Phone pakai CyanogenMod (Android)

Sekarang smartphone Android aku dah tukar ke CyanogenMod (custom ROM). Sebelum ni pakai DarkyROM.

Performance Galaxy S I9000 aku nampaknya lebih bagus dengan CyanogenMod berbanding DarkyROM.

Android Cyanogenmod

CyanogenMod 7.2 RC2

Aku guna CyanogenMod 7.2 RC2 je sekarang ni. Sebelum ni dah cuba pasang atau flashing CyanogenMod 9 dengan Android versi 4.0 Ice Cream Sandwich tapi rasa macam banyak bug lagi dan perlu update sekerap yang boleh.

Aku takde masa sangat nak godek telefon sebab tu aku downgrade balik ke CM7 yang aku rasa lebih stabil buat masa ni.

Rasanya baru sebulan lebih kot aku guna CyanogenMod lepas tengok blog saudara SyahrilHafiz @Caenz yang asyik update entri tentang Android dan CyanogenMod di blog dia. Terus buat aku rasa tertarik nak cuba CyanogenMod untuk Galaxy S aku.

Tak sia-sia aku cuba custom ROM ni. CyanogenMod memang best!

Flashing Custom ROM

Flashing custom ROM buat aku rasa takut-takut sebab risikonya telefon ‘rosak’ kalau tersalah buat.

Tapi aku beranikan diri cuba buat juga ikut step-by-step tutorial flash custom ROM yang dikongsi di blog-blog rakan blogger. Alhamdulillah berjaya buat tanpa sebarang masalah.

Hasilnya phone rasa bertambah laju, bateri tahan lebih lama, dapat buang system apps yang tak berguna, dan macam-macam lagi boleh dibuat.

CyanMobile Untuk Pengguna Samsung Galaxy Mini

Hari tu aku cuba flash custom ROM pada phone Galaxy Mini milik cik tunang pula sebab dia mengadu Galaxy Mini dia macam bermasalah je sejak kebelakangan ni.

Dengan merujuk entri “Flashing CyanMobile untuk pengguna Galaxy Mini” yang ditulis oleh saudara Caenz, phone cik tunang berjaya dinaiktaraf.

Tapi sebelum tu berlaku masalah sampai phone tak boleh nak ON langsung. Rasa gelabah tu tak payah cakap. Nasib baik dengan bantuan Caenz semuanya setel.

Sekarang Samsung Galaxy Mini cik tunang dah berfungsi balik dengan cukup ‘smooth‘. Cuma warranty phone dia dah tak boleh pakai. Tapi takpe la. Lagipun tinggal beberapa bulan je lagi tempoh warranty tu nak tamat.


Susah juga nak pilih custom ROM yang sesuai dengan jenis smartphone Android sebab ada banyak sangat custom ROM yang best-best.

18 Comments

  1. terima kasih untuk backlink..
    betul tu, nak cari rom kalau dah guna Android memang susah. sebab semua hampir sama, cuma kita nak sesuatu yang selesa..phone dah ok..huh alhamdulillah.warranty tu dengar kata kalau nak save backup stock rom lama dan unroot balik boleh..cuma leceh la..

  2. Assalamualaikum….

    -Saya guna telefon samsung galaxy y (young) GT-S5360.

    -Bagaimana nak selesaikan masaalah saya ni? Selalu tak dapat guna wifi, dia macam skjp ada skjp tiada, macam kena bug/virus, tapi saya terpaksa reset kembali telefon saya ke asal, jadi semua yg kita d/load app dahulu habis hilanglah!!

    – Bagaimana cara nak atasi masaalah ini?

    #Diharap agar saudara sudi menjawabnya.

    Sekian,terima kasih.

    • @sensasi2020, 1. mungkin coverage wifi tu slow, sebab android dengar kata under 1k memang tak power bab2 ni, ..tarik line tak kuat.
      2. nak backup aplikasi, root fon guna titanium backup..terbaik! :)
      ada jugak yang nak backup tak payah root, tapi kalau guna android tak root tak syok lah..hehe

      • Saya pun ada msalah yg sama gak.Bila refresh balik galaxy Y tuh,truih,wasap berjujuk masuk.walhal coverage wifi penuh.Cuma bila pkai wifi dekat rumah ok ja.adakah kerana sy guna share wifi yg mana ramai user.jadi sy xdpt nk guna.kena refresh selalu? :whistle:

  3. Macam mana nak selesaikan masaalah ttg telefon samsung galaxy y (young) yang selalu tak boleh guna wifi, semacam kena bug? Bila kita reset, baru boleh guna wifi semula tapi semua app yg kita download dulu tak adalah(kena d/load semula). Ada tak cara2 terbaik utk atasi masaalah ini? :unsure:

    • @Mohd Isa, Selagi tak pakai Android, selagi tu la tak dapat nak belajar. Aku dulu pon tak paham langsung pasal Android. Bila dah pakai Galaxy S ni terus dapat faham Android ni macam mana.. Memang best ahh..

Leave a Reply