Blog Down? Angkara siapa?

Pengumuman: Beberapa hari lepas Blog AnarmNet ghaib sekejap sebab blog down lebih kurang selama 86 jam 13 minit 18 saat (kejap ke lama?) kerana ada masalah kegagalan pada server.

Kiraan tempoh masa tu adalah berdasarkan hasil congak tambah tolak darab bahagi yang dibuat oleh FreeWebMonitoring.com.

Kalau kiraan salah, bukan sebab aku, salahkan FreeWebMonitoring.com tu. Hehe..

FreeWebMonitoring Servis Pantau Blog Down

FreeWebMonitoring.com adalah sebuah laman web yang menyediakan servis memantau keadaan atau kondisi sesebuah blog, khususnya bagi blogger yang menggunakan hosting berbayar.

Sistem FreeWebMonitoring akan memaklumkan kepada kita melalui email bila blog kita down atau tak dapat dibuka.

Lepas blog kembali pulih, 1 lagi email akan dihantar beserta tempoh masa berapa lama blog mengalami masalah.

Blog down

Terima kasih kepada Kak Jie kerana rekemen FreeWebMonitoring ni. Persoalan yang Kak Jie kemukakan kat blog dia, sampai sekarang aku tak dapat pikir. Korang tahu?

‘Blog down’ dalam bahasa melayu apa ye?

Sentiasa Buat Backup

FYI, masalah pada server yang berlaku baru-baru ni adalah berpunca daripada pengguna yang ‘tinggal sebumbung’ dengan hosting blog ni.

Sekiranya ada blog yang buat hal, blog-blog lain pon akan dapat masalah jugak (bergantung pada situasi-situasi tertentu).

Sebab tu blogger-blogger yang menggunakan hosting berbayar disarankan sentiasa membuat ‘backup’ data-data blog. Jangan hanya mengharapkan pihak hosting provider membuat ‘backup’ untuk korang.

Seperti yang pernah terjadi pada Encik Paku dulu.

Buat backup blog

Encik Paku sempat ‘backup’ data-data sebelum server mengalami masalah. Cuma yang dia ‘backup’ tu adalah data-data lama. Tapi takde la lama sangat. Bila dia ‘up’ balik server, data-data terkini semua hilang.

Ramai blogger yang naik angin. Tapi tu kes lama, lupakan jelah.

Adat Menggunakan Hosting Berbayar

Situasi blog down memang dah jadi adat kalau pakai hosting berbayar. Tapi tu semua tak jadi masalah sangat sebab setiap hosting provider pasti ada sediakan support untuk bantu kita.

Yang membezakan cuma support yang bagus dan support yang teruk. Dari situ kita dapat nilai sama ada hosting kita tu bagus ataupun teruk. Ramai yang suka kalau hosting provider bagi support yang bagus dan terbaik, kan?

Blog down kadang-kadang memang tak dapat dielakkan.

Patuhi Terma dan Syarat Webhosting

Sebelum melanggan sesebuah hosting, pastikan baca Terma dan Syarat atau contact terus pihak hosting tersebut untuk tanya apa-apa yang patut bagi mengelakkan kes melanggar terma dan syarat yang dah ditetapkan oleh setiap hosting provider.

Tambah-tambah lagi bila syarat tu berkait dengan undang-undang negara! Jangan main-main sekarang ni. Silap sikit boleh kena tembak.

Biasanya hosting provider akan menyediakan 1 link ke laman bertulis syarat-syarat menggunakan hosting mereka.

Sila patuhi syarat-syarat dan undang-undang yang dah ditetapkan supaya tak memberi kesan yang buruk kepada diri sendiri dan juga pengguna-pengguna yang lain.

Memang la korang bayar hosting tu tapi fikir la jugak tentang orang lain.

Kalau tak nak menyusahkan orang lain, pakai dedicated server. Sah-sah kat server tu blog korang je yang lepak situ, tak kongsi dengan blog-blog lain dah. Nak berkelakuan biadap kat situ pon lantak korang lah. Kitorang tak kisah..

65 Comments

  1. Okaylah cadangan Syahirul tu, blog down = blog yang tak boleh diakses buat sementara atau blog yang tidak dapat dicapai buat sementara waktu atau blog tergendala atau blog terhalang atau blog ada masalah atau …

  2. nak marah pun tak guna saat blog down.. :( Kalo traffik sudah tinggi kali, mestilah upgrade ke dedicated. :pinch:
    .-= Post terbaru lowongan kerja di blog beliau.. Game Master (GM) Vacancy Interactive Online =-.

  3. Blog Down… ermmm… xde word seswai la utk Bahasa Melayu… kalau semua istilah dlm dunia IT kena translate dalam BM akan jadi cmni… hardware = barang keras, software = barang lembut, joystick = batang gembira :biggrin:
    .-= Post terbaru Faisal Reza di blog beliau.. Senarai Individu Terkaya di Malaysia tahun 2010 =-.

      • @Anarm,

        haha.. tak mencarut ek kat blog ni? soli2 ko kena letak filter supaya word2 sensor mcm ‘batang’, ‘keras’, ‘gembira ‘ ditapis dengan baiknya :lol:
        .-= Post terbaru Faisal Reza di blog beliau.. Senarai Individu Terkaya di Malaysia tahun 2010 =-.

  4. setuju! layanan pihak hosting tu lah yang penting :D
    .-= Post terbaru zuls di blog beliau.. Blog Anda di label? =-.

    • @zuls, tapi sian jugak dgn pihak hosting.. kalo blog down, diorang kene maki hamun, kene marah2 dgn kita.. padahal kita tak tau diorang tgh setelkan masalah tu ke ape2 ke.. cuma kalau bleh pihak hosting kene pantas inform kt kita kalau ada masalah pada server.. kan? kan? kalau kita tau punca takde la rasa nak marah sangat.. ni nak kene marah2 dulu baru nk inform.. hehe.. :biggrin:

    • @x-po, shared hosting berkongsi dengan blog2 lain dalam 1 server.. lebih kurang macam sewa bilik.. harga pon memang mampu milik.. biasanye server yg elok die letak harga sekitar RM100 utk setahun.. bergantung pada pakej yg hosting provider offer.. makin besar bilik (space) makin mahal harga die.. RM100 untuk setahun, sape2 pon bleh bayar.. huhu..

      dedicated server tu plak blog kita je yg ada dalam tu sebab tu server kita.. tak kongsi dengan sape2.. ibarat rumah kita la.. nak tido kat bilik boleh, nk tido kt dapur boleh, suka hati nk buat ape (contoh jah ni).. harga kalau tak silap yang paling murah sekitar RM300-RM500 sebulan.. diulang.. sebulan!! pon ade pakej2 jugak.. :dizzy:

  5. hosting berbayar amat lah best.. kenapa best? kita boleh buat suka hati kita kat belog dari A-Z.. tapi kene tanggung sendiri jika tak ikot terma dan syarat… dedicated server, perghh leh mati tak makan kalo guna.. ye la stakat satu blog yang tak hebat nak guna dedi mmg membazir kaw2…

    ‘Blog down’ dalam bahasa melayu adalah blog yang tak boleh diakses buat sementara…

    BTW selamat ulang tahun kelahiran buat Encik Anarm yang ke 25 tahun.. Moga Allah memanjangkan umur dan memudahkan perjalanan hidup ko.. moga dapatlah jodoh cepat sket eh, aku nak makan roti minyak.. hahaha..
    .-= Post terbaru syahirul di blog beliau.. Senarai anime yang hadir dalam hidupku =-.

    • @syahirul, kene tunggu ada projek yg besar punye dulu.. starting ofkos la kene pkai shared host dulu.. bila dh power skit, baru bleh angkat yg dedicated.. planning dah buat cuma tindakan je blom buat lagi.. huhu..

  6. hahahaa.. awat la selitkan lg encik paku tu bro.. tak pasal2 ‘luka lama berdarah kembali’.. huhu..

    nak tentukan siapa punya angkara bila blog down kena tgk pd situation juga.. ada yg berpunca secara langsung dr server dan ada juga yg disebabkan oleh pengguna.. kesimpulannya, hanya pihak hosting yg tahu akan jawapan’nya. hee..

    dedicated server.. bila la agaknya aku akan pakai benda alah tu? kui3..

