Terbuka Zip di Google

Kalau buka laman web Google hari ni korang akan nampak satu zip bersaiz gergasi ada di tengah-tengah.

Google Doodle Zipper

Google Doodles

Doodles‘ di laman web Google pada hari ni menandakan ulang tahun kelahiran yang ke 132 Gideon Sundback, iaitu orang yang mencipta ZIP.

Gideon Sundback dilahirkan pada 24 April 1880 di Småland, Sweden. Beliau berpindah ke Jerman untuk mengikuti pengajiannya dan kemudian berhijrah ke Amerika Syarikat pada tahun 1905 di mana beliau mula bekerja di Westinghouse Electric dan syarikat pembuatan di Pittsburgh, Pennsylvania.

Setahun kemudian, beliau ditawar bekerja untuk syarikat Universal Fastener di Hoboken, New Jersey dan menjadi ketua pereka pada tahun 1909.

gideon sundbackSebelum terciptanya zip yang digunakan pada hari ini, idea bagi pengikat berdasarkan gigi yang saling bertaut telah beredar di kalangan jurutera selama lebih 20 tahun tetapi ianya tidak berapa sempurna.

Sundback mula mencadangkan zip baru sebagai gantian untuk ‘hook’ dan mata pengikat di atas but wanita tetapi ia telah menjadi satu ciri biasa bagi seluar dan pakaian sekitar tahun 1930-an.

Sundback meninggal dunia akibat masalah jantung pada tahun 1954 dan telah dikebumikan di tanah perkuburan Greendale di Meadville, Pennsylvania.

Baca: Wikipedia Gideon Sundback

Bagaimana agaknya jika zip tak tercipta sampai sekarang?

22 Comments

  1. Salam bro,
    apa khabar mu di sana?
    kita perlu lebih kenal la utk tahu apa potensi yg kita ada..
    jadinya – lets unzip the personality..muahaha

  2. jika tiada zip hingga sekarang maka tiadalah porno kerana orang tak heran dah nak tengok orang lain punya kerana memang boleh tengok dengan mudah…boleh? hahaha

Leave a Reply