Comodo Dragon – Internet Browser Terbaru

Comodo Dragon Internet Browser

Memperkenalkan.. “Comodo Dragon Internet Browser“, pelayar web terbaru daripada Comodo yang berasaskan code Chromium yang turut digunakan oleh Google Chrome.

Comodo? Binatang yang jalan terkangkang tu buat web browser? Ishh..

Bagi sesiapa yang pernah menggunakan produk keluaran Comodo Group, Inc. korang mesti tau binatang apa Comodo ni. Comodo merupakan inovator kepada keselamatan talian dan jaminan kepercayaan yang terkemuka di dunia.

Produk Keluaran Comodo

Produk keluaran Comodo yang aku pernah guna ialah “Comodo Internet Security“. Memang baek punyee.

Kini, Comodo mengorak langkah dengan memperkenalkan pelayar web yang diberi nama “Comodo Dragon“.

Comodo Dragon

Comodo Dragon menawarkan ciri-ciri dan fungsi-fungsi yang juga terdapat pada Google Chrome. Malah ianya telah ditambah dengan ciri-ciri keselamatan daripada Comodo sendiri, termasuklah level privasi yang lebih bagus daripada yang diberikan oleh teknologi Chromium.

Ciri-Ciri Comodo Dragon

  • Improved Privacy over Chromium
  • Easy SSL Certificate Identification
  • Fast Website Access
  • Greater Stability and Less Memory Bloat
  • Incognito Mode Stops Cookies, Improves Privacy
  • Very easy to switch from your Browser to the Dragon

Interface browser Comodo Dragon ni lebih kurang sama dengan Google Chrome. Cuma icon dia je yang aku rasa cool sikit.

Untuk keterangan lanjut tentang Comodo Dragon, layari laman Comodo Dragon Internet Browser. Untuk download, sila klik kat sini sekarang!

Aku masih belum bereksperimen secukupnya dengan browser Comodo Dragon. So, tak tau kat mana kelebihan dan kat mana kelemahan yang ada pada Comodo Dragon ni.

Sesiapa yang dah cuba test, sudi-sudilah berkongsi pendapat dan pandangan korang tu ye. Bagi aku, walau apa pun, Firefox tetap internet browser yang terbaik!

79 Comments

  1. jatuh cintaku pada firefox tak mungkin ditukar kepada browser lain kekeke :silly:
    .-= Post terbaru FaisalReza di blog beliau.. Senarai Individu Terkaya di Malaysia tahun 2010 =-.

  2. IE jeli betul dengar nama tu.kadang2 penting juga.setakat ni
    musang berapi ( firefox ) dan opera sangat bagus.

    sang comodo dragon.mungkin akan aku cuba.
    .-= Post terbaru safar di blog beliau.. Iklan advertlets pertama sudah dipasang =-.

  3. tak terasa nak pakai comodo nie.. hu3 firefox tetap pilihan utama ho3
    :devil:
    .-= Post terbaru yash di blog beliau.. 4 Website Pilihan Uji Kelajuan Internet =-.

  4. Bravo Comodo. Salah satu produk yang aku selalu guna firewall dia. Bagus banget.
    .-= Post terbaru Dr House di blog beliau.. Motorola backflip dikuasakan oleh Android =-.

  5. nak try jugak la…macam best jer..dah macam2 ada nie.. safari, google chrome, opera, firefox, cometbird dan IE..(apakah itu??) …
    .-= Post terbaru zik di blog beliau.. Kepentingan makanan berkhasiat. =-.

  6. Sebelum ini aku gna Google Chrome.
    Mula2 tu ok lar.
    Tapi lepas lama guna, jadi agak bangang lar jgk.
    Tu yang aku kembali ke jalan yang benar: Musang berapi.

    Comodo Dragon nie aku blum try.
    Lagipun kalo try skarang, mungkin ada banyak bug jadi kena tunggu sampai betul2 stable.
    .-= Post terbaru Sky di blog beliau.. Manusia dan kesedaran =-.

  7. Baru lepas install comodo.. sebijik mcm chrome.. devtools pn sama functions.
    Mcm guna chrome ngn theme lain jah hahaha…

  8. comodo?? adoi.. chrome pn tak ter’explore’ lg ni… hehehe
    .-= Post terbaru tin kosong di blog beliau.. Ada Apa Dengan Petai? =-.

  9. KALAU firefox mmg terbaik la..
    walaupun berat sedikit..
    tapi dia berbaloi2..
    hehe
    .-= Post terbaru Zul di blog beliau.. Laptop Asus K40IN Series Review =-.

  10. tapi logo Comodo tu memang mcm biawak Comodo…hahahhaa…………..
    setaka tni tak terpikir lagi nk guna browser lainn……..hahahahaa…… :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin:

  11. lg browser tbaru..
    banyak lak browser yg muncul ek..
    nnti2 rajin aku install la.. :biggrin:
    .-= Post terbaru bistari di blog beliau.. Khas buat kaum hawa pula =-.

