Pengalaman ‘Buat Projek’ Dalam Jamban

Jika dilihat pada gambar yang ada kat sebelah ni, mungkin korang pernah ada sedikit pengalaman pahit atau manis (ada ke?) ketika menggunakan perkhidmatan jamban yang sebegini rupa. Haha.

Biasanya yang pernah hidup di kampung mesti akan ada pengalaman ‘buat projek’ dalam jamban jenis macam ni.

Orang zaman sekarang panggil benda alah ni tandas ataupun ‘toilet’. Mungkin lebih sopan bunyinya berbanding perkataan ‘jamban’.

Tapi aku lebih suka dengan perkataan ‘jamban’. Kenapa? Sebab bunyi macam lebih rakus dan ganas. Sesuai dengan perlakuan yang jadi dalam benda tu. Haha..

Masa kecil-kecil dulu, bila balik kampung benda pertama yang mula-mula terlintas dalam kepala otak aku adalah benda ni. Namanya ‘jamban angkut‘ kalau tak silap aku.

Punca yang membuatkan aku terfikir benda ni adalah sebab kedudukannya yang jauh beberapa meter di luar rumah. Bayangkan kalau korang tak tahan nak ‘buat projek’ pada jam 9 atau 10 malam ke atas. Tak ke naye dibuatnya nak kena keluar rumah pergi masuk jamban ni yang dulunya sah-sah takde lampu, gelap gelemat.

Hanya bertemankan cahaya lilin atau lampu minyak tanah atau lampu suluh je time tengah ‘buat projek’. Masih terasa lagi saat-saat yang menyeramkan tu. Huhuu~

Ketika ‘projek’ tengah berlangsung, suasana diseramkan lagi dengan kehadiran angin sepoi-sepoi bahasa meniup api lilin hingga berjoget-joget dibuatnya.

Ditambah lagi dengan bunyi daunan atau ranting-ranting tua yang patah dan jatuh menghempap bumbung ‘jamban angkut’. HeeeEEe~

Time tu aku rasa kesemua deria pancaindera digunakan sebaik mungkin. Telinga menangkap bunyi-bunyian, mata memantau keadaan sekeliling, hidung… takyah cakap!

Biasanya time macam ni mesti ada seorang atau lebih yang akan diajak untuk jadi peneman. Time aku kecil-kecil dulu, aku selalu minta abah aku temankan. Walaupun berteman, tetap juga rasa seram tak hingat!

buat projek dalam tandas
Screenshot daripada movie Geng: Pengembaraan Bermula

Yang paling aku tak dapat lupa bila bunyi dinding jamban macam digaru-garu dari luar. Kruukk~ Kruukk~ dia punya bunyi. Aku rasa kalau manusia biasa yang buat macam tu, sah-sah selumbar kayu dah masuk celah-celah kuku. Giler sakit! Tu yang aku rasa paling takleh blah.

Walaupun abah aku ada kat luar tapi jauh sikit la daripada tempat aku ‘buat projek’. Entah dia dengar ke tak aku pon tak tau. Aku cebok bontot pon tak bersih malam tu sebab nak keluar cepat-cepat. Haha..

Tempat ‘Buat Projek’ Di Luar Rumah

Kenapa orang dulu-dulu buat jamban jauh daripada rumah? Tak macam sekarang yang jambannya berada di dalam rumah, di dapur dan di bilik.

Mungkinkah sebab diorang tahu yang jamban adalah tempat permainan syaitan dan iblis, so diorang nak elakkan syaitan bergelimpangan dalam rumah, diorang bagi la mereka-mereka tu sebuah ‘taman permainan’ yang jauh dari rumah.

Adakah dengan adanya jamban di dalam rumah pada zaman sekarang ni menyebabkan penghuni rumah mudah termakan hasutan syaitan? Sebab tu kot banyak berlaku kejadian-kejadian tak senonoh di kalangan masyarakat kita sekarang ni.

