Manusia Semakin Malas Membaca Al-Quran

Al-Quran – Kalam suci yang diturunkan oleh Allah S.W.T. kepada Nabi Muhammad S.A.W melalui perantaraan Malaikat Jibril.

Diriwayatkan, membaca setiap huruf yang terdapat di dalam Al-Quran adalah merupakan Ibadah, bermula dari surah al-Fatihah dan berakhir dengan surah an-Naas.

Aku masih ingat lagi ajaran Ustaz Kamaruddin semasa aku bersekolah rendah dulu. Tapi sekarang rasa macam dah semakin kurang kedengaran bacaan Al-Quran dalam komuniti umat manusia.

malas-baca-al-quran

Yang jelas kedengaran hanya pada hari-hari dan bulan-bulan tertentu je terutamanya di bulan Ramadhan dan ketika adanya kematian. Sedangkan pada hari-hari biasa, manusia sibuk dengan urusan dunia. Astagfirullahal’Azim..

Bagi masyarakat Malaysia, rasanya sejak dari kecil lagi kita dah didedahkan dengan ilmu bacaan al-Quran melalui pelbagai kaedah bacaan seperti Iqra’, Hattawiyah, Baghdadiah dan sebagainya.

Namun, bila kita semakin meningkat usia, minat untuk mendalami Ilmu Tajwid ni semakin berkurangan. Ada yang fikir ilmu bacaan al-Quran ini tidak mendatangkan kemajuan kepada diri, dan terlalu sibuk mengejar urusan dunia sehingga tiada masa untuk mengamalkan bacaan al-Quran.

Fenomena Malas Membaca Al-Quran

Fenomena malas membaca al-Quran ni memang dah menjadi duri dalam daging dalam penyebaran Ilmu Tajwid lantaran golongan muda hari ni lebih memilih hidup yang terpinggir dari didikan al-Quran.

Lebih suka berFacebook, berTwitter, 24 jam mengadap laptop dan internet.

Kenapa ini berlaku? Siapa yang perlu disalahkan? Adakah generasi terdahulu salah asuhan? Apakah kesan dan kesudahan fenomena ini?

Al-Quran sekarang ni sekadar jadi hiasan je kat rumah-rumah. Paling teruk al-Quran disimpan di dalam stor, terbiar hingga berhabuk. Bagi cik tikus dan cik lipas baca ke apa? Ish ish ish..

Kadang-kadang aku rindukan saat-saat ketika abah aku ajar aku baca al-Quran. Lepas solat Maghrib memang wajib duduk depan abah aku, baca al-Quran. Takde alasan nak lari ke apa ke.

Kalau tak, rotan hinggap kat badan. Pedih.. Siap nangis-nangis lagi tu sebab malas mengaji. Hehe..

Sekarang ni aku dah mula rindukan saat tu.

Korang ada dengar tak bacaan surah al-Fatihah yang aku sertakan dalam entri tentang Allahyarham Achik Spin? Sedap kan dengar orang tu baca?

Bacaan surah al-Fatihah tu aku ambil daripada sebuah laman web yang menyediakan aplikasi membaca al-Quran secara online iaitu Quran Explorer.

Jom baca al-Quran secara online!

Serba sedikit tentang Quran Explorer

  • Audio pembacaan dari 6 Qari terkenal
  • Teks berbahasa Arab dengan terjemahan dalam 7 bahasa
  • Terjemahan audio dalam bahasa Inggeris dan Urdu
  • Mempunyai pilihan bagi Surah, Ayat, Juz, dan Qari
  • Mudah dibaca dengan saiz font boleh diubah-ubah
  • Tiada program untuk didownload

Beberapa komen pengguna Quran Explorer

My name is ______ from Kuala Lumpur – Malaysia, I got to know your website from a radio listener and he announced it in a radio station namely KLFM in Kuala Lumpur, Malaysia. According to him, your website is the best so far.

THANK YOU VERY MUCH & CONGRATULATION!… now i can always on the Quran with my broadband without leave my design works at desktop. Peaceful of mind. You done a great JOB FOR ISLAM.. may ALLAH BLESS YOU… Islam always live & growth. AMENNN..

