Buat Email Signature Menggunakan WiseStamp

GmailHari tu dan sampai ke hari ni aku bengang giler dengan Yahoo! Mail. Punya la berat nak bukak. Dan lagi, email spam senang-senang je terjah masuk email yahoo aku. What the fox!

So, aku buat keputusan biarkan akaun yahoo tu untuk aku login Yahoo Messenger dan juga jadikan tempat menternak spam. Hambik ko!

Sekarang ni aku dah pakai Gmail. Memang puas hati dengan servis dari Gmail ni. Nak login pon senang, loading tak lama sangat.

Pastu ade pulak function-function best yang disediakan oleh Gmail. Sangat-sangat superb la Gmail ni. Gmail is the best!

WiseStamp Untuk Buat Signature di Email

Ok, aku nak mulakan entri kali ni. Kamu tahu tak benda apa signature? Tandatangan.. Right! Tapi yang aku nak bagitau ni tentang tandatangan atau signature pada email, bukan signature pada surat cinta tu ye.

Biasanya email signature ni kita boleh isikan serba sedikit maklumat tentang diri kita seperti nama penuh atau nama gelaran, alamat rumah atau alamat pejabat, nombor telefon, URL blog atau laman perniagaan, atau cuma sekadar memberi salam dan terima kasih.

Terpulang pada kamu nak tulis apa pada signature kamu tu.

signature gmail anarmnet

Gambar kat atas ni contoh signature pada Gmail aku. Sebelum ni kat yahoo pon aku dah ada signature tapi yahoo memang sial la sekarang ni. Huh!

Tadi aku tengah melawat blog-blog orang lain, then aku terjumpa satu entri tentang email signature.

Kalau kamu nak tahu, signature ni kita boleh customize jadi lebih cantik kalau dapat masukkan gambar atau benda-benda yang boleh mencantikkan lagi signature tu.

Dan kat bawah ni aku kongsikan info tentang addons Mozilla Firefox yang dapat bantu kamu create signature yang sangat-sangat cantik.

WiseStamp Email Signatures that work for you!

WiseStamp ni merupakan extension firefox yang memudahkan kamu untuk customize dan meletakkan email signature pada mana-mana servis webmail seperti Gmail, Yahoo! Mail, AOL mail, Hotmail, Google Apps, dan lain-lain.

Walaupun masih lagi pada peringkat Beta (iaitu masih dalam tahap percubaan), WiseStamp ni aku rasa cukup sempurna sebab fungsinya yang cukup memuaskan.

Fungsi WiseStamp

  • Customize signature kamu – dari segi design style, penggunaan font, saiz, color, gambar dan lain-lain
  • Meletakkan RSS feed – secara automatic kamu boleh kongsi blog post, bookmark, video dan sebagainya
  • Meletakkan link social network – seperti IM Services, LinkedIn, Facebook, del.icio.us dan lain-lain
  • Menggunakan signature yang pelbagai – buat signature untuk business dan juga signature personal untuk dimasukkan ke dalam email

Anarm Email Signature

Atas ni contoh email signature yg aku buat menggunakan WiseStamp. WiseStamp juga menyediakan template dalam format .html untuk kamu copy paste ke aplikasi WiseStamp.

Cara menggunakannya adalah seperti di bawah:

  1. Untuk menggunakan template yang disediakan, pergi ke laman galeri WiseStamp
  2. Klik pada gambar di laman galeri tu untuk dapatkan kod html
  3. Copy kod html tadi lepas tu paste ke aplikasi WiseStamp yang boleh dibuka melalui “Tools > WiseStamp” (pada browser Firefox)

    Option WiseStamp
  4. Edit signature pada option WiseStamp tu mengikut kehendak kamu
  5. Untuk masukkan signature ke dalam email, boleh masukkan dengan cara klik pada Tools pada browser dan pilih WiseStamp, atau boleh juga dengan hanya klik pada icon yang terdapat dalam compose mail

    Icon WiseStamp

Email kamu akan jadi lebih pro jika ada signature ni. Hehe..