Buat projek dalam jamban, buang anak dalam jamban, hisap dadah, ‘1 alam’ jadi ‘2 alam’, kegiatan pelacuran, gay, bapak rogol anak, isteri berfoya-foya dengan jantan lain, anak dara keluar malam bergaul dengan mat rempit, macam-macam lagilah.

Sekadar luahan dari akal pemikiran yang tengah kusut dan serabut fikir tentang masalah peribadi. Sekian, Wassalam.

43 Comments

  1. Suka dengan topik ni! :wub:

    Memang nostalgia betul jamban ni. Saya juga pernah merasa pengalaman menggunakan jamban jenis ni semasa arwah opah masih hidup. Kalau nak buang air pada waktu malam mesti bawak teman jaga depan pintu. Masa tu masing-masing dalam dan luar jamban kecuakan. Yg dalam takut ular keluar dari lubang jamban, yg luar takut hantu. Hahaha. :biggrin:

  2. hoho. teringat masa kecil. jamban ni masih ada lagi kat kampung. kalau kat bandar, beragak gak kalau ada..

  3. Masalah jamban berdinding zink selalu kena intai lepas tu ulat-ulat mengeliat dalam lubang najis. Air kena bawa siap-siap didalam baldi kalau cirit-birit lenguh kaki mengangkut air dalam baldi

  4. entahle sbb apa. tp memang seram kalau nak ‘melabur’ malam2. huhu
    eh, yelah. ada tag sickchild. haha.

  5. mah arwah nenek aku kt n9 jmban camni..seingat aku skali je aku melabur distu..lain2 smua sanggup tahan..kakakakaka

  6. Salam semua. Jamban luar ni perghh dahsyat. Siang orait malam berat je nak pegi. Seingat dlu kalo jamban angkut memang takde sistem pembentungan yg perangkap wap. Klu sambung ke dalam umah alamatnya memang semua dalam rumah piau kepala. Teringat dlu, dok dlm tu time tu hujan lebat siap kilat. Perut canteek leleh tak leh tahan tapi keadaan potong stim. Ape nak buat, terpaksa Full trottle then blah. Silap hari kang masuk berita lak time kilat2 cam tu dok termenung kat situ. Kekadang balik gak kampung tapi mmg takde feel nak termenung kat jamban camtu. Tak selesa beb. kena yg jenis taraf usia antik masak hidung. Ape nak buat hajat lain boleh la tahan, hajat ni nak tahan silap ari operesen jawabnye. huhuhu.

    Teringat cerita P Ramle. “Betul ke rumah ni?” “ala chip kate pecah, kite pecah aje la” Adegan jamban kena lanyak dek penyamun.

  7. wah… kak sumi (kakak la kan..hahaha) ada pengalaman masa kcik.. tka nak g jamban kat kg gara2 takut… jadi terkucil dlm suar..kahkahkah….

    adess…. kene angkut air baldi tiap kali masuk jamban..perghh…memang nostalgia…sorang duk luar jadi penunggu takut ada org intai…hahahaha

    tp memang betul, kenapa jamban terletak jauh dr rumah pada zaman dulu…
    tp sekarang susah la kot.. sbb tanah pun tak der ramai duk flat..takan nak letak jamban kat bawah then dr tingkat 30 turun semata2 nak g jamban?? huhuhu.. harus ada yg sembelit pas tu…hehehe

  8. Kekalutan bukan saja pada yang melabur tapi juga pada yang meneman, dulu aku paling malas kalau brother aku kejutkan malam2 sebab dia nak melabur(tak ikut kang time aku tak de yang meneman pulak)..nak2 hujan renyai2…aduiiii…dia yang melabur kat dalam tak tau le apa cerita tapi aku yang berjaga kat luar..mata sentiasa melilau…lampu picit bergerak 180 darjah,,pantang ada bunyi ranting di pijak, pantas aje lampu picit ni mengarah…
    cuba bayangkan kalau tiba2 tersuluh benda putih hehehehe….yang melabur pulak pasti setiap 3 minit akan memastikan yang jaga kat luar tak cabut….(pengalaman +-20tahun dulu).