Untuk maklumat lanjut tentang Quran Explorer, korang boleh ke laman rasminya di QuranExplorer.com di mana terdapat juga pautan-pautan lain yang berkaitan tentang al-Quran, komen-komen dari pengguna, dan sebagainya.

Semoga ianya memberi kebaikan kepada kita semua. Amin Amin Amin..


Terdapat beberapa laman web yang berunsur Islam tetapi sebenarnya mempunyai modus operandi untuk memesongkan akidah umat Islam. Antara laman web tersebuat ialah:

  • answering-islam.org
  • www.thequran.com

Diharap sesiapa yang lebih mengetahui tentang al-Quran sila berkongsi maklumat supaya tidak berlaku perkara yang boleh mengelirukan umat Islam.

Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah.. dan yang buruk itu juga datangnya dari Allah.. tetapi atas kelemahan kita sendiri..

80 Comments

  1. @sickchild72, ko gi ngaji nek beskal ek? tak kene sakat dengan budak2 laki? (macam dalam drama melayu tu)

    sa pits
    Webmaster, ritani.com
    engagement rings

  2. alhamdulilah…akhirnye jumpe gak….blog yg sgt bagus….bersyukur sgt….. :smile:

  3. No wonder la teknologi sering buat kita alpa… kadang2 perlu jgk benda2 internet ni.. tapi kena kontrol, kalu x pandai kontrol mmg baca quran pun tinggal belakang..

  4. baru perasan ada tulis quran explorer kat bar atas tu. Camne ko buat.
    .-= Post terbaru RozaniGhani di blog beliau.. BugMeNot Kaedah Bypass Password =-.

    • @RozaniGhani, sori lambat reply.. blog baru bleh akses..

      kt menu bar tu aku manual coding theme file.. pastu linkkan redirect ke fail html yg aku create.. kalau nak masukkan page melalui dashboard, nk redirect kene pkai plugin Page/Post Redirect (kalau tak silap aku).. page Quran Explorer tu pulak fail html je, aku upload masukkan sekali dlm theme file.. pastu dlm fail html tu masukkan code iFrame bg keluar Quran Explorer kt situ..

  5. rindunya nak nek beskal ramai2 gi ngaji ngan kawan kawan cam mase kecik kecik dulu. isk.

  6. Aku baru je nak review pasal quranexplorer.com
    Ko dah review, x pe lah..bagus jugak…
    Benda baik2 kita sama2 sebarkan..

    Pasal thequran.com tu mmg ada aku citerkan
    Korang bole baca kt sini ==> http://www.aktechpage.com/thequrancom-fakta-penipuan

  7. hohoho, mak aku dulu pun slalu marah tak baca Quran, dia baca 2 Juz sari.. aku tak mampu buat camtue, tapi at least aku baca hari2.. kalo nak best baca Quran, kena beli yang ada terjemahan skali.. da banyak da skang nie, ada yang mini tue, bleh bawak pegi mana2…

  8. Aku pernah buat artikel pasal Al-Quran online ni kat Rjuna.net, quran ni siap ada translate maksud dalam bahasa malaysia lagi, pastu bacaan dari imam terkenal di mekkah, free pulak tu.

    tapi entah kenapa aku macam liat jer nak bukak laman web tu (setan byk sgt kot)
    .-= Post terbaru Rjuna di blog beliau.. Update status Twitter ke Facebook =-.

  9. saya pun rindu zaman di mana setiap hari selepas solat maghrib, mesti kena mengaji dengan ayah..
    kalau tak mesti kena marah…
    kadang-kadang saya pun malas membaca al-quran, tapi mak saya pesan kalau dah malas sangat, sekurang-kurangnya bacalah walapun hanya sepotong ayat al-quran setiap hari..

    paling suka dengar orang bertarannum :smile:
    .-= Post terbaru fatint di blog beliau.. Kisah DUA Buah Syarikat Gergasi =-.

