Internet Lebih Laju Dengan Pale Moon Project

Mozilla Firefox adalah sebuah pelayar web (internet browser) yang sangat luar biasa dari segi kelajuan dan ciri-ciri keselamatan berbanding browser-browser lain yang bersaing dengannya.

Namun begitu, walaupun Mozilla Firefox serasi sepenuhnya dengan pengoperasian Windows, ianya masih belum dioptimalkan untuk berfungsi pada Windows secara maksimum.

Untuk melakukan optimasi secara manual adalah sangat rumit dan penuh teknikal. Oleh itu, Pale Moon Project menawarkan jawapannya.

Pale Moon Project

Pada dasarnya, Pale Moon Project adalah sebuah binaan semula daripada Firefox yang dioptimalkan untuk sistem pengoperasian Windows.

Perhatikan di mana selepas anda memasang Pale Moon di komputer dan melancarkannya, aplikasi yang dapat anda lihat adalah bukan sahaja Firefox, malah Firefox yang telah diubahsuai.

Pale Moon Browser

Ciri Utama Pale Moon

  • Dioptimal sesuai untuk processor yang terkini
  • 100% menggunakan sumber Firefox – pelayar web yang selamat selama beberapa tahun pembangunannya
  • Menggunakan memori yang sedikit kerana beberapa fungsi yang optional telah dimatikan
  • Peningkatan kelajuan untuk laman bergambar dan pemprosesan script
  • Menyokong SVG (Scalable Vector Graphics) dan Canvas, iaitu gambar yang berasaskan vector
  • Menyokong Firefox extensions, theme dan personas

Walaubagaimanapun, pelayar web Pale Moon tidak didatangkan dengan fungsi tanpa had seperti Firefox.

Dalam rangka untuk melakukan pengubahsuaian yang optimal, para pembangun Pale Moon telah mematikan beberapa ciri yang jarang digunakan pada Firefox.

Oleh itu, Pale Moon tidak memerlukan persamaan yang hampir dengan pelayar Mozilla Firefox yang sebenar, malah masih memiliki beberapa pendekatan terutama pada ciri kebolehcapaian dan kawalan ibu bapa.

Laman web Pale Moon Project telah menyenaraikan semua butiran teknikal yang terdapat pada Pale Moon ini.

Pale Moon mampu digunakan pada semua versi Windows termasuk Windows 7 (sama ada binaan x86 ataupun x64).

Ia juga menggunakan kemampuan yang sepenuhnya daripada processor yang mempunyai beberapa ‘core‘ atau menyokong hyper-threading, membuatkannya binaan yang lebih unggul daripada biasa.

Nota: Dimaklumkan bahawa Pale Moon tidak dapat digunakan dengan processor AMD Athlon XP.

Sumber: addictivetips.com

67 Comments

  1. hmm..sy guna chrome
    .-= Post terbaru fina fento di blog beliau.. Jatuh sayang =-.

  2. pale moon?? bulan pucat?? hahaha… ok ke? :ermm:
    .-= Post terbaru hilmi di blog beliau.. Kemanisan Berinternet =-.

  3. nampak gaye cam best..tapi mesti kene try sendiri..baru tau best ke tak..betul tak bro?hehe

    thanks yer..
    .-= Post terbaru hafizmd di blog beliau.. Sedap ke daging gajah? =-.

  4. Owh.. terima kasih.. aku sdg download
    menunggu.. dan terus menunggu sbb aku punya berokben.. slow yg amat..
    .-= Post terbaru Zoul di blog beliau.. Sepuluh Budak Hitam =-.

  5. da download..
    da install.
    da gune..cm best chrome g..
    huhu
    .-= Post terbaru yoy di blog beliau.. Tips on Flirting:) =-.

  6. tgh nk download tp beruk ni slow la plop..taik molek

  7. ohh..thanks anarm. cmne lak nak buat cam tentang anarm bawah setiap entri ?
    .-= Post terbaru zahida di blog beliau.. Bisnes Cari Downline =-.