    • @bistari: tu la pasal.. banyak pulak browser yang muncul.. ape kate ko try cipta browser sendiri pulak.. letak nama Bistari Internet Browser.. :lol:

      • @Anarm, btol gak tu..tp mslhnye dorg wt browser gune coding pe ek?
        aku asp.net ni pun dh web base..hahahaha

        *asal link entry tebaru aku ni xupdate2 ek..ko tau x sebabnye?
        .-= Post terbaru bistari di blog beliau.. Khas buat kaum hawa pula =-.

    • @Wan Perlis: firefox memang tetap jadi pilihan ramai.. kita tengok versi firefox akan datang.. mesti bertambah dia punye power.. huhu

  12. aku dah test browser ni bro… nampak nyer agak mengecewakan, dan aku rasa chrome jauh lebih stabil… mungkin utk privacy @ securelity dia mmg mantop, tapi dr segi kestabilan dan kemudahan ber’browsing’ bg aku, browser ni mmg xleh pakai.. sejam jer aku guna, nampak bug terus uninstall balik… huhu…

    p/s : ni pengalaman aku, mungkin ada yg pakai o.k… tp bg aku k.o.. :ninja:
    .-= Post terbaru lazaac di blog beliau.. Aku kembali bersemangat! =-.

    • @lazaac: aku pon sependapat.. aku guna lebih sejam dr ko, guna 2 jam.. hehe.. pastu uninstall terus.. kene tunggu 2 3 tahun lagi kot utk tgk camne prestasi browser ni..

      • @Anarm, sbb comodo browser mmg asal nyer chrome jgak… tapi ntah la… mcm tak best jer.. kihkihkih… lagi best browser chrome, lagi laju dr comodo ni.. :sideways:
        .-= Post terbaru lazaac di blog beliau.. Aku kembali bersemangat! =-.

    • @eiyda: chrome crash? pkai la firefox.. kalau crash gak, try pkai opera.. crash jugak, pkai Lunascape.. crash lagi, pkai je IE.. :tongue:

  13. Hmmmm, biawak pun makin canggih sekarang nih… he3 :ninja:
    .-= Post terbaru MASOKIS.COM di blog beliau.. Mother Board ku Problem… =-.

  14. aku sebagai web designer cum webmaster cum milo boy.. perlu tau..
    tapi utk jadikan benchmark belum lagi. masih firefox, ie dan webkit terutama.. :alien:

  15. waaa..
    hebat laa abang anarm..
    tau browser terbaru ni..
    aku apa pun tak tahu..
    haha..
    aku masih tak minat ag nak tukar browser..
    sekarang hanya firefox di hati..
    opera dan safari langsung tak penah guna..
    chrome adalaa guna kadang kala..

    • @Jaws: safari pakai kat mac bleh la.. safari di windows = sampah..
      aku pon rasa firefox tetap yg terbaik.. pilihan lain, aku pilih Lunascape..

  16. salam,wak mcm best je aku nak trylah pakai… :D
    .-= Post terbaru AyieBlog di blog beliau.. Comment on Awaklah segalanya by Ustaz =-.

    • @AyieBlog: browser comodo ni ade kelebihan, ade kelemahan..
      kelebihan dia mungkin pada security, speed (laju sikit drpd chrome), dll..
      tp yg lemahnya, tak support extension macam google chrome..

      • @Anarm, aku try slow je load page dia.. adess x laju mana.. tapi kalau pop up dia boleh sekat :D lagi kekurangan banyaklah :D :tongue:
        .-= Post terbaru AyieBlog di blog beliau.. Comment on Awaklah segalanya by Ustaz =-.

        • @AyieBlog: tak laju? intenet kot.. browser power mcm mane sekalipon kalau intenet slow, slow gak jadinye.. haha.. kekurangan ape lagi yg ko jmpe? share skit.. aku dh pn remove comodo ni.. siyes tak best.. :lol:

  17. hehehe, apsal nak gune nama binatang gak? hoho, mozilla firefox kuar2 je terus jadik feymes, sebab diorang ade originality tersendiri… skang nie competition agak stiff, kalo nak mantap, memang kena jadik unik habes!
    .-= Post terbaru samanosuke_04 di blog beliau.. Eurotrip 2.0: Destination Berlin =-.

    • @samanosuke_04: tak tau la nape dia nak guna nama binatang..
      yang aku tau, syarikat Comodo mmg dh feymes dengan produk2 Security..
      yg paling cool dia punye Comodo Firewall.. comodo dragon ni pulak tak tau la cmne nasib dia nanti..

  18. byok sgguh tubik mnate goni loni..malah caro bnda lain, nk guno modzilla gok..hehe
    .-= Post terbaru x-po di blog beliau.. AKU HAPPY, AKU BANGGA, AKU SYUKUR SAMPAI RASA TAK LAPAR-LAPAR =-.