So, apa tunggu lagi? Download sekarang addons firefox ni dan install pada browser Firefox kamu. Pengguna IE? Sudah-sudah la tu.. Pakai la Firefox pulak. IE tak besh!

download (Download WiseStamp sekarang!)

28 Comments

  1. hmmm…nk cube buat r ..

  2. sempoi betul..aku da try.. :w00t:
    .-= Post terbaru skid di blog beliau.. How To Disable,Uninstall or Remove Windows Defender in Vista =-.

  3. wah cun gak neh.. menarik2… huhu…. thanx bro…
    .-= Post terbaru Kill-Vearn di blog beliau.. Transformers II – Original SoundTrack =-.

  4. Cam best.
    Nanti nk try.
    Tq.
    .-= Post terbaru Eriyza di blog beliau.. Rokok Cap Budak =-.

  5. wah, email pun dah leh wat signature yerk…ades…mesti cuba ni…
    .-= Post terbaru mohdisa di blog beliau.. PC Fair Datang Lagi =-.

    • @mohdisa, cuba.. jangan tak cuba.. email ade signature baru la smart skit.. kalo pandai, bleh letak gambor muka sndiri kt signature tu.. main2 coding html je..

  6. :biggrin: huhu..aku baru tau sal signature nie hehe…memang best ler kalo leh wat cam tuh hehe…leh jadi cam biz kad gak ler nie hehe… :smile:

    Entri Iqone_Dinie yang terbaru di blog beliau.. Anak Dan Isteriku Sumber Motivasi Ku..

  7. ooo/..
    makin kacak signature ko..
    hehehe..
    nanti aku try buat..
    hehehe.. :ermm: :ermm:

    Entri jaws yang terbaru di blog beliau.. Bekerja Itu Memang Memenatkan

  8. sebelum nie, kalau aku nak balas email
    aku men redah aja…siggy pun tah ke mana
    kalau dah ada funtion baguih cmni
    xley nak bwat apala…
    sy mesti pilih

    Entri KampungBoy yang terbaru di blog beliau.. Kenaikan Harga Minyak??

    • @KampungBoy, x baik main redah je.. hehe.. try la bende ni.. sgt2 menarik.. elakkan penggunaan IE.. teruskan setia dgn Firefox.. yeaahh!! hahaha

  9. HMMM…. memang gempak la bro … signature nie pun penting gak untuk marketing…. yang bestnye boleh add on ngan firefox…..

    Entri hazman aka species1980 yang terbaru di blog beliau.. Microsoft labur RM3 bilion bangunkan teknologi

  10. huhuhuh.. canggey giler. aku pon tak tau fungsi ni
    boleh bercommunicate dengan firefox. erm..
    tapi aku pakai thunderbird utk load semua
    email dari gmail aku. tak perlu nak login ke web base. :w00t:

    Entri Kreuger yang terbaru di blog beliau.. Broadband Oh Broadband

  11. salam, macam mana nak ada add google tu kalau website kita nie berbahasa Melayu. ari tu dah buat tap tak berjaya

    Entri ayie yang terbaru di blog beliau.. VCD Terlampau…baek punya…

  12. kooooooooollllll..
    :w00t: :cheerful: :cool: :smile: :tongue: :wub: :whistle: :wassat:

  13. wah..kool la!
    bru nampak mcm bes skit signature email aku nnt..

    Entri Akmal Hisyam yang terbaru di blog beliau.. Buat animasi GIF dengan GIMP

    • @Akmal Hisyam, bukan bes skit.. bes byk.. kan? kan? bg yang tau coding HTML tu mcm2 la die bleh buat ikut citarasa die.. kalo taktau, bleh je copy paste dr template yg die bg, then edit kt visual WiseStamp tu..
      sgt2 menarik :wub:

  14. ini memang cool…
    lepas ni sape2 yang terima email dari aku..
    memang banyak la signature..
    :biggrin:

    Entri loq yang terbaru di blog beliau.. Blogger Boy di 8TV setiap Khamis

Leave a Comment