  8. wah. anarm, bagusnya artikel awak. dan blog awak pun memang cantik. no wonder la because awk graphic designer.

    kongsila sikit camne nak letak plugin pelawat terhangat tu ?
    .-= Post terbaru zahida di blog beliau.. Bisnes Cari Downline =-.

  9. nak try guna la :D :cheerful:

  10. mcm menarik….aku perlu cuba…just install sahaja dan buka firefox cam biasakan?
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Tiga Emas Dua Rekod =-.

  11. wah mantap…
    nanti aku akan try guna..
    tgk laju or tak tenet..

  12. Wow terbaik la abg anarm nyer post
    .-= Post terbaru Mr.kroit di undefined beliau.. Response cached until Sat 13 @ 14:49 GMT (Refreshes in 20.70 Hours) =-.

  13. Mana Anarm? Aku nk geget dia.. Grrr.. Aku uninstall Pale Moon ni, terus dia uninstall Firefox aku pnya data mcm bookmark, addon etc etc.. Nasib baik aku ada backup.. Kalau x der mmg aku kunyah ko Anarm.. :getlost:
    .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. Windows Explorer sebagai FTP Client =-.

    • @kertaz: lol.. ni mesti time uninstall ko delete sekali preference die.. nasib baik ko buat bekap.. kalo tak naye aku kene giget.. :dizzy:

  14. dah cuba palemoon ni. ada dibincangkan di putera.
    rasanya version terdahulu tak support idm. version baru tak tahu la.
    .-= Post terbaru Wan Perlis di blog beliau.. Lari Ikut Teman Lelaki – Berapa Harga Seorang Wanita? =-.

  15. agak menarik… tp bro masih setia bersama firefox selama 6 tahun…
    .-= Post terbaru Bro Framestone di blog beliau.. Seorang & Seekor Maut, Lima Cedera =-.

    • @Bro Framestone: wahh.. 6 tahun.. aku baru 4 tahun pakai firefox.. cuma firefox yang latest rasa mcm berat yang amat.. nak bukak browser pon amik masa lama skit baru terbukak.. dah tak tau nak tweak camne dah..

  16. bagus gak ni..nak kena cuba
    .-= Post terbaru etomyam di blog beliau.. 10 Soalan Mengenai Siapa Diri Kita Sebenarnya? =-.

  17. satu yang aku perasan tentang pale moon ni, bila guna jarang berlaku ‘not responding’ i like :cool:

  18. Salam, perkenalan, 3-4 broswer ok jer, aku lebih mesra nga opera, nk gak try pale moon ni…

    • @alnizam: salam.. aku penah try guna opera.. tp mcm nak buat apa2 tu rasa mcm limited je.. mungkin ada apa2 tips yg boleh dikongsi tentang Opera.. opera punye speed boleh tahan jugak.. mantap~

  19. Kalau ada install 3-4 jenis browser ada effect tak pada performance internet kita?
    .-= Post terbaru Dak Wan® di blog beliau.. RAM – Ok atau Tidak? =-.

  20. cam ragu2 lak aku nak pakai..haha..tetap ngan MF..xkn berganjak..keke
    .-= Post terbaru azizuan di blog beliau.. 18 Awesome Quote By Google CEO =-.

    • @azizuan: pakai pale moon ni interface sebijik mcm firefox.. theme, addons, sume support lg.. takkan rasa mcm pkai browser lain.. engine pon pakai firefox punye.. cume nama je lain.. btw, Firefox Rocks!!

  21. wahh ….laju2… :-) …
    .-= Post terbaru zik di blog beliau.. Industri Animation di Negara kita =-.

  22. takpelaaa takleh gune pun.. aku tetap bangga ngan processor aku, hoho hidup AMD!!!

  23. gagal…..processor yg digunakan AMD Athlon

  24. huhuu….org pun x phm…puas baca 2x ni…ekekeke….tp org xde pun firefox kat lappy ni….lalalalalaaaa :silly:
    .-= Post terbaru ..ein.. di blog beliau.. entry lucah??? =-.

