Tayar Motor Pancit Kena Paku di Highway

Tayar motor pancit di highway atau lebuhraya. Korang pernah alami situasi macam ni?

Satu pengalaman yang cukup memenatkan tubuh badan, jiwa dan mental. Aku asyik nak mencarut je rasanya semalam. Dah la tengah rushing nak pergi jalankan tugas. Sekali macam tu pulak jadinya. Apalah nasib. Sabar jela nak buat macam mana lagi kan. Terpaksa menolak motor sejauh beberapa kilometer sebelum jumpa stesen minyak.

Biasa kat stesen minyak ada banyak iklan “Tayar pancit? Sila hubungi 012-345 6789” ditulis atau ditampal kat tempat isi angin tayar. Kat situ aku call beberapa orang yang buat bisnes tukar tiub tayar pancit. 2-3 orang juga aku call.

tayar motor pancit di highway

Mula-mula aku call nombor brader yang aku pernah guna servis tukar tiub dulu. Dia cakap tengah kerja kat ofis, tak boleh nak keluar. Kerja tukar-tukar tiub tu bisnes part-time dia lepas waktu pejabat.

Aku pun call lagi nombor yang diiklan kat stesen minyak tu. Nasib baik ada sorang yang boleh datang. Full-time kot dia buat kerja tu. Tapi sampai berpeluh-peluh aku tunggu dia. Sejam lebih jugak rasanya aku tunggu baru nampak batang hidung.

Sekali tiub yang dia bawak rosak pulak. Terkoyak kenapa entah. Dia pun pergi cari tiub lain. Aku kena tunggu lagi dalam setengah jam. Penat giler!

Bila dia datang balik terus dia buat kerja tukar tiub tayar motor aku. Rupanya pancit sebab kena paku. Cekap jugak aku tengok brader tu buat kerja. Lepas tu kena caj RM30. Perghh! Lupa nak tanya caj masa call dia semalam.

Aku try nego sikit, dapat kurang jadi RM25 je. Ok la tu (sedapkan hati). Kalau ikutkan memang mahal lagi (hati bagitau aku dah kena kencing).

Tapi dah berlaku kat highway kan, susah nak cari kedai motor, redha jela. Nak bertekak pon bukan dapat faedah apa-apa. Dah memang macam gitu harga servis tukar tiub waktu kecemasan. Rezeki engkau lah, brader. Tu harga untuk 2 tiub kan? Kan?

Aku dah banyak kali alami situasi tayar motor pancit. Pernah sekali hampir tergolek masa tengah layan corner (selekoh). Tak perasan tayar pancit time tu sebab masa jalan lurus tak rasa apa-apa. Bila ‘kona‘ je berjoget-joget tayar belakang. Nasib baik sempat bertahan guna kaki untuk elak motor jatuh.

Time tu pancit kat area aku tinggal. So, senang jela nak cari kedai motor. Paling teruk pun kena tolak motor kejap pergi kedai motor tu. Kalau kat highway memang berlebih-lebih teruk la bila tayar motor pancit.

Ingat nak tukar pakai tayar tubeless pulak lepas ni. Susah sikit nak pancit.

Objek Tajam Atas Jalanraya

Kat highway ada insan-insan tak guna yang sengaja tabur paku atau benda tajam atas jalanraya untuk buat tayar motor pancit. Lepas tu dia buat bisnes tukar tiub dan kenakan caj yang tinggi.

paku atas jalanraya
Paku-paku yang ditabur atas jalanraya mengakibatkan tayar pancit.

Entah-entah brader yang tukar tiub motor aku semalam pun terbabit sama. Aku agak-agak je. Malas nak tuduh sape-sape. Tapi muka yang nampak baik tak semestinya hati pun baik. Kadang-kadang boleh jadi lebih jahat daripada syaitan.

Kepada semua penunggang motosikal sila berhati-hati di jalanraya dan juga lebuhraya. Kepada semua penabur paku atas jalan raya, hentikanlah perbuatan korang tu. Menyusahkan orang tau tak?! Bebal.

19 Comments

    • @fiD, memang nak tukar pakai tubeless.. dah survey hari tu.. bleh tahan mahal jugak modal dia.. sebab kena tukar sport rim sekali.. sekarang pakai rim lidi.. adehh..

  1. biasa la orang buat buat duit…tapi jangan la bersangka buruk pulak…xbaik..tukar tubeless lagi senang dan selamat

  2. Tayar motorsikal saya adalah jenis tubeless selalu periksa penuh dengan wayar halus yang dipotong-potong pendek melekat di tayar. Paling geram tayar baru tukar tak sampai sehari sudah melekat dawai.

  3. Jika tiub/tayar pancit cari daun lalang kering,mentah pun bole juga,isi dalam rim & pasang balik tayar tu semula….gerenti sampai rumah punya…!

Leave a Reply