Masalah Domain Tak Boleh Buka Tanpa WWW (Blogspot)

Dah banyak aku jumpa blog yang ada masalah domain tak boleh buka tanpa WWW di URL blog. Kebanyakannya adalah blog berplatform blogspot.

Biasanya masalah ni berlaku pada blogspot yang menggunakan custom domain atau domain berbayar.

Contohnya, bila kita taip URL blog “www.domainbarubeli.com” elok je blog tu terpapar kat skrin komputer kita. Bila kita taip URL “domainbarubeli.com” (tanpa WWW) blog tu akan keluar error.

custom domain blogspot error 404 www

Sepatutnya kedua-dua URL domain tu boleh diakses. Tapi oleh sebab Google tak benarkan pengguna Blogspot menggunakan Naked Domain (domain telanjang?) di URL blog, sebab tu keluar error.

Nak taknak kena ada WWW juga kat depan URL domain. Kalau URL domain tu takda WWW di depannya, blog jadi tak boleh buka.

Redirect Domain Tanpa WWW di Blogspot

Penyelesaian untuk masalah ni, domain yang ditaip tanpa WWW tu boleh dibuat redirect ke URL domain sebenar yang ada WWW. Korang yang guna domain berbayar di blogspot tu dah buat ke?

Buka admin dashboard blogspot korang, kemudian pergi ke bahagian Setting > Basic.

Lepas tu tengok bahagian Publishing yang mengandungi address blog korang.

setting publishing custom domain blogspot

Tekan “Edit” untuk setting domain blog korang supaya URL tanpa WWW akan redirect ke URL yang ada WWW.

setting redirect custom domain blogspot

Klik kotak seperti dalam gambar di atas ni untuk Redirect domain URL blog korang.

Bila dah diaktifkan fungsi tu, URL yang ditaip tanpa WWW akan pergi ke URL yang ada WWW dan blog korang akan dapat diakses tanpa sebarang error.

Tapi, kalau masih berlaku error lagi dengan domain tanpa WWW walaupun dah buat cara ni, korang kena check balik kot setting DNS domain korang tu.

Tekan link “settings instructions” (rujuk gambar di atas) untuk tengok cara setting DNS domain. Mungkin ada setting yang tertinggal atau tersalah setting.

Korang juga boleh cuba contact registrar tempat korang beli domain tu dan minta diorang tolong settingkan (kalau dah malas sangat nak belajar buat sendiri).

Mesti rugi bila ada mana-mana blog lain yang linkkan blog kita dengan link yang ditaip tanpa WWW. Bila pelawat klik, blog tak boleh buka dan keluar error.

So, cepat-cepat la perbaiki error tersebut supaya blog kita dapat diakses oleh mana-mana pelawat sama ada melalui URL domain yang ada WWW ataupun yang tiada WWW.

31 Comments

  1. Assalamualaikum, saya ada masalah dengan domain saya. saya beli domain saya dengan Godaddy dan saya gunakan domain saya kat Blogspot. Masa mula2 domain saya boleh guna tp selepas beberapa jam, saya tak boleh buka domain saya.
    Ada sesapa boleh bantu saya?

    Terima kasih.

    • Aku amik idea dari kes url blog bro hari tu.. Hehe.. Ada jugak nampak beberapa blog lain yg ada masalah sama.. Sebab tu terus buat entri..

      Masalah url blog bro dah setel blom? Setting untuk .my aku taktau macam mana..

    • Blog ada masalah redirect jugak ke? Kena betulkan tu.. Kalau dah betulkan baru best.. Entah2 selama ni ada trafik yg tak dapat masuk sebab error pada URL..

  2. pernah kena macam ni..

    haha.. anarm kata pakai wordpress self host. tu untuk blog ni, 10 blog lagi mesti pakai blogspot juga tu.. :P

Leave a Reply