Buat Korban Aidiladha 2023

Alhamdulillah, tahun ni aku dapat ambil bahagian buat ibadah korban Aidiladha. Buat dengan keluarga sebelah isteri aku di kampung Pasir Mas, Kelantan.

Isteri aku dah buat korban Aidiladha tahun lepas. Tahun ni giliran aku pulak. Korban 1 bahagian je, sekadar yang mampu.

Teringat pengalaman buat korban di Kemboja sebelum ni. Aku terlibat sama dengan syarikat yang uruskan pelaksanaan korban kat sana. Seronok dapat bergaul dengan penduduk kat situ, lepas tu tengok sendiri pengurusan lembu-lembu korban yang ditempah dari Malaysia.

Lembu korban Aidiladha 2023

Ibadah korban ni hukumnya sunat muakkad, iaitu sunat yang sangat dituntut dan digalakkan bagi sesiapa yang berkemampuan.

Tujuannya adalah sebagai amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT, dan sebagai tanda kita bersyukur atas rezeki dan pelbagai nikmat yang Allah kurniakan kepada kita.

Lembu untuk korban Aidiladha

Ibadah korban merupakan antara amalan yang amat disukai oleh Rasulullah SAW di mana baginda sentiasa menggalakkan para sahabat melakukan ibadah korban. Kerana banyak hikmah dan kelebihannya yang memberi kebaikan kepada diri kita, agama, dan masyarakat.

Sebagai umat Islam yang berkemampuan, seharusnya kita mengambil iktibar dari galakan Rasulullah SAW kepada sahabat-sahabat baginda untuk berbuat demikian.

Rasulullah SAW sendiri tak pernah ketinggalan dalam melaksanakan ibadah korban pada setiap tahun, walaupun hanya seekor kambing.

Sembelih lembu korban Aidiladha

Hikmah Melakukan Ibadah Korban Aidiladha

Banyak hikmah dan kelebihan melakukan ibadah korban pada hari raya Aidiladha ni. Antaranya adalah mendapat pahala di sisi Allah SWT dan boleh mengeratkan lagi ikatan persaudaraan sesama Islam.

Selain tu, ibadah korban juga boleh menjadi penebus dosa (kecuali dosa besar). Malah kita akan mendapat kebaikan untuk setiap bulu haiwan yang kita korbankan.

Ibadah korban yang dilakukan dengan penuh ketaatan, ketakwaan dan keikhlasan akan mendapat ganjaran besar serta berlipat ganda daripada Allah SWT.

Daging lembu korban Aidiladha
Daging lembu korban yang nak diagihkan

Buat ibadah korban sekali dalam seumur hidup pun ok.. Tapi kalau kita betul-betul faham hikmah ibadah korban ni, mesti kita akan rasa nak buat korban pada setiap tahun.

Sekarang ni dah boleh mula menabung simpan duit untuk korban tahun depan pulak. Buat tabung di aplikasi MAE Maybank lagi senang. Setiap bulan masukkan sikit duit dalam tabung tu.

InsyaAllah tahun depan boleh ambil bahagian untuk buat ibadah korban Aidiladha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *