buat cara ni – forwardkan sume email tu ke akaun kt yahoo (sebab unlimited).. kt yahoo aku buat filter pkai address setiap email bg die asingkn email tu masuk folder die sndiri.. baru la x bercampur dgn email2 lain.. :wink:

  7. tips yang sungguh berkesan tu,nasib baik aku ade byk email,so kurang la kene spam,kebiasaan email spam ni guna software khusus,biasa bagi mereka yang bergiat aktif dalam perniagaan internet,heheh nak tarik ramai downline la katekan
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Budi Bahasa Budaya Kita =-.

    • @wazy: ade jugak org buat bisnes internet ni yg jual email list kt org lain.. duit pnye pasal kan, ape2 pn sanggup buat.. macam sampah je perangai.. nk berbisnes, biar la beretika.. kan?

  8. spam ni bagi cuma asam garam dunia internet jer..email macam2 aku dapat dari maybank hingga ker microsoft lottery..

    kalau aku buat emel rasmi satu dan satu email lagi untuk sosialnetworking..

    dan bagi blog pula akismet amat berkesan bagi aku..’

    kadang-kadang pelik jugak spambot boleh tau email kita….

    ker yahoo,google ,microsoft bersubahat jual list alamat email kita? :lol:
    .-= Post terbaru zulfitry.com di blog beliau.. Pecah Perutku Menonton Spontan =-.

    • @zulfitry.com: kadang2 akismet pn giler gak.. huhuu.. tp bg aku akismet mmg wajib ade kt blog kite..

      mungkin jugak yahoo, google, microsoft bersubahat.. ni mesti keje org dlm ni.. :getlost:

  9. Kita juga tidak terlepas daripada kerja jahat spammers apabila menggunakan alamat e-mel kita untuk menghantar spam mesej kepada orang lain. Lepas tu, banyak saja notification yang cakap e-mail not delivered.

  10. wah!!! bagus entry ni!!! aku suke. bley gune ni cuz i just hate lah dengan emel2 spam ni. menyemak :devil:
    .-= Post terbaru Lizz di blog beliau.. Kalau boring, tengok porno sini =-.

    • @azizan4444: thanks.. kebetulan ari tu aku tgh bengang dgn email spam yg masuk bertalu-talu.. terus aku search solution die, pastu kongsi dgn kawan2.. mane la tau kot2 ade yg bodo lg bab2 cmni kn.. *aku pn bodo gak sblom ni* :tongue:

    • @ariff: dulu aku buat filter je yg facebook.. tp bila dh ramai sgt yg invite bende yg bukan2, terus aku setting jgn bg notification terus.. skrg email aku dh bebas dr ancaman facebook.. huhuu

  11. haha.. spammers mmg menyusahkan.. nsib baik yahoo ade ble buat email ble buang.. tp baru je tahu kewujudannya.. :happy: Kalau tahu dari awal.. mesti takkan ada spam masuk.. tp xpela.. skrg ni da pandai ble tapis jadi xde la sampai berpuluh2..

    Masa nak daftar kat satu2 laman sosial etc.. create n guna email yahoo ble buang… Boleh g kat email option ( bagi pengguna Yahoo!). Then.. bila da beberapa bulan, datang emel spam dari alamat email yg digunakan masa daftar laman berkenaan.. cuma buang email yang digunakan untuk register laman tu.. Pastu tahula laman tu suka hantar spam.. kalau tak penting.. tak payah register lagi.. :sideways:

    Apepun memang letih padam email spam.. pernah reply kat diorang gak jangan send lagi.. tapi degil.. masuk je email diorg kat alamat e-mail yang dihalang masuk.. habis cerita.. :cool:
    .-= Post terbaru cidimidi di blog beliau.. Jom Release Tension.. (",) =-.

    • @cidimidi: biasa laman sosial la yg byk bg spam kt email kn? kalo lepas daftar kt mane2 laman sosial kene pastikan setting dulu profile kita.. laman sosial ni biasanye default setting die, die akan send email information ke email kita.. rasanye lebih baik OFF kn je email information tu.. buat semak je..

      • @Anarm, a’ah.. biasa laman sosial ble sekat dgn tick pada mane2.. atau time register die ada bgtahu.. ble tick utk tak nak dpt info atau dpt info.. kira ada pilihan..

        tapi macam Youthsays dan sesetengah laman web lain.. terpaksa buang sbb takde option mcm tu…

        • @cidimidi: ye btol tu.. ramai yg x amik peduli sgt bende ni.. main register je.. pastu bile dh byk sgt spam masuk, mula la bengang.. padahal silap sndiri x amik tau..

  12. thanx for the usefull info! ade yg dah lame tau, ade baru tau. maceh! :)
    .-= Post terbaru ayong di blog beliau.. am i lame? =-.

  13. kat inbox aku beribu spam..
    aku tak pernah kisah nak tengok huhu..
    tapi tips2 klat atas ni berguna gak ^_^

    • @Azfarul: just perkongsian kecil dgn kawan2 blogger.. ramai yg x suke spam2 ni kn.. tambah2 kalo jenis yg berbisnes, tp menyepam inbox org lain.. sgt2 x beretika~ :angry:

Leave a Reply