Software Yang Ada Dalam Laptop Saya (Windows)

Anarm.Net Softwares

Semalam aku buat kerja-kerja pembersihan kat laptop aku.

Laptop ni tak boleh la main guna je kan. Sekali sekala kena jugak bersihkan sistem dia, buang segala sampah sarap yang tak diperlukan, fail-fail yang dah tak berfungsi, baru la laptop dapat beroperasi dengan lancar dan berkesan tanpa sebarang masalah.

Setelah siap lakukan kerja-kerja pembersihan, kerja seterusnya adalah mengemaskini (update) perisian-perisian atau software yang ada terpasang dalam laptop aku.

Bagi software yang tiada auto-update, operasi mengupdate biasanya aku buat sebulan sekali. Kadang-kadang ada juga software yang boleh auto-update tapi jarang bukak.

So, time ni la aku akan run semua software tu untuk check kemaskini yang ada.

Entri kali ni sekadar nak berkongsi senarai software yang ada dalam laptop aku. Meh baca sampai habis.

Mana la tau kot-kot ada software yang korang tak pernah guna. Boleh la cuba try test.

Senarai Perisian (Software) Dalam Laptop

Berikut merupakan perisian-perisian yang terpasang dan berfungsi dengan baik di laptop aku (Windows 7). Perisian-perisian ini adalah freeware, opensource, dan juga beberapa perisian ‘lanun’. Haha..

Sebelum ni laptop aku mengalami masalah hard disk dan hanya boleh run sistem operasi Ubuntu.

Lepas dah tukar hard disk baru, sekarang ni laptop aku menggunakan produk Windows dan juga Ubuntu (dual-boot).

Security

Home & Office Tools

Image Tools

Internet Tools

Multimedia

System Tools

Semua software yang aku senaraikan kat atas ni adalah software yang memang perlu ada kat laptop aku. Banyak kan?

Sebenarnya ada lagi beberapa software yang aku tak masukkan dalam senarai. Ada yang boleh share, ada yang tak boleh share. Huhu..

Orait! Jangan lupa tinggal komen. Segala komen amatlah dihargai.

80 Comments

    • @Nizam6281, malware = malicious software = program komputer yg direka utk akses masuk ke system komputer tanpa pengetahuan pengguna.. spyware tu salah satu dalam kategori malware.. rootkit, backdoors, worm, keystroke loggers, dialer.. banyak kot..

      spyware boleh akses masuk ke sistem komputer secara senyap.. spyware boleh amik data dari komputer kita dan submit data2 tu ke komputer pembuat spyware.. data stealing.. biasanya ada kt software yang bila kita install, die akan install sekali dengan toolbar tertentu tanpa persetujuan kita.. kadang2 bila kita start/exit software tu, die akan redirect ke laman advertisement.. laman advertisement tu plak mungkin ada kod2 program yang akan masuk dalam sistem komputer kita bila die diaktifkan.. contohnya PopUp.. popup biasanya ada tracking.. bila popup muncul, bermakna kod program tu diaktifkan.. jeng jeng jeng..

      antivirus sekadar utk detect virus je.. tp spyware die lain mcm skit.. so, perlukan anti-spyware..

    • @Mohd Isa, yup.. utk security tu tiga2 free.. Malwarebytes dgn SuperAntiSpyware kalau nak full function kena pakai yg berbayar la kot.. yg free die ade limit.. tapi yang free pon aku rasa dah cukup.. kene rajin update dan buat manual scan..

      • @Anarm, oic…setakat ni aku guna MSE je untuk windows aku. klu utility aku guna tuneup. smlm aku baru test advance system care yg free punya. boleh tahan gak la. byk gak image tools yg ko guna yerk. aku ingat test picasa, apa benefit dia yerk?

        • @Mohd Isa, advanced system care aku pernah try gak dulu.. tp aku dah terbiasa pkai glary utilities..

          image tools tu aku banyak guna utk buat editing gambar.. picasa plak aku taktau nk explain camne.. die bleh guna untuk manage gambar2 dalam pc kita, bleh buat editing, bleh create slideshow, macam2 lagi.. memang best.. ko try la tengok video ‘Introducing Picasa’ (Google’s Youtube Channel)..

          Video: Introducing Picasa 3

          • @Anarm, oic, glary utilities ok ke? aku tak pernah cuba lagi. fungsi dia sama ke dengan advanced system care?

            menarik juga fungsi picasa ni yerk. nak kena cuba jugalah ni, hoho. ko suh aku buka youtube? aku pakai tenet unimap tak dapat nak tgk la plak. apa kata ko upload video tu kat facebook. bolehlah aku tgk. hehe

  1. banyaknya ko guna software..tak berat ke laptop ko?Ram berapa GB ni?

    Terbaru: Percaya tak yang korang boleh dapatkan 15 ribu visitor seminggu?Tak caya mari baca ini dan jadilah 10 blogger bertuah!

  2. banyaknya software.
    PC aku dulu pun install macam2 software tapi dah uninstall mana yg jarang sangat guna.
    install pun sebab nak test je eheh

  3. banyak jugak software ko pakai..aku kalau stakat nak sufr internet aku guna ubuntu..kalau nak edit2 gambar baru bukak windows 7

    • @Geothite, ada 42 software ke? aku tak kira plak.. byk giler.. hahaha.. tapi ni baru sikit.. kalo aku senaraikan semua sekali yg ada dlm laptop ni mesti ramai terkejut.. macam2 ada.. :tongue:

  4. opera pun ade…wah…
    revo uninstaller tu aku suggest korang semua pakai..bgus utk remove pogram tahap axion..smua dia cleankan…huhu

  5. ADUH..AKU BAB2 SOFTWARE NI FAIL LA….
    BRO. APA KATA KO CITER SIKIT FUNGSI-FUNGSI SETIAP SOFTWARE KO TU. MUNGKIN BERGUNA TUK ORANG MACAM AKU NI…HEHEHE

  6. Terima kasih kerana sudi berkongsi perisian-perisian yg digunakan. Saya sedut sikit perisian yg disenaraikan tu ya. Banyak juga perisian yg pertama kali tahu. Boleh cuba ni.

    Sekali lagi, terima kasih berkongsi. :biggrin:

  7. banyak nyeeee! wuwuwuu naseb tak ada laptop sendiri.. kalo ada tah mcm mana banyak la aku letak..
    kat pc pun banyak dah letak tapi pakai pc nie pun share2 tak best! T_T kang elok aku dah install benda penting esok2 tgk x ada dah.. ciss!! :cwy:

  8. Aku nak tau software yang tak boleh share tu boleh :blush:
    satu lagi..CS5 yang portable tu berapa harganya yek? atau ianya :ninja: punya :whistle:

        • @Ayie, yup.. full version bleh pasang byk plugin tambahan.. oleh sebab selama ni aku tak pernah pkai apa2 plugin, so memadai pkai portable jela.. tapi portable pon ade gak yang boleh pasang plugin..

          * ikut gaya dan keperluan masing2..

Leave a Reply