Saat Saya Amat Amat Terdesak

Hari ni dah 3hb April 2009. Bulan April ni terkenal dengan bulan ‘April Fool’ iaitu bulan untuk kenakan orang lain. Tapi bukan selama sebulan, just pada 1hb April sahaja. Atau ada yang betol-betol fool menyambutnya selama sebulan. Ish!!

Bagi umat Islam, dilarang sama sekali menyambut April Fool kerana disebalik April Fool tu ada peristiwa yang mengharamkan umat Islam daripada menyambutnya. Sepertimana yang telah dikecoh-kecohkan dalam blog Kill-Vearn.

Korang boleh baca sendiri kisah disebalik April Fool yang bodoh itu di blog beliau.

money3hb April, aku masih belum dapat gaji. So damn, right? Mungkin sebab masalah ekonomi yang melanda dunia sekarang ni yang menyebabkan para pekerja mendapat impak yang negatif.

Salah satu contoh macam aku ni, gaji asyik lambat je tiap-tiap bulan. Secara automatik, motivation diri aku di tempat kerja dah jadi kurang. Atau mungkin dah zero. Damn!

Saat-saat ni, aktiviti mengorek tabung terpaksa aku lakukan. Walaupun aku takde tabung, duit just campak-campak camtu je dalam bilik, aku tetap cakap korek tabung.

Tabung aku ada di mana-mana je. Bawah bantal, bawah tilam, malah dalam toilet pon ade jugak tempat duit aku sebab duit tu aku keluarkan dari kocek/poket seluar semasa nak mencuci pastu aku letak je atas tangki flush. Terdesaknya aku saat ni.

Saat ekonomi tengah gawat ni, sebagai seorang perokok tegar, rokok terpaksa aku kurangkan. Bukan kurangkan merokok, tapi kurangkan harga rokok, means beli rokok murah dah la asalkan boleh berasap. Hehe..icon razz

Bagi perokok, korang mesti perasan ada gambar mengerikan dah dicetak pada kotak-kotak rokok. Tak kira la rokok apa pon, kotak dia mesti ada gambar yang ngeri. Sepertimana yang telah diceritakan oleh brader Azman Ishak di dalam entri blognya yang bertajuk Dunhill 14 & Dunhill 20.

Mungkinkah strategi kerajaan untuk kempen berhenti merokok atau untuk lebih mengaut keuntungan? Wallahualam..

Brader Man tu sampai sekarang macam fobia dengan kotak rokok yang ada gambar ngeri tu. Walaupun fobia, beliau tetap macho dengan contest yang dianjurkan di blog beliau. Korang dah sahut cabaran contest beliau ke belum? Masih ada masa lagi. Hadiah yang beliau tawarkan memang sangat menarik. icon heart

Daripada cerita Dunhill 14 & Dunhill 20 yang aku sebut tadi, aku pon ngeri jugak tengok gambar pada kotak rokok tu. Tapi masih lagi merokok dan terpaksa tukar ke rokok jenama lain yang murah sikit sebab gaji belum dapat lagi. Dah sengkek ni boss.. Huhuu..

SAAT - Saya Amat Amat Terdesak

Tengok gambar atas ni, rokok yang aku beli 2 hari lepas. Rokok sama je asapnya. Tapi yang best bagi aku tentang rokok dalam gambar atas ni adalah dia punya kotak. Bukan kotak kertas macam rokok-rokok lain, tapi BESI.

Dan yang paling penting, pada kotak tu TAKDE GAMBAR YANG MENGERIKAN!! Wahahahaha.. icon biggrin

Lepas-lepas ni kalau terpaksa beli rokok bergambar ngeri, aku tukar la rokok tu masuk dalam kotak besi. Takde takut-takut dah sebab pada kotak besi tu just ada gambar Putrajaya. Hehee.

SAAT, singkatan daripada ‘SAYA AMAT AMAT TERDESAK‘. (Rekaan semata-mata memandangkan harganya yang sesuai untuk orang yang terdesak nak merokok tapi takde duit macam aku ni).

Itu saja post aku untuk pagi-pagi buta ni. Nak tido dah. Esok kerja. Huhuu.. Teruskan setia berkunjung ke blog Anarm Network. Untuk dapatkan update blog ini terus ke kotak email anda, bolehlah subscribe Anarm Network melalui email atau cari icon feed di sidebar untuk subscribe.