    • @fatint, mak saya pon ade gak pesan camtu.. baiknye mak kita kan? hehe.. walaupun baca tak byk, surah2 yg pendek pon boleh kita amalkan.. dlm surah2 pendek tu pon dah ade byk kelebihan yg kita kurang nampak pahala dan keberkatannya.. ikut kemampuan diri sama ada mampu baca surah yg panjang atau surah yg pendek.. semuanya ada ganjaran pahala..

      semoga memberi manfaat kepada kita semua.. :happy:

  10. Al-quran kalau tak baca dengar pun dah dapat pahala…. ambik peluang nak promote page aku 114 quran online bacaan oleh Sheikh Mahmood Khalil Khusairi di http://myjazmanie.com/quran-online/ ..hehe :biggrin:
    .-= Post terbaru etomyam di blog beliau.. Wanita Berbaju Merah Lebih Seksi Namun Kurang Cerdik =-.

    • @etomyam, ok.. dipersilakan promote.. bahan promote yg ade kaitan dan memberi manfaat memang dialu2kan.. ni baru btol dipanggil sharing is caring.. bukan sharing bende yg kurang senonoh.. hehe..

      nnt aku update masuk link tu kt dlm entri ni.. TQ..

  11. tq bro. boleh bace online lyn jgk. aku ade Al Quran kt dlm hp ni ha. tp kecik je. skit mata bce xnmpk. aha
    .-= Post terbaru acapz di blog beliau.. Membuat Status Chat Pada Facebook Sebagai Invisible =-.

    • @acapz, kurang2 ada gak quran dalam hp.. tp ade sesetengah org ckp, quran dlm hp tak elok.. sebab ade org yg suke letak hp kt poket belakang, kat punggung.. kira tak elok la tu.. tp aku pon tak tau sangat hukum2 camtu.. serah pada yg pakar jela.. :P

      • @Anarm, ouh yke?. hm2. xthu la. aku ltk hp tepi poket. bukn blkng. aha. adih. tu la. xthu la aku. hish
        .-= Post terbaru acapz di blog beliau.. Membuat Status Chat Pada Facebook Sebagai Invisible =-.

  12. kemas dan padat. nice job! :biggrin:

  13. Artikel yang menarik.Saya pun nampaknya termasuk golongan yang malas-malas ni…alhamdulilllah sekarang dah ada Quran online. Boleh tukar-tukar gari dan jenis lagu…kalau nak sedap lagi tengok pula terjemahannya……
    .-= Post terbaru cdsite di blog beliau.. Hadiah Laptop Acer Aspire One Untuk Yang Terpilih =-.

  14. Perkongsian yg menarik…sambil berblogging sambil tu mendengar..ye tak?
    .-= Post terbaru MC di blog beliau.. Kenapa Perempuan Suka Drama Korea? =-.

  15. saya juga penyegan dalam hal nak baca quran, ngadap blog 24 jam x apa. jom islah diri jom :biggrin: :happy:
    .-= Post terbaru lilacfla di blog beliau.. Bila Tuhan Postpone dulu.. =-.

  16. kalau depan mata ad quran betul..baik guna quran betul..dapat pahala lebih sikit..hehe…sekarang macam dah kurang dah budaya baca quran..tak macam dulu..globalisasi punya pasal :dizzy:
    .-= Post terbaru aizuddin di blog beliau.. Kenapa Drama Asmaradana Lagi Best Daripada Adamaya? =-.

  17. da lama aku xbaca al-quran.. last sekali baca pun time kelas agama kat u dulu.. huhuhu.. :sad:
    .-= Post terbaru Ramdzi di blog beliau.. Aku Kena Penyakit Pagophagia =-.

  18. pergh aku rasa ni entri dua dalam satu… aku dulu ada post gak tentang software kalo tak silap aku namanya quran flash… harap ia betul la dan tak memesongkan akidah.. ape2 pon betul ckp ko, generasi sekarang banyak dah lupa nak baca dan ada juga yang langsung tak reti baca… entahla.. moga kita sentiasa diberikan hidayah.. amin..
    .-= Post terbaru syahirul di blog beliau.. Flickr =-.