  19. aku gune comodo gak,tp rase cm same je ngan chrome
    klu lunascape lak xbest..cm buruk je..hahaha
    product lain comodo aku pki comodolion..hahaha

    • @pakeri: lunascape mmg buruk skit interface die.. nk cantik bleh install die pnye skin..
      nk function yg best2 plk bleh install addons firefox, extension chrome, sume die support..
      all in one browser.. cool~

  20. aku masih belum abis explore google chrome,insya Allah nanti aku nak guna comodo ni pulak :biggrin:
    .-= Post terbaru wazy di blog beliau.. Cara Register Twitter =-.

  21. comodo ialah sejenis biawak yg makan manusia–trivia

    selalu comodo ni nampak kat site yg security mcm webhosting, e-commerce, now ada web browser, bagus², test jap kalau crash cam chrome aku delete hehe :ninja: :devil:
    .-= Post terbaru Rjuna di blog beliau.. Menu hari ini: Siput Seduuut =-.

  22. aku masih setia dengan goolge chrome
    tapi kalau cuba nak beralih guna comodo ni x da la janggal sangat sebab ko kata sama kan
    .-= Post terbaru khairil di blog beliau.. Jom Layan Drama Dan Kumpulan Dari Korea =-.

    • @khairil: aku dh quit guna google chrome.. byk function yg aku nak, takde kt google chrome..
      skrg dh kembali ke firefox.. kadang2 pkai Lunascape.. tp google chrome memang laju..

  23. untuk beralih kepada browser yang baru.. aku dah setkan beberapa kriteria yang browser tuh mesti support. yang pertama dia mesti laju giler loading.. kemudian, ada extension tuntuk twitter dan firebug.. kalau salah satu tu tadek.. maka aku tak mau berpindah dari yang sedia ada.

    buat masa ni aku dah beralih ke Chrome. cuma kadang-kadang je ke firefox atas sebab tertentu. apa pon terima kasih untuk info yang bagus macam ni.
    .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. Orang dah kawin suke tengok rancangan berbentuk kekeluargaan ke? =-.

  24. Mula2 aku nk bkin review pasal browser biawak ni.. Tp lepas install, tengok2 based on Chrome.. X jadi aku nk review.. Wakakaka.. Firefox masih dekat di ati.. :whistle:
    .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. Ada apa dengan Valentine’s Day? =-.

        • @Anarm, quite good, boleh pakai 3 rendering engine lagi. cuma tak test performance dia. so far tak teruk lag berbanding musang api kalau bukak byk tab + firebug.
          .-= Post terbaru syahzul di blog beliau.. Selamat tinggal pendrive, external hard disk! =-.

      • @Anarm, X penah lagi try.. Byk2 browser kat pc bkin sakit kepala jer.. :pinch: Ada dua sudah.. :tongue:
        .-= Post terbaru kertaz di blog beliau.. Ada apa dengan Valentine’s Day? =-.

  25. waa boleh try nie, aku cukup suka try browser lain…
    Tapi xleh beat firefox lagi…

    setiap satu ada keblebihan tersendiri.. :devil:

  26. Macam google chrome je… aku still setia dgn musang berapi… papepun nice sharing… aku baru dengar nama biawak comodo dragon ni… :biggrin:
    .-= Post terbaru Daus di blog beliau.. 5 Jenis Blog Yang Aku Tak Suka =-.

    • @Daus: aku pn baru dgr browser comodo ni.. dh abih test dh.. kesimpulan yg aku bleh buat, browser comodo ni tak best.. aku lebih suke firefox.. kadang2 aku suke lunascape jugak.. :happy:

  27. bagus ker mende browser nih??belum cuba lagi dan nak cuba,kalau ringan macam chrome bagus ler…hohohoho :tongue:
    .-= Post terbaru apiih di blog beliau.. Bagaimana Hendak meng’RESUME’kan ‘corrupted/broken download’ menggunakan IDM dari MEDIAFIRE =-.

    • @apiih: memang ringan.. die tiru sebijik macam chrome.. cuma yg die bagitau kt web, die tambah security yang kurang kt google chrome.. ntah betol ntah tidak, aku pon tak tau.. test.. test..

  28. part extension sikit tu la aku x suke… kalo byk musti lg best… hehe… :biggrin:
    .-= Post terbaru Pisyek di blog beliau.. Macam mana nak mula couple? =-.

  29. cambest jerk browser ni. jap nak test, mana tahu ada yg menarik ke. hehe
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Kesalahan HTML Yang Sering Dilakukan Oleh Blogger =-.

      • @Anarm, aku dah install. tak sempat nak test lg. pelan2 kayuh. hehe
        .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. Kesalahan HTML Yang Sering Dilakukan Oleh Blogger =-.

  30. comodo? err, belum berjaya menarik perhatian. mcm sama je dgn google chrome.
    Tggu review dari rakan rakan dulu :biggrin:
    .-= Post terbaru blowie di blog beliau.. Kenapa Tak Boleh Masuk Entry Blog Gua? =-.

    • @blowie: memang sama dgn google chrome.. aku dh test.. speed die pon bleh tahan gak..
      cuma extension2 google chrome die tak support.. kelemahan2 lain masih dlm kajian..

Leave a Reply