Sekian, terima kasih. icon wink

29 Comments

  1. erk…saat xbest la bro… :cuaakk:

    aku teringat zaman2 sengkek kat uitm dulu.ontheway gi klas,jumpa saat kat bawah tangga, tinggal separuh dah..

    aku kutip, gi klas.abis klas, dah sampai bilik abru aku isap…nostalgia2…

    Entri spatt yang terbaru di blog beliau.. Tips Meminimumkan ‘Kerosakan’ Dari Paypal

  2. haha. siot tul la rokok2 skrg. byk gmbo2 ngeri. ak nk lyn pn x selesa. eh bro. ko tau x saat pack gold 20 ade duit RM5? dia jual RM7.50. hehe. apapun winston di hati

  3. wei anarm ko isap okok perisa jantung 14 ke,cagu 14 ke,mulut 14?? kahkahkah….gambar2 yg kt kotak okok tu bermksud perisa die…wekkk….ko isap ke perisa cmtu?? wakakaka :heheh:

  4. hehe aku ingatkan mendelah tadi. ehe :)

  5. hak2..ko jgn sedey na~ko xksorgn..aku pn dlm proses korek tabung..tp bkn tabung aku la~tbung mak n abah aku..nk wt cmne..aku mmg xde tabung..hahaha.. :mengeluh:

    Entri mawarkhayalan yang terbaru di blog beliau.. o lpe~

  6. wah..
    stylo erk kotak besi saat tuh..
    skang nih kawan2 aku sibuk beli kotak utk rokok..
    diorang nak alihkan dari kotak yg ade..
    haha..
    boleh erk ko isap saat?
    aku takde duit camne pun,
    saat mmg aku tak lalu..
    nak muntah seh..
    hehe.. :heheh:

    Jaws’s last blog post..Bagaimana Untuk Berhenti Merokok?!

  7. ish best la kotak besi tu..tp aku dah benti rokok skang ni..patut ker aku isap nye smula…

    • @shafie[dot]biz, hoishh!! kalo dah berenti merokok, xyah la isap dah. rugi bro isap rokok. bakar duit, bakar nyawa.. huhuu.. aku nk berenti dah.. demam dah ni sbb tak isap rokok :demam:

  8. bro, lupakan je lah rokok tu

    banyak mende lain boleh difokuskan

    ImranAbdulJabar’s last blog post..Kisah Suatu Pagi II

  9. “Secara automatik, motivation diri aku di tempat kerja dah jadi kurang. Atau mungkin dah ZELO”

    sabar bro…
    sabar..

    kite serupa~

  10. hohoho.. SAAT… penuh bermakna bila terdesak.. mcm kawan2 aku yg lain.. tapi rasa dia hampeh sungguh… kotak besi ada jual mana eh? tak penah tgk pon…

    hurm sian ko tak dpt gaji agi kan? ape la company ko tuh tak bg gaji? dah selalu mcm ni ke?

    thanx untuk backlink oke… hehehe… lani aku buntu takde idea nak menulis… hohoho…

    psstt:
    Marlboro – manusia akan ramai lagi bila orang rogol orang
    Dunhill – dunia umpama neraka hidup ibarat layang layang
    White Horse – walaupun hina ia tetap enak, hanya orang ramai salah erti (rokok lama)

    Kill-Vearn’s last blog post..Aku dan Kebuntuanku

    • @Kill-Vearn, memang rokok SAAT untuk keadaan2 terdesak kerana duit takde.. hahaha.. duit takde pn tetap gak nk merokok.. sengal btol.. hahahha..

      gaji aku dah dekat 7 bulan, straight asyik lambat je.. still searching for a better job..

      Pssttt:
      WINSTON – Wanita Ingat Nak Stim Tapi Orang Nampak
      MARLBORO – Man Always Remember Love Because Of Romance Only (sape buat statement ni ah? tampor kang.. :hik-hik:

  11. alah
    senang hisap la rokok daun…hehe
    winston layan tak?
    tak pon palmal tu
    hohoho

    loq’s last blog post..Ayah oh Ayah!

    • @loq, seblom ni aku layan winston 14.. dah ade kempen mengerikan camtu, so aku tukar isap rokok lain.. SAAT bleh masuk, dunhill, marlboro, semua aku redah je.. janji berasap.. dan tak lupa, sume tu aku akan asapkan sekali dengan kretek NUSANTARA.. wohohoho :mrgreen:

  12. anarm… thanks letak back link aku kat sini. aku perasan ni pon sebab ade pingback kat blog aku tuh. kekadang kekangan masa menyebabkan aku tak sempat nak berkomen dan aku cume mampu menjadi silence reader.

    sekarang ni pon rokok dah abes.. so nak keluar beli rokok.. mungkin aku pon nak ikut macam tektik nko ni.. beli rokok saat pas tuh tukar dengan dunhill… keh keh keh… tak pon.. isap je rokok saat. murah pon murah..

    *erk.. kompius skit.. hang tak join contest? join jer la… aku baru jer kasik idea macam mane nak buat contest yang aku anjur tuh.

    wokeh.. salam ceria dan TQ bebanyak~ :peace-aman:

    Azman Ishak’s last blog post..Masih Keliru???

    • @Azman Ishak, huhu.. ingat nk gak join contest tu.. tengok la camne nanti, if aku ade masa terluang, bleh aku meraban join contest ko tu.. hehe :hik-hik:

Leave a Comment