Integrasikan Twitter dan Yahoo Meme

Yahoo Meme! Benda apa tu? Bagi yang tak biasa dengan Twitter mungkin tak tahu apakah Yahoo Meme.

Yahoo Meme ni fungsinya lebih kurang sama dengan Twitter jugak. Walau bagaimanapun, aku rasa Twitter lebih ramai penggunanya berbanding pengguna Yahoo Meme.

Integrasikan Twitter dan Yahoo Meme

Kalau korang google, aku rasa sikit sangat info tentang produk keluaran Yahoo ni. Apa motif Yahoo membangunkan aplikasi seperti Twitter ni? Adakah untuk bersaing? Atau ada modus operandi yang kita tak tahu?

Malas aku nak pikir. Aku rasa Yahoo Meme ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Begitu juga Twitter. Takde benda yang perfect kat dunia ni kan..

Semalam aku buka Yahoo Meme aku. Lama betol aku tinggalkan. Follower pon 15 orang je. Sedih dan terharu pulak aku tengok.

Tiba-tiba terasa nak buat connection antara Yahoo Meme dengan akaun Twitter aku. Macam mustahil je. Google punye google, cari punya cari, akhirnya terjumpa cara bagaimana nak integrasikan Yahoo Meme dengan Twitter.

Macam mana nak buat tu? Baca sampai habis ek..

Cara Integrasikan Yahoo Meme dan Twitter

  • Langkah pertama, masuk ke web ni dulu — http://twitter-meme.com/. Nanti korang akan nampak interface macam kat bawah. Sila klik pada button yang tertulis “Link them up“.
  • Lepas tu, korang akan dibawa ke web seperti interface kat bawah ni untuk memulakan proses integrasi antara Yahoo Meme dan Twitter. Masukkan username/email dan juga password akaun Twitter korang. Kemudian tekan “Allow“.
  • Kemudian, korang akan nampak benda ni pulak. Masukkan username dan password Yahoo korang bagi membolehkan Twitter dan Yahoo Meme disambungkan.
  • Tahniah! Akaun Yahoo Meme korang dah berjaya disambungkan dengan Twitter.

Selesai je semua proses tu, segala tweet dan meme (woof?) secara automatik akan dipublish ke Twitter dan Yahoo Meme. Bila korang tweet di Twitter (aku suka pakai Tweetdeck), tweet korang akan turut sama keluar di laman Yahoo Meme.

Bagitu jugak sebaliknya, bila korang menulis di Yahoo Meme, ianya juga akan terpapar di laman Twitter. Menarik kan?

Jangan lupa follow @anarmnet di Twitter dan juga di Yahoo Meme ye.

60 Comments

  1. erk, seriusly aku baru 1st time taw wujud benda alah nama meme ni… mmg katak bawah helmet tol aku nih.. :ninja:

  2. amboi sisih meme nampak.hehehe…… kenapa yahoo
    pilih anjing sebagai micro-blogging mereka.
    .-= Post terbaru safar di blog beliau.. Iklan advertlets pertama sudah dipasang =-.

  3. tanak guna meme nie! sebab nya guna anjing eeeeeeeee! huduh la tamo..
    hak3 lepas tu try jugak mcm x besh.. tanak, twitter jek besh. kui3 :whistle:
    .-= Post terbaru yash di blog beliau.. 4 Website Pilihan Uji Kelajuan Internet =-.

  4. hehe… makin banyak plak mende2 cam twitter nie.. aku stay ngan tweet je la kot, tanak pening kapla..
    .-= Post terbaru samanosuke_04 di blog beliau.. Dunia Orang Takde Awek “DotA” =-.

    • @samanosuke_04: aku pn masih stay dgn twitter.. cuma menggunakan segala benda yg ade kaitan dgn twitter.. barulah rasa twitter ni perfect sgt.. hehe :tongue:

  5. :heart: boleh cuba nih…
    .-= Post terbaru sueella di blog beliau.. Entry terbaik pilihan juri HIDUP BERANI UTUK GAGAL =-.

  6. ramai tak tahu atau buat tak tahu.
    peminat twitter ramai berbanding yahoo meme.
    nak bersaing agak-agaklah.
    .-= Post terbaru mesticun di blog beliau.. Cara Dajjal Mencari Imam Mahdi =-.

    • @mesticun: pengguna twitter memang lebih ramai dr pengguna yahoo meme..
      mungkin sebab yahoo meme ni masih peringkat Beta lg.. kite tgk di masa2 akan datang.. :wink:

  7. aku lebih selesa guna twitter, yahoo meme x mesra pengguna
    .-= Post terbaru khairil di blog beliau.. Tipikalnya Drama Melayu =-.

  8. Jadah la plak Yahoo Meme ni? :blink:
    .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. Font apa dia pakai ni? Hmm.. =-.