    ::Cuma kat tempat aku dulu tak ada “Jamban Angkut” dia orang korek lubang dan pasti ada lubang udara kat atas dia…macam submarine.

  9. dulu mane ade kipas ekzos..tu pasal jamban xde dalam rumah..kalo x semerbak la baunye..tmbh lak dulu2 kayu je..bau leh lalu ikut suke ati die..hahahaha..

    rumah kg aku still lg ade jamban luar..baru je awal tahun ari tu rumah aku dh update wt jamban dlm rumh..kalo dulu mmg meremang jgk la aku nk ‘buat projek’..lampu mmg dr kecik smpai la skrg mmg xde dlm jamban tu..huhuhu..kini jamban tu still ade tp xdigunakan lg..

    *panjangnye aku komen..hahahaha

  10. mb org dulu2 tak pandai lagi nak buat sistem jamban dalam rumah..lepas je masuk longkang..senang je..sebab jamban kat luar lah..kadang2 aku tak suka nak balik kampung dulu..haha..

    tapi syok kot..jamban kat luar..sejuk je..macam ada aircond lak.. :cwy:

  11. hehe memang menarik topik ni
    dulu kecik2 leceh gila membuang kat kampung..
    tapi skrg dah moden hehe :cheerful:

  12. mcm ada betul jugak apa ko cakap..
    mcm dulu2 jamban sume kat luar.. kalo nak berak kencing kat luar sana..
    kalo skang sume kat dalam umah..
    mcm best plak persoalan yang ko timbulkan nie.. kui3 :silly:

  13. Jamban kat luar masih available kat umah nenek aku..tapi tak la se-old skool macam dalam gambar tu. Kat umah nenek aku tu jamban besor sikit, siap ada kolah. Dulu dinding papan je. mungkin sepupu aku selalau kena skodeng time balik kampung (LOL) dorang tukar dinding pakai dinding simen

    Masa kecik2 dulu memang horror la nak pergi jamban kat luar ni.. Sekarang horror dia dah kurang sikit..tapi still horror..hahaha

  14. best giler discussion pasal jamban ni.. :D

    hehe rumah aku dulu pun tandas kat luar..

    Aku tak tau apa kaitannya dengna rumah,
    Orang dulu kalau ikut kata ayah aku, kalau ada masjid yang bangunan jambannya bercantum dengan bangunan masjid, diorang taknak masuk.

    Orang sekarang tak macam orang dulu , kata beliau lagi.

    BTW, rumah aku kat kampung sekarang ni pun dah takde tandas kat luar..

  15. teringat masa round buat site inspection untuk projek sanitasi luar bandar,
    aku tanya.. kat rumah ni ada jamban tak?
    org rumah tu jawab.. ‘jamban pusing’ jer yang ada..
    jamban pusing = pusing keliling pokok belakang rumah :lol:

  16. Biasa la trend sekarang tandas dalam rumah
    kalau nak “melabur” pun senang je
    yang penting kena jaga kebersihan tandas tu la

  17. ler, dlu takde indah water, skang dah ada indah water sbb tuh ler jamban byk dalam umah~
    dlu kalau sestgh tmpt or pekan, ada keling angkut taik2 tuh bile cukup time~tak caye tny org tua2~hehehe

  18. hoho.
    menarik2..
    sy rasa jamban org dulu2 letak kat luar sebab dulu2 kan xmoden lagi..
    dorang xtau sistem pembetungan..
    tu yg buat kat luar kot..
    kot lah.
    :ermm:

  19. :w00t: :w00t:
    itu la pasal..sy rasa la bro sekarang jamban dekat disatukan dengan rumah nak cepat2 melabuq kowt…
    dulu kalau berkembam memang orang tak kata..
    tapi kalau sekarang gurl2 still buat macam tu alamatnya buah ,ulut le… :biggrin:

Leave a Reply