    • @Azizwan, encik paku tu saje selit sebagai contoh.. hehe.. takleh salahkan diorang jugak sebab dr apa yg aku tau, kes diorang tu jadi sebab pengguna.. dah tau bende tu takleh buat, tp buat jugak.. lagipon bukan senang nak jaga server kan.. so pengguna pon jangan la buat taik! ngee :tongue:

      blog down ari tu pihak hosting provider dah bagitau aku sebab ape jadi camtu.. aku tawakkal jela.. alhamdulillah blog dah ok.. pasni bleh start ‘mencarut’ balik kat sini.. haha..

      ko tadek pkai dedicated lagi ke? tgk macam dah je.. :ermm:

  7. blog jatuh lama2 efek kepada trafikk..itu yang aku x suka
    .-= Post terbaru khairil di blog beliau.. Hari Belia Negara 2010 =-.

    • @khairil, blog ni pon dah merasa efek pada traffik tu.. huhu.. tgh cuba naikkan balik.. status ‘gelihati’ nuffnang pon dah ilang.. tension dah ni.. ari tu server down.. ni mood aku plak down.. hampeh..

  8. :biggrin: patut la tak leh masuk hari tu. buka kejap tak leh. boleh kejap tapi slow. adehh.. skrg ni dah ok kot.

    Kebetulan baru menulis tentang tips. harap dapat membantu. :wink:

    • @arynet, sekarang ni rasanye dah ok.. cuma semalam ada 1 post lama tiba2 commentbox tertutup.. nak aktifkan balik, tak dapat.. nasib baik jumpe cara die, blogger omputih share trick tu.. tp masih lagi cuba tengok2 dan adjust balik sume seting kot2 ade masalah kt blog time server down ari tu.. harap2 takde masalah la..

  9. oh…susah juga nak managed blog berhosting n berdomain sendiri ya…baru tahu..
    .-= Post terbaru MC di blog beliau.. Ketagihan Game Facebook #1 =-.

    • @MC, tak susah pon sebenarnye.. senang yg teramat sangat.. bila blog down macam ni, kita bleh lepak2 sebab pihak hosting yg akan uruskan semua tu.. lagipon takde la kerap sangat down camni.. server dah ok nnt baru la kita start manage blog kita balik.. kita just manage blog je.. kalo ade masalah dengan hosting, report pada hosting provider.. nnt diorang setelkan..

      mcm pakai streamyx/broadband.. kita just pakai je produk tu.. kalo ade masalah, report.. hal2 tu pihak diorang yg akan uruskan.. kita pakai je.. senang kan? :happy:

      • @Anarm,

        oh…yang anarm pkai ni syarikat dr Msia atau luar negare?

        kalo mcam khai pkai tu (serverfreak xsilap aku) tu malaysia mari ya?
        so report just PM diorang jer la ek?
        .-= Post terbaru MC di blog beliau.. Tahniah! 2 Diploma Menanti Anda.Aku Keliru =-.

        • @MC, hosting yg pakai ni Malaysia mari.. Serverfreak tu pon Malaysia mari jugak.. hehe.. kalau ade apa2 masalah dgn hosting bleh je bagitau diorang.. memang tugas diorang camtu.. tanpa pelanggan, diorang takleh duit la.. so kene la bg layanan selepas jualan.. :pinch:

    • @eiyda, hosting ni die mcm CC.. bila org ramai sangat guna intenet, intenet jadi slow.. pastu ade customer lain datang, PC tadek.. pastu customer marah2 sebab takleh main intenet PC tadek kosong.. pastu kita rasa down giler kan sebab stress layan karenah customer.. lebih kurang camtu laa maksud down..

      :w00t: *LARIIIIIIII* :lol:

  10. Biasalah tu.. nama pun shared hosting…
    Aku kene gak hari tu.. ala masa semua line broadband teruk kena..
    dengan aku2 sekali kene haha..
    .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. Sijil halal untuk dilelong? =-.

    • @Syafrizal, shared hosting buat la mcm mane sekalipon, memang akan ada down jugak.. kalo tak sekarang, mungkin akan datang.. nanti dh kaye skit, niat nak rembat dedicated server plak.. hehe..

      • @Anarm, Aku berminat jugak nak ami dedicated tapi takde duit lagi. Bonus HPA pun tak tinggi lagi haha. Kalau tak dah rembat lama dah.
        .-= Post terbaru Syafrizal di blog beliau.. Backup blog WordPress anda dengan WP-DB-Backup =-.