  9. aku dah lama ada akaun meme.Tapi macam lesu je.Macam takda guna.Sebab aku lebih dengan twitter.Mungkin sebab aku tak de followers? =p
    .-= Post terbaru loq di blog beliau.. Sebulan bersama Fivio Hosting =-.

  10. Yahoo meme? Da pernah register tp blm explore lg… Btw, tahniah ke yahoo diatas ciptaan teknologi baru ni… Yahoo mmg ade pengalaman yg besar berkenaan dgn social network ni.. Semoga teknologi ni dapat kita rasa tanpa kompromi…

    Apa yg aku merepek ni??. Heheh
    .-= Post terbaru Ery di blog beliau.. Drama 10 Episod =-.

  11. skang ni sume nak tiru konsep microblogging twitter. facebook yang dah femes gila tu pun nak keluarkan facebook lite. trend terkini la katakan.
    .-= Post terbaru zaiMi di blog beliau.. Copy Artikel VS Copy Idea =-.

    • @zaiMi: yup.. trend terkini.. semua nak kena ikut peredaran zaman.. kalau tak camne nak untung.. hehe..
      kita sebagai pengguna ni pon syok je pakai.. hehe :happy:

  12. series anarm.. aku tak tahupon pasal jadah Meme ni.. kalau meme yang skendel ngan norman hakim tuh tau ah.. hahaha..

    anyway.. thanks for the tutor. perit nak buat tutor kan? nak crop, nak edit text.. nak upload image kat hosting.. lepas tuh tempek kat blog. satu usaha yang patut diberi pujian.

    P/S: aku suke kartun tuh. lawak dowh.. haha :cheerful:
    .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. Mari belajar berkomen cara Azman Ishak =-.

    • @Kreuger: sama2.. perit gak la nak buat tutor.. gambar2 tu pon aku tak resize.. saiz betol die besar.. aku resize bagi kecik pakai coding je.. huhuu

      P.S. katun tu sejam lebih aku buat.. cari2 gambar, crop, pastu cantum2 bagi jadi mcm tu.. dialog box lagi.. huhh.. aku baca balik, aku pon tergelak.. haha

  13. aku dah buat Yahoo Meme dan dah follow ko dan juga dah link ngan twitter
    .-= Post terbaru hydir di blog beliau.. Blogger We Care @Nuffnang Office =-.

    • @hydir: ok.. terima kasih.. kalau ada apa2 ilmu tentang Meme, cara nak guna ke ape2 ke, kongsi2 la ye.. aku tak abih explore lagi Meme tu.. kadang2 tak berape nak paham.. blur~ :wassat:

  14. wa…
    menariknya!!!
    tapi meme tu maskot anjing erk?
    baru aku perasan..
    hehe..
    actually aku taktau function meme tu ape sebenarnya ag..
    aku tgk sekali imbas cam twitter gak..
    2 kali pandang nampak cam thumblr plak..
    so, aku jadi confuse..
    dahlaa hanya guna subdomain yahoo..
    menyebabkan aku tidak keruan menggunakannya..
    hehe..

        • @Jaws: yahoo meme ni jenis micro-blogging.. sama mcm twitter, tumblr, dll..

          menurut Yahoo Meme dalam page About di web dia..
          “Meme adalah tempat untuk anda berkongsi segala benda menarik yang anda temui”..
          sama gak la mcm blog, mcm twitter.. tu je fungsi die..

  15. hahahaha..pnda kawe wat sync smlm ngn twitter…haha..kelebihan aku tgk meme ngan twitter nih..meme xder limit cam twitter yg limit smpi 140 ayat jerk..kalau meme blh tulis pnjg ..tu yg best.tp msh x ramai org..huhuhu..pape2 pon twiiter more to the best sebab lbh bk client drpada meme..huhuhu…hidoop tweet.

    p/s-jgn lupe follow meme aku..wakakaka

    p/s/s-tweet gmbr burung.meme gmbr anjing..najes.hahahha :lol: :cheerful:
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. 20 sebab kenapa lelaki tak kahwin-kahwin. =-.

  16. First time dgr nama YAHOO MEME… (memey?)
    Ketinggalan zaman tol la aku ni… papepun TWITTER lg best… tweet³ :heart:
    .-= Post terbaru Daus di blog beliau.. Penghidap Penyakit Jantung – Ammar =-.

      • @Anarm, erks, cepatnya balas… org tgh on9 la katakan…
        Yupz… Twitter mmg terbaik! :whistle:
        .-= Post terbaru Daus di blog beliau.. Penghidap Penyakit Jantung – Ammar =-.

  17. pada pendapat aku la,meme ni sbnrnya byk tiru konsep dari tumblr..
    memang sama.
    :D
    .-= Post terbaru dhiyafaris di blog beliau.. Promosi Hosting Dari T&N Host =-.

    • @dhiyafaris: yup.. meme more to tumblr.. jauh lagi kot nak sampai sama tahap dgn twitter.. tp menarik gak la sbb bleh sync dgn twitter.. huhu

Leave a Reply