    • @syahirul, seblom ni aku guna yg Quran Flash tu aa.. siap boleh selak2 page lg.. cun.. huhu.. tp dh jumpe yg ni, aku pkai yg ni la pulak.. suara qari yg baca tu pon sedap2.. aku penah rasa nk nangis time tgh dgr sambil2 baca meaning die..

  19. bagus nie anarm.. apa nak jadi dengan aku nie… azam dah ada tapi terbuat pulak…ish2… rindukan zaman budak2 ..rajin je baca quran… setiap hari… :face:
    .-= Post terbaru zik di blog beliau.. Cabaran keusahawan =-.

    • @zik, sangat2 bagus.. just utk memperingatkan diri sendiri dan kawan2 blogger yg mungkin dah terlalu leka dengan internet.. aku rasa berdosa sangat2 sekarang ni.. internet kalau digunakan dengan betul, macam2 ‘khasiat’ boleh kita dapat.. kan? kan? :tongue:

  20. sejujurnya, skrg ni kawe meme dah makin kurang baca al-quran..huhu hanya bc yassin je stiap hari khamis..nk berazam utk berubah mulai arini
    .-= Post terbaru x-po di blog beliau.. PATUTKAH ADA MAAF UNTUK KALI KEDUA? =-.

  21. betul. aku pun termasuk dalam list orang yang makin malas bukak Quran. tapi, now macam tersedar balik n insyaallah akan cuba bukak selalu lagi. jiwa tenang sangat2 masa baca :(
    .-= Post terbaru lizz di blog beliau.. Buat Duit Dengan Blog Versi Lizarazak. Blogger Picisan Kelas bawahan =-.

  22. memang berguna dengan cara ini…lebih mudah untuk membaca di mana sahaja ia boleh di baca.
    .-= Post terbaru Piston Pecah di blog beliau.. [Filem] Hooperz – Lelaki Pon Boleh Tengokkan? =-.

  23. anarm, perkongsian yang bijak neh. next time hang cuba buat thesis
    mane mane kebanyakkan website yang memesongkan ayat alquran plak.
    moga boleh dijadikan benteng untuk kita yang lalai neh. terima kash
    .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. Jadikan budaya ReTWEET tajuk blog rakan anda sebagai amalan berblog. =-.

    • @Kreuger: thesis? thesis tu bukan ke wordpress theme? :whistle:

      keje yg agak berat gak tu nk buat tesis tentang laman web pemesong akidah.. lagipon aku x tau web mane yg betol, web mane yg tak betol.. ilmu agama aku pon cetek lagi.. :blush:

  24. Terima kasih.. Perkongsian Yang Baik! :)

  25. salam, pendapat saya nak rajin baca quran selalulah dengar majlis taklim, baca kitab fadilat amal yang warna biru tu (biasanya warna biru lah). kat kitab fadilat amal tu ade banyak kelebihan amal macam fadilat quran,zikir,solat, etc.
    Manusia suka dengar kelebihan2x. macam jual barang, penjual akan creritakan kelebihan barang jualan mereka agar menarik minat pembeli. bila manusia dah dengar hari-hari pasal kelebihan amal, InsyaAllah akan dicampak taufik dari Allah untuk buat amal. tanpa taufik dan hidayah dari Allah kita langsung x boleh buat apa2x. :cheerful:
    .-= Post terbaru safwan di blog beliau.. Gambar Malaikat? Korang nilailah sendiri =-.

    • @safwan, btol tu.. majlis2 agama, baca buku2 agama tu pon salah satu cara yang bagus..

      rasanya ramai yg dah tau kelebihan baca al-quran ni.. cuma sifat malas tu dah berjaya kawal diri kita.. malas memang satu penyakit yg bahaya.. kena pupuk minat terhadap agama dulu kot baru la jadi rajin skit nk buat apa2.. semuanya bergantung pada diri sendiri..