  25. aku semak sikit byk2 pelayar2 ni..chrome pun gagal menawan hatiku lagi..masih setia dan selesa bersama firefox

    • @Fazreen: sama la mcm aku.. aku pon suke firefox.. chrome kadang2 je pkai.. pale moon ni saje testing.. so far, palemoon laju drpd firefox.. harap firefox dpt improve ape2 yg patut bg kita senang guna.. Firefox forever!

  26. tak pernah dengar..tapi try dulu la..mana tau best..hehhe :heart:
    .-= Post terbaru aizuddin di blog beliau.. Dapatkan 10 Tiket Percuma Final Raja Lawak Musim 4 =-.

  27. Aik,,aku install dah…
    sma jer ngan firefox??skali icon..

    • @Fareez: ha ah.. same je mcm firefox.. cuma icon lain.. pastu die matikan fungsi2 yg tak berapa diperlukan kat firefox.. ko paham jela firefox mkn memori byk mane.. huh! pale moon ni dibangunkan pakai code sama macam firefox..

  28. arkh….aku x paham ape2…tapi aku donload je. Bkn kena bayar pon kan..haha

  29. aku xtau AMD tue apek,,aku donlod jer,kalau laju mmg bagus arr…hahaha..tgh menyedut..huhuhu
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. Twitter/FanFou (Ditiru??) =-.

  30. tenet jd laju???…donlod!!! heheh :biggrin:
    .-= Post terbaru eiyda di blog beliau.. eiyDa::Lelaki yang selamber atau Perempuan yang suke bergosip?? =-.

  31. err .. processor AMD Athlon X2 boleh tak? lappy aku guna processor ni. Kang install asik hang je aku yg hangin lak nanti .. hoho
    .-= Post terbaru hydir di blog beliau.. Sahabat adalah upgrade kepada kawan =-.

    • @hydir: tak pasti la plak.. ape kate bro cuba try tengok page Teknikal dia.. dalam tu ada dia tulis support ke tak support ke, macam2 ada.. link ke page teknikal ada dalam entri..

  32. oh, nice sharing… nnt mlm aku pentest…

    skg nk g kls dlu.. hehe… =)
    .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. FESCO 2010 =-.

    • @Pisyek: orait.. g kls ke? kem salam awek2 cun.. hak3

      • @Anarm, kls kol 1 – 5 pm, ade test plak tu jap lagi… tp x study ape pun.. hahaha…

        BTW, awek2 cun xde, kalo ade pun aku kem slm untuk aku je… =P

        ekekeke~
        .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Pengklonan menggunakan Photoshop CS3 =-.

  33. :biggrin: good artikel beb… gua cpt2 dwnload nk pasang kat pc gua… hoho
    .-= Post terbaru FaisalReza di blog beliau.. Senarai Individu Terkaya di Malaysia tahun 2010 =-.

  34. aku scroll je dah nmpak AMD. ciss. pc aku pakai tuh~
    .-= Post terbaru Scromix di blog beliau.. Selamat Kembali Scromix & Pengajaran Daripada Raja Lawak 4 =-.

    • @Scromix: laptop aku pon pakai AMD.. AMD Turion.. ok je aku install semalam.. PC opis ni pon pakai AMD.. yang takleh tu AMD Athlon je kot.. AMD lain boleh.. ko punye AMD Athlon?

      • @Anarm, mmg laju ke bro?
        nnt aku try .. bole kot. sbb aku pakai phenom.
        tp hdd full plak.haha
        .-= Post terbaru Scromix di blog beliau.. Selamat Kembali Scromix & Pengajaran Daripada Raja Lawak 4 =-.

        • @Scromix: aku rasa laju la daripada firefox.. die matikan function2 firefox yang jarang org guna.. tu pasal la jadi laju skit kot.. pale moon ni pon interface mcm firefox.. best.. best..

          • @Anarm, haha. naseb baek kawe pakai AMD phenom X3. bakpo la xsupport Athlon tu. xmesra la. rasanya athlon antara yg ramai pakai gak kalau AMD kan3?

Leave a Reply