Pertama Kali Belajar WordPress

Webhosting pertama kali belajar WordPress

000webhost (Web Hosting Percuma) merupakan hosting pertama yang aku guna semasa mula-mula belajar WordPress dulu.

Sampai dah mahir cara guna WordPress, barulah aku bertukar ke hosting berbayar.

Cuma, pakej web hosting percuma yang ditawarkan oleh 000webhost ni ada limit dia. Fungsinya terhad. Banyak fungsi yang takda macam webhosting berbayar. Tapi untuk tujuan pembelajaran memang cukup sesuai.

Belajar WordPress dengan Hosting Percuma

Siapa nak cuba guna web hosting percuma ni boleh daftar di laman web:
www.000webhost.com

Web hosting percuma

16 Comments

  1. tahun ni merupakan kali pertama aku berblogging dan menggunakan wordpress..masih banyak lagi aku kene belajar

    • @titan, banyak kenangan dengan free hosting tu.. kat situ la aku dapat ilmu dengan segala eksperimen entah apa-apa yang aku dah buat, sampai lah aku mahir sikit2 dengan WordPress macam sekarang ni.. hee..

  2. tumpang tanya sikit Anarm…

    macam mana nak buat eh x nak kasi kotak komen dekat blog coretan cyber tu jadi mengecil.Asal ada org repley je mesti jadi makin keci makin kecik….

    • @W.HabibuRahman, yang tu boleh edit kat fail CSS theme.. kalau nak lagi senang, bleh install plugin utk ruang comment.. contohnya macam plugin “WordPress Thread Comment” (yg aku guna sekarang), “Spectacu.la Discussion”, dll.. dia akan replace kat bahagian comment ikut fungsi dan interface plugin comment tu..

      bleh cuba.. tapi tak pasti sesuai ke tak dengan theme.. kalau sesuai, takde masalah.. kalau tak sesuai, dia jadi terabur sikit..

Leave a Reply