  26. saya sekarang pun panggil ustaz datang kerumah utk ajar anak2 mengaji Al-Quran w/pun terpaksa berbelanja lebih..sekurang2nya mereka boleh mengenal huruf2 Al-Quran..nak harap belajar Al-Quran di Sek Agama rasanya macam tak mencukupi…
    .-= Post terbaru Nadri di blog beliau.. Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

    • @Nadri, pelajaran al-Quran kat sekolah agama pon ok.. cuma tu la, macam tak berapa mencukupi.. mungkin dgn cara panggil ustaz mengajar kat rumah tu boleh buat anak2 dapat belajar lebih mendalam tentang ilmu tajwid ni.. keluar belanje lebih takpe asalkan anak2 pandai.. ye tak? :happy:

  27. Terima kasih bro untuk weh al-quran explorer tu,lepas ni boleh la sambil on9,perdengar ayat-ayat suci al-quran
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Product Key Explorer 2.4.2.0 =-.

    • @wazy: aku ada terbaca dlm majalah lama kat opis.. kalau tgh dengar bacaan al-quran, tak boleh buat keje2 lain.. kene fokus pada bacaan al-quran tu.. kalau tak silap aku, camtu la yg aku baca dalam majalah lama tu.. tapi…. asalkan nawaitu kita btol, boleh je kot.. wallahualam.. :unsure:

  28. wahhh terima kasih abg anarm :p eh ehh terus panggil abggg! HAHAHAHAHAHA.ok2 serius

    thanks for the link. sama2 la kita mengingatkan :)

  29. bro anarm.. cube try yg nie plak.. siap bley selak2 page lg..

    http://www.quranflash.com/en/quranflash.html

    skadar berkongsi ^^

  30. entry yg sangt bagus anarm..
    amalkn membaca Quran sekurang2nyer 2 surah setiap mlm selepas solat Magrib..hari khamis baca Yassin…berkat tu kan…jgn leka dengan dunia luar je…dunia alam maya semata2…cam al-quran online ni sgt bagus….leh dengar sambil wat keje..hehhe..leh gak belajar mengaji dengan cara lebih baik dan betul….tepuk dada tanya hati..waallahualam.. :smile:
    .-= Post terbaru eiyda di blog beliau.. eiyDa:: Mengidam dengan aksi TERlampau:: =-.

    • @eiyda: owang dgr quran ni jadi takleh buat keje.. khusyuk plak dgr, suara bacaan die sedap.. kadang2 rasa nk nangis sebab ada terjemahan, jadi paham la ayat2 dlm quran.. rasa dh byk sgt berdosa.. :cwy:

  31. Nice info der…Thanks 4 sharing..Kalau guna teknologi dgn mende yg bermanfaat kn bagus..
    .-= Post terbaru oh!dawie di blog beliau.. Tutorial | Black & White =-.

  32. T__T rasa insaf.. sedar diri dah jauh sgt jauh dari kalam suci ALLAH..
    jauh dari AL-Quran panduan idup sepatutnya.. YA ALLAH..
    setan memang tak akan penat menghasut manusia2 untuk sesat jauh dari landasan ALLAH..
    T__T tolong la berubahh yash! :sad:
    .-= Post terbaru yashygsempoi di blog beliau.. Keunikan & Keanehan Kejadian Manusia – Part 1 =-.

  33. zaman sekarang dengan adanya teknologi canggih2..bace al Quran secara on9 pon boleh..cuma manusia itu sndri je yang tidak mahu merebut peluang baik ini…
    .-= Post terbaru azizan4444 di blog beliau.. Ada Apa Dengan Username? =-.

  34. entri yang berilmiah..bagus..sedikit kesedaran terasa kat aku..huhuhu..dulu aku mmg kuat mengaji,siap menghafaz lagi,sejak aku berhenti kat pusat pengajian dlu,aku dah jadi semakin kurang membaca al-quran..ape dah jadi,adekah kerana aku lalai dengan dunia sekarang,syaitan sentiasa berada untuk menghasut aku..aku rase macam aku dah mengsia-siakan segala yang aku hafaz dari ustaz aku…sedangkan ustaz aku menaruh harapan tinggi untuk aku terus menghafaz sebabnya dalam banyak2 beratus2 orang yang mengaji kat pusat al-quran tuh,aku sorang jer yang paling lame dan aku sorang jerk yang menghafaz al-quran daripada ustaz aku tue…..aku harus BERUBAH~~
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. [PIC] Pendrive Yang Pelbagai Rupa =-.