    • @zaiMi, blog aku pon sama gak.. ade lg host dgn encik paku.. memang kerap gak la die down.. dah lali.. tunggu nak expired nnt baru aku pindah ke hosting lain.. pindah sekarang rasa rugi plak yg dh bayar tu.. aku bukan kaya sangat pon.. keje makan gaji je.. ckup2 makan.. alhamdulillah.. bleh jugak buat makan untuk teruskan idop.. hehe

    • @zik, kali ni lama giler plak down.. tp takpe la sebab tau punca kenapa jadi down tu.. takleh nak buat ape.. sabar jela.. mcm kak jie ckp, anggap je bende ni mcm commercial break.. sementara tu bleh buat keje2 lain yg kita abaikan selama ni.. kalo x asyik dok ngadap blog je.. hehe..

  11. Aku asyik ada prob je dgn blog. Segan plak dgn mr sam (serverfreak). Stiap hari ada je email aku. Haha. Hari ni blog amirspace.com kn hacked plak.
    .-= Post terbaru Amir di blog beliau.. Piala Thomas 2010: Malaysia Mara ke Separuh Akhir =-.

    • @Amir, bahaya gak ehk self hosted neh..chuak lak aku..keke
      .-= Post terbaru Azizuan di blog beliau.. Pilihanraya Kecil Menguntungkan Rakyat =-.

      • @Azizuan, self-hosted ke blogspot ke ape2 ke mesti ada gak bahaya die.. cuma self hosted ni ada banyak sumber untuk support.. kalo ade masalah dgn hosting, bleh contact pihak hosting, nnt diorang bantu.. kalo ade masa dengan blog/coding/plugin, pengguna2 self hosted yg lain pon bleh tolong2 yg mane patut..

        nak pkai hosting sendiri ke? aku pon cuak gak dulu.. tp selamba je pakai.. mula2 tu macam2 masalah gak jadi kt blog.. sampai kene install balik 2 3 kali.. tp ade ramai kawan2 yg tolong, bg idea, bg pendapat, bg solution.. sekarang ni seronok pakai self hosted.. tak berape nak cuak dah.. yg cuaknye time blog down jela.. huhu..

    • @Amir, kene hack? giler ahh.. ko try la Google cara2 nak ketatkan security blog.. biasanye kene pasang plugin2 utk security.. tp member hacker yg aku kenal diorang ckp wordpress susah skit nk hack.. kecuali ade something wrong pada blog tu.. mungkin salah owner, mungkin salah plugin yg kita pkai.. atau mungkin…. ntah..

  12. mcm tak best je ‘blog jatuh’

    sbb jatuh dlm BI bukan semata2 ‘down’

    ramai yg takut bila blogdown
    ttp kadang2 itu ‘commercial break’ je
    dia suruh hepi2….. luangkan masa buat benda2 yang kita terlepas sebelum ni

    pasal web tu… kak jie dapat dari life4hire setahun dulu
    .-= Post terbaru Kujie di blog beliau.. Ben Ashaari Dalam Carta Kujie2.com =-.

    • @Kujie, sampai sekarang tak abis pikir lagi ni.. sape yg buat istilah blog down tu ek? ranking tinggi plak tu kat Google.. hehe..

      commercial break ni lama sangat.. kalau tengok cerita kat tv xde la iklan lama2 camni.. :tongue:

      mekasih kak jie sebab share web tu.. seblom ni pakai montastic.com je.. tp dia tadek bagitau berapa lama blog down.. just bagitau blog down je.. web yg kak jie share tu ade tunjuk masa.. best.. best.. tengkiu.. :happy:

  13. huhu.. era kejatuhan blog..
    .-= Post terbaru Frantz-Senpai di blog beliau.. Conficker: Pemusnah Era 2009 =-.

  14. aku nampak perkataan jepun disitu hehe (ganbatte)
    Bagus2 dapat pengaruh yang besar hehe
    .-= Post terbaru Nizam6281 di blog beliau.. KERETA API PINK! WOW! TAPI PONDAN BOLEH MASUK KE?? =-.

    • @Nizam6281, bahasa jepun gak ko nampak ek.. haha.. aku ade gak follow cerita2 jepun, ade gak try2 belajar bahasa diorang.. cuma tak berapa fanatik sangat mcm sesetengah org.. tambah2 penggemar drama korea.. pergghh.. diorang punye fanatik, tak dapat nk ucap dgn kata2.. haha..

      aku lagi suke cerita jepun daripada cerita korea..

  15. setiap shared hosting pasti akan down..
    blog down dalam bahasa melayu = blog jatuh
    .-= Post terbaru Jaws di blog beliau.. Kenapa Aku Benci ZonBebas.com?! =-.

Leave a Reply