Kongsi Link Dengan Tweet Button Bookmarklet

Baru-baru ni Twitter memperkenalkan Twitter Tweet Button yang boleh dipasang di blog untuk memudahkan perkongsian link entri blog tersebut.

Rasanya semua dah pun tau fungsi Tweet Button ni kan? Fungsi yang juga sama seperti TweetMeme di mana terdapat button Tweet pada entri blog yang sudah memasangnya dan berperanan memudahkan perkongsian link entri blog tersebut ke Twitter.

Twitter Tweet Bookmarklet

Bagi yang belum memasangnya di blog, sila ikut tutorial cara memasang Twitter Tweet Button di blog. Ciri-ciri perkongsian ini memang diperlukan dalam hidup seorang blogger kerana boleh dikatakan tanggungjawab kita untuk menyampaikan segala info kepada orang ramai.

Bagaimana dengan blogger yang tak reti nak pasang Twitter Button? Adakah patut kita abaikan blog mereka?

NO! Hidup seorang blogger tak pernah mengajar kita buat macam tu.

Tweet Button Bookmarklet

Twitter juga ada buat Tweet Button Bookmarklet yang membolehkan kita berkongsi info daripada blog-blog yang tiada Tweet Button.

Apa yang perlu korang buat adalah drag & drop (tarik & jatuhkan) bookmarklet ‘Share on Twitter‘ kat bawah ni ke bookmarks toolbar pada browser yang korang gunakan (Firefox, Google Chrome, Opera, Safari).

Share on Twitter

Untuk mencubanya, masuk ke mana-mana blog atau website, kemudian tekan bookmarket ‘Share on Twitter‘ yang korang letakkan di bookmark toolbar tadi.

Satu tetingkap kecil akan muncul, dan seterusnya korang faham faham sendiri lah bagaimana untuk kongsi link dengan Tweet Button Bookmarklet ni.

Sekiranya bookmarklet tak berfungsi, korang perlu check setting popup blocker yang menyebabkan ‘Share Box’ tidak muncul dan tidak berfungsi.

40 Comments

  1. Bro Anarm minta bantuan. Saya guna plugin TweetMeme masalahnya no tweet tidak berubah tetap kosong. Button tweet bertukar menjadi tweeted tapi angka tweet tetap kosong apa masalahnya?

    Guna twitter tidak ada masalah nampa nombor twiter ada berubah cuma tweetmeme tidak menjadi

    • @akubiomed, ada setting apa2 ke kat plugin tu? mungkin sebab ada code yang salah takpon sebab TweetMeme punya server.. kot.. aku tak tau kalo pakai plugin.. TweetMeme kat blog aku, aku masukkan secara manual coding..

  2. aku dah pernah guna tweet button ni tapi ia menyebabkan komen aku problem, pas tu terus buang…plugin yg anarm syorkan ni tak pernah guna lagi so nak try lah…. :lol:

    • @Syafrizal, plugin kt blog? aku pkai plugin Sharebar.. bookmarklet ni plk pkai time blogwalking.. nmpk entri best kt mane2 blog, kalau blog tu takde tweet button, aku tekan bookmarklet ni.. senang nk share..

  3. ade backlinkla.. TQ 2.. aku pun pakai bookmarklet nie.. mudah dan senang.. Say no to TweetMeme… hehehe :whistle:

    • @syahirul, yup.. bende baru nih.. seblom ni twitter ckp taknak open secara berleluasa penggunaan short url ‘t.co’ die tu.. tp skrg buat bookmarklet plak.. dh ade bookmarklet, semua web dan blog bleh laa dipendekkan link.. :w00t:

  4. kawe guno tweetmeme, so rasonyo malas kot nk tkr..hehe sbb benda sama jah..ke tweetbutton ni ada yang speselnya boh?

    • @x-po, kalu demo tgk kat page tweetmeme Retweet Button, tweetmeme recommended pakai Twitter Tweet Button.. sebab musabab toktau bakpo..

      entri ni takdok keno pasang tweet button.. tarik jah bookmarklet tu letok kt bookmark toolbar.. memudahkan kito share entri2 kt blog hok takdok langsung button retweet..

  5. Aku baru perasan ada Fanpage hehe
    Like ar

    Banyak gile button mu anarm…Tweet jek ada 2 Retweet dan Tweet

Leave a Reply