    • @apiih, WOW!! hebat siot.. aku kalo ayat2 pendek bleh la aku hafaz.. kalo yg panjang2 tu….. erkk.. kene kuatkan semangat dulu la kot.. hehe..

      KITA HARUS BERUBAH~ nanti dah kawin, tugas kita nak kene bimbing isteri.. kalau baca Quran pon kantoi, ape cite? ishh.. HARUS BERUBAH~~ :cheerful:

      • @Anarm, tapi aku kire beruntung la dapat baca tanpa kantoi dpn isteri nnti..uhuhuhuhu :silly:
        .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. [PIC] Pendrive Yang Pelbagai Rupa =-.

  35. yup betul tu…dah la jarang baca, bila suruh baca tergagap2..yg nk marahnya pergi mengangi tak nak… zaman aku dulu2, habis tua tamat quran kira sekolah rendah la…skang ni aku tegnok, bila naik sek men baru nk masuk quran. tamatnya entah bila. kadang2 sedih gak.

    aku pun xde la hebat sangat baca quran, tajqid yg lima tu je ingat…hehehe…

    • @syinrayafa, budak2 sekarang ni yg sek men tu kalo suruh baca “alif di atas aa.. alif di bawah iii, alif di depan uu” tu pon rasanya tergagap2 diorang nak baca.. huhu.. lama giler ahh aku tak mengaji.. nasib baik jumpe web Quran Explorer ni.. bleh laa sama2 ikut audio tu baca..

  36. salam
    bagus post anarm kali ni
    memang betol, ramai sangat yang lalai sebenarnya
    untuk hanya membaca Quran 2 helai sekarang2 nya pun berkira2
    dulu kalau budak2 dalam umur 10 tahun kebanyakannya dah lancar membaca
    tetapi sekarang berlambak2 yang dah tingkatan 3 bacaan berterabur.
    memang kita ada masalah dengan hati. saya pun malas bila datang time.
    Quran Flash pun ok jugak.
    download lepas tu selak Quran dalam pc anda.
    he
    .-= Post terbaru JundullahOsman di blog beliau.. Tips Peperiksaan dari Dr ABDUL QADIR ALHAMIDY =-.

  37. Alquran hanya dijadikan syarat sahaja . Kononnya setiap rumah orang islam perlu ada satu.. tetapi untuk amalkan pembacaannya hanya beberapa kerat sahja yang melakukan apatah lagi nak menterjemahkan isi al quran di dalam kehidupan.. ada yang menjenguk hanya apabila hidup ditimpa kesusahan..
    .-= Post terbaru nuaeman di blog beliau.. Negara Kita Negara Orang =-.

    • @nuaeman, tu la masalahnya manusia sekarang ni.. bila dah susah baru la nak berdoa la, semayang la, baca quran la.. bila dah senang, semua die tinggalkan.. harap kita semua tak terikut perangai teruk sesetengah org tu.. insyaallah..

  38. bismillah..

    tertarik saya dengan komen oleh saudara syafrizal, sangat benar sekali..

    saya hanya nak berterima kasih sangat2 pada awak.. this website is definitely much more comprehensive than the one I used to listen to most of the time.. paling saya suke adalah die highlight terjemahan ayat yang sama dengan ayat yang dibacakan so kte ley follow terjemahan sekaligus.. subhanallah

    selama nie saya stick dengan website yang malaysian made tu cz saya ingatkan quran explorer nie xde terjemahan dalam bahasa melayu.. masyaAllah, bagusnye mereka nie kerana website nie memang sangat brilliant! this is definitely a very well done, piece of work..

    thanks for spreading.. tanggungjawab saya pulak pas nie sebagai seorang saudara seagama utk sebarkan website yang sangat mantap cmni pada yang masih lum tahu.. :)

    jazakillah.. wassalam
    .-= Post terbaru fifie ierina di blog beliau.. fierina: RT: @ciknurull: @fierina good luck! / thanks thanks! ;) =-.

