Software Yang Ada Dalam Laptop Saya (Windows)

Anarm.Net Softwares

Semalam aku buat kerja-kerja pembersihan kat laptop aku.

Laptop ni tak boleh la main guna je kan. Sekali sekala kena jugak bersihkan sistem dia, buang segala sampah sarap yang tak diperlukan, fail-fail yang dah tak berfungsi, baru la laptop dapat beroperasi dengan lancar dan berkesan tanpa sebarang masalah.

Setelah siap lakukan kerja-kerja pembersihan, kerja seterusnya adalah mengemaskini (update) perisian-perisian atau software yang ada terpasang dalam laptop aku.

Bagi software yang tiada auto-update, operasi mengupdate biasanya aku buat sebulan sekali. Kadang-kadang ada juga software yang boleh auto-update tapi jarang bukak.

So, time ni la aku akan run semua software tu untuk check kemaskini yang ada.

Entri kali ni sekadar nak berkongsi senarai software yang ada dalam laptop aku. Meh baca sampai habis.

Mana la tau kot-kot ada software yang korang tak pernah guna. Boleh la cuba try test.

Senarai Perisian (Software) Dalam Laptop

Berikut merupakan perisian-perisian yang terpasang dan berfungsi dengan baik di laptop aku (Windows 7). Perisian-perisian ini adalah freeware, opensource, dan juga beberapa perisian ‘lanun’. Haha..

Sebelum ni laptop aku mengalami masalah hard disk dan hanya boleh run sistem operasi Ubuntu.

Lepas dah tukar hard disk baru, sekarang ni laptop aku menggunakan produk Windows dan juga Ubuntu (dual-boot).

Security

Home & Office Tools

Image Tools

Internet Tools

Multimedia

System Tools

Semua software yang aku senaraikan kat atas ni adalah software yang memang perlu ada kat laptop aku. Banyak kan?

Sebenarnya ada lagi beberapa software yang aku tak masukkan dalam senarai. Ada yang boleh share, ada yang tak boleh share. Huhu..

Orait! Jangan lupa tinggal komen. Segala komen amatlah dihargai.

80 Comments

  1. salam.. nak tnye, klau sy msih guna OS Xp pack 3 still availble x utk software n applction akn dtg..??

  2. aku slalu guna spybot search and destroy. cam ok gak

  3. Malware dan Spyware apa bezanya anarm?

    • @Nizam6281, malware = malicious software = program komputer yg direka utk akses masuk ke system komputer tanpa pengetahuan pengguna.. spyware tu salah satu dalam kategori malware.. rootkit, backdoors, worm, keystroke loggers, dialer.. banyak kot..

      spyware boleh akses masuk ke sistem komputer secara senyap.. spyware boleh amik data dari komputer kita dan submit data2 tu ke komputer pembuat spyware.. data stealing.. biasanya ada kt software yang bila kita install, die akan install sekali dengan toolbar tertentu tanpa persetujuan kita.. kadang2 bila kita start/exit software tu, die akan redirect ke laman advertisement.. laman advertisement tu plak mungkin ada kod2 program yang akan masuk dalam sistem komputer kita bila die diaktifkan.. contohnya PopUp.. popup biasanya ada tracking.. bila popup muncul, bermakna kod program tu diaktifkan.. jeng jeng jeng..

      antivirus sekadar utk detect virus je.. tp spyware die lain mcm skit.. so, perlukan anti-spyware..

  4. pergh…byk gak software ko pakai yerk…aku pun nak kena senarai baliklah aku nyer software…untuk security tu…tiga2 free ke?

    • @Mohd Isa, yup.. utk security tu tiga2 free.. Malwarebytes dgn SuperAntiSpyware kalau nak full function kena pakai yg berbayar la kot.. yg free die ade limit.. tapi yang free pon aku rasa dah cukup.. kene rajin update dan buat manual scan..

      • @Anarm, oic…setakat ni aku guna MSE je untuk windows aku. klu utility aku guna tuneup. smlm aku baru test advance system care yg free punya. boleh tahan gak la. byk gak image tools yg ko guna yerk. aku ingat test picasa, apa benefit dia yerk?

        • @Mohd Isa, advanced system care aku pernah try gak dulu.. tp aku dah terbiasa pkai glary utilities..

          image tools tu aku banyak guna utk buat editing gambar.. picasa plak aku taktau nk explain camne.. die bleh guna untuk manage gambar2 dalam pc kita, bleh buat editing, bleh create slideshow, macam2 lagi.. memang best.. ko try la tengok video ‘Introducing Picasa’ (Google’s Youtube Channel)..

          Video: Introducing Picasa 3

          • @Anarm, oic, glary utilities ok ke? aku tak pernah cuba lagi. fungsi dia sama ke dengan advanced system care?

            menarik juga fungsi picasa ni yerk. nak kena cuba jugalah ni, hoho. ko suh aku buka youtube? aku pakai tenet unimap tak dapat nak tgk la plak. apa kata ko upload video tu kat facebook. bolehlah aku tgk. hehe

  5. perkh orang lain dah stat pkai photoshop cs5 aku bru nk berjinak ngn cs3..sadisnye..hahah..

  6. banyaknya ko guna software..tak berat ke laptop ko?Ram berapa GB ni?

    Terbaru: Percaya tak yang korang boleh dapatkan 15 ribu visitor seminggu?Tak caya mari baca ini dan jadilah 10 blogger bertuah!

  7. banyaknya software.
    PC aku dulu pun install macam2 software tapi dah uninstall mana yg jarang sangat guna.
    install pun sebab nak test je eheh

  8. banyak jugak software ko pakai..aku kalau stakat nak sufr internet aku guna ubuntu..kalau nak edit2 gambar baru bukak windows 7

  9. gilorr besar hd. tak kura-kura ke laptop ?

  10. eh, yg browser tu..napa x guna chrome? xbgus ke?

  11. wahh
    lebih kurang macam software aku guna juga
    tapi aku kat pc je la

  12. pergh! mmg geeky habis lah bro :w00t:
    aku guna 25 jer dari 42 software yg bro list tuh :silly:

    • @Geothite, ada 42 software ke? aku tak kira plak.. byk giler.. hahaha.. tapi ni baru sikit.. kalo aku senaraikan semua sekali yg ada dlm laptop ni mesti ramai terkejut.. macam2 ada.. :tongue:

  13. opera pun ade…wah…
    revo uninstaller tu aku suggest korang semua pakai..bgus utk remove pogram tahap axion..smua dia cleankan…huhu

  14. link utk ashampoo burn uh xde la bro.. huhu

  15. terbaik r bro…complete dh ni..huhu

  16. ADUH..AKU BAB2 SOFTWARE NI FAIL LA….
    BRO. APA KATA KO CITER SIKIT FUNGSI-FUNGSI SETIAP SOFTWARE KO TU. MUNGKIN BERGUNA TUK ORANG MACAM AKU NI…HEHEHE

  17. Terima kasih kerana sudi berkongsi perisian-perisian yg digunakan. Saya sedut sikit perisian yg disenaraikan tu ya. Banyak juga perisian yg pertama kali tahu. Boleh cuba ni.

    Sekali lagi, terima kasih berkongsi. :biggrin:

  18. Bro pakai campur-campur ada yang license dan ada yang open. CCleaner pun best juga :-)

  19. banyak nyeeee! wuwuwuu naseb tak ada laptop sendiri.. kalo ada tah mcm mana banyak la aku letak..
    kat pc pun banyak dah letak tapi pakai pc nie pun share2 tak best! T_T kang elok aku dah install benda penting esok2 tgk x ada dah.. ciss!! :cwy:

  20. huhu baru lepas restore format, sedih hilang semua barang, nice bro, nk install mcm bro la

  21. wahhh!! bnyk gk software dlm laptop designer ek.. org biasa2 mcm yaya ni guna yg basic2 je.. so, xperlu pk mane nk cari installer.. huhu

  22. jiwa aku ingin berubah
    ke sumber terbuka.

  23. Bila guna alternatif.
    pasti akan ada kekurangan.

  24. pernah cuba pasang
    Ccleaner dalam ubuntu.
    tapi tak menjadi.

  25. hang guna juga
    perisian lanun. :alien:

  26. tak der game ker bro…hehe…semua software education jaa…

  27. bro.. xde link ke utk prog2 yg ada dlm laptop ang uh?

  28. banyak jgk persamaan kita.

    ahaha.

  29. Aku nak tau software yang tak boleh share tu boleh :blush:
    satu lagi..CS5 yang portable tu berapa harganya yek? atau ianya :ninja: punya :whistle:

  30. fuhhh…banyak gak tu….ada jugak la beberapa software kat atas tu yg aku guna untuk windows 7 kat laptop..thanks atas info tu bro :)

  31. Bro, Illustrator ngn PS CS5 portable berapa MB?

    dok pakai yang biasa punya bapak ah berat..

    • @TheSharkox, yg aku pkai illustrator 144MB.. photoshop 64MB.. aku malas dah install yg full.. mkn space banyak.. berat plak tu.. pkai portable pon bleh buat keje jugak..

      • @Anarm, Portable VS Full Installment lebih bagus full. Sebab bnyk plugin yang ada.. Tetapi kalau nak jimat space.. portable la.. :tongue:

        • @Ayie, yup.. full version bleh pasang byk plugin tambahan.. oleh sebab selama ni aku tak pernah pkai apa2 plugin, so memadai pkai portable jela.. tapi portable pon ade gak yang boleh pasang plugin..

          * ikut gaya dan keperluan masing2..

  32. ni mesti kaku burn cd ni..
    byk gile software burn..

  33. Bro.. Nak tanya bole…? Apa kegunaan Adobe Dreamweaver?

    *Nanti nak gi download Format Factory jap… Hehe

  34. Banyak gila.Kau guna notebook apa?

Leave a Comment