    • @fifie ierina, biasanya masuk web ape utk baca al-Quran online? saya ada jumpa banyak jugak web yg sediakan aplikasi al-quran online macam ni.. tp dalam banyak2 tu Quran Explorer ni saya rasa paling bagus.. tiap2 hari memang akan bukak Quran Explorer ni, dengar sambil ikut baca ayat2 dalam tu.. yg menariknya, setiap kali kita stop baca pada mana2 ayat, next time kite masuk lagi die akan sambung kat mane kita stop sebelum ni.. :wub:

    • @fifie ierina,

      sebar2 kan lah, jangan lupa sebarkan sekali pasal peka kita terhadap halal haram makanan. Susah sangat beli je barang HPA yg terbukti halal. HPA ada penasihat syariah sendiri yg pantau bahan dalam produk yg dibuat oleh HPA.

      P/S: Ayam organik HPA pun makan habbatus sauda dan dengar kaset ngaji. Umat Islam plak malas nak ngaji. Ayam organik HPA ni lagi untung dari kita hehe.
      .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. RSS dan Feedburner =-.

  39. Bila makanan tidak dijaga kehalalannya maka hati makin gelap dan ibadat pun malas nak buat. Makan benda2 syubhah boleh mengakibatkan ibadat tidak diterima dan sia2 segala usaha kita nauzubillah mintak2 dilindungi dari makan benda2 meragukan. Insya Allah.
    .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. RSS dan Feedburner =-.

    • @Syafrizal, sangat tepat pendapat tu.. manusia sekarang ni banyak yg tolak tepi je hukum halal haram.. sebab tu ramai yg dah terpesong.. hati dah buta untuk bezakan yg mane baik dan yg mane buruk..

      • @Anarm,

        Bukan nak menuding jari pada sesiapa tapi kita kene mengaku kita juga tidak peka pasal halal haram makanan skrg ni. Tak pernah org pertikai bahan2 meragukan dalam makanan. Cuba masuk pasaraya-pasaraya besar. Confirm ada bahan meragukan… dah bertahun2 merdeka pun takde akta halal.. napa masih takde lagi? Sudah diusulkan di Parlimen tapi buat bodoh je. Yang jadi mangsa adalah umat Islam yang sangat sensitif pada halal haram.

        • @Syafrizal, memang tentang makanan ini diakui negara kita amat longgar , betapa banyak makanan yang ada di pasaraya yang tidak ada dalam senarai halal Jakim tetapi mempunyai logo halal. Jakim sendiri seakan agak terbatas untuk bertindak..
          .-= Post terbaru nuaeman di blog beliau.. Negara Kita Negara Orang =-.

          • @nuaeman, ya saya setuju. Jadi kita kena mengorak langkah menyokong mereka-mereka yang mengeluarkan produk halal HPA. Bukan nak mempromosi tetapi nak menyampaikan agar kita terselamat di akhirat kelak. Daging yang tumbuh hasil makanan haram kena siat balik. Aduh tak terbayangnya. :sad:
            .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. RSS dan Feedburner =-.

    • @Syafrizal, sumber rezeki pun harus dijaga juga..pasal sekarang nie gejala rasuah dah menjadi kebiasaan..kalau tidak dibendung, tak mustahil masyarakat islam akan jadi porak poranda kerana makan drp sumber rezeki yg tidak HALAL…
      .-= Post terbaru Nadri di blog beliau.. Dimanakah “Blogawan” Mendapat Sumber Maklumat Untuk Blog Mereka? =-.

  40. wow..boleh baca quran gune pc jek..
    menarik!! :cheerful:
    .-= Post terbaru MrRollies di blog beliau.. Mengapa Mengantuk Ketika Belajar? =-.

    • @MrRollies, dunia dah maju.. zaman dah berubah.. hehe.. macam2 bleh buat dengan internet sekarang ni.. cume kene hati2 jugak la sebab ade je anasir2 jahat yang cuba nak pesongkan akidah umat Islam.. diorang main cara halus plak sekarang ni.. sesetengah aplikasi Quran online nampak macam Quran betol, tapi sebaliknya diorang dah ubah sikit2.. jahat punye orang.. :angry:

Leave a Reply