Anarm dan Windows 7

Sebut pasal Windows 7, mesti ramai yang dah tau kewujudan benda alah ni kan? Korang dah cuba try test belom? Rugi kalau korang tak try Windows 7. Say goodbye la pada Windows XP atau Windows Vista yang bongok tu.

Windows 7 ternyata sangat-sangat power daripada windows-windows yang Microsoft telah keluarkan sebelum-sebelum ni. Ramai yang telah mengupgrade OS mereka bertukar ke Windows 7.

Pengguna Windows 7

Antara kenalan aku yang kini menggunakan Windows 7, JomPHP, Kill-Vearn, Luth Textile, qiilans87, dan ramai lagi lah pengguna internet yang kini menggunakan Windows 7 ni.

Windows 7

Windows 7 yang pada asalnya dikenali dengan nama-nama kod Blackcomb dan kemudiannya Vienna merupakan versi seterusnya Microsoft Windows dan pengganti kepada Windows Vista yang tak best.

Sebelum ni dunia internet pernah kecoh dengan berita Microsoft membenarkan orang ramai menggunakan Windows 7 (versi Beta dan RC) secara percuma yang boleh didownload melalui laman download yang Microsoft sediakan.

Kini, dunia kecoh lagi dengan penyebaran Windows 7 RTM (build 7600) di laman-laman torrent. Windows 7 RTM yang tersebar tu merupakan versi Ultimate x86 (32-bit) dan juga Ultimate x64 (64-bit).

Sedikit kerumitan yang terpaksa ditempuh adalah untuk mengaktifkan Windows 7 tersebut sebab belum ada activation key untuk final released edition. Ia akan menggunakan kaedah ‘Slic Bios Emulation’.

Namun, ada cara untuk mengaktifkan Windows 7 RTM ni iaitu dengan menggunakan Windows 7 Toolkit atau Windows 7Loader.

Gambar kat bawah ni screenshot yang aku buat selepas berjaya aktifkan Windows 7 RTM menggunakan tool yang aku bagitau tadi. So, bila lagi korang nak bertukar ke Windows 7?

Windows is activated

Kenapa korang patut menggunakan Windows 7?

  • Proses boot/shut down yang lebih cepat
  • Lebih cepat berbanding Windows Vista tapi masih sedikit lambat berbanding Windows XP (versi x64 merupakan versi yang paling cepat berbanding XP atau Vista)
  • Menggunakan ruangan harddisk yang sikit je
  • Pengurusan memory yang lebih baik
  • Pengaturan taskbar yang lebih baik
  • Hampir semua driver untuk Vista boleh digunakan di Windows 7
  • Help Tool yang lebih baik
  • Penambahan Driver Support, korang kini tak perlu mencari driver baru ketika memasang Windows 7 kerana Windows 7 secara automatik akan mengenalpasti driver tersebut
  • Penambahan wallpaper, theme dan sound scheme yang baru
  • Tak perlu lagi menggunakan DVD atau bootable disk ketika memasang Windows 7. Korang boleh lakukannya dari dalam Windows itu sendiri
  • Kemampuan merepair Windows kini lebih mudah
  • Windows 7 dapat mengenalpasti kesalahan sistem Windows sebelum anda repairnya
  • dan banyak lagi benda yang hebat ada pada Windows 7.

Sebelum aku upgrade ke Windows 7 RTM, aku pakai Windows 7 RC Build 7100 je yang boleh didownload menerusi laman web Microsoft. Dan sekarang dah pon muncul Windows 7 RTM.

Dah banyak laman-laman blog yang menyediakan pautan untuk download Windows 7 RTM ni, dan sehingga kini Microsoft belum mengambil apa-apa tindakan.

Sebelum Microsoft bertindak, apa kata korang cepat-cepat la download Windows 7 ni dan gunakan sekarang.

71 Comments

  1. Salam semua!!!
    kalo korang malas nk download windows 7 nie, korang email arr aku d alamat email aku nie firdausosimple@gmail.com
    insyaAllah aku akan pos sampai umah korang….
    tp kena arrr charge la murah2 je
    :biggrin: :biggrin:

  2. salam..

    sy nk tnye skit ni….
    sy bru je gne window 7 ni….
    tp prob nye skrg ni, ble sy on je laptop ni desktop background ni hlang…
    pdhal sy hg set kn nye……
    ps 2 gak kt bwh 2 dye ad tulis This copy of windows is not genuine……
    abg tlg tau…..

  3. salam…
    abg sy nk minta tolong n nk tanye sikit la..
    baru2 nie sy baru format laptop sy…nk install window 7..
    bila da settle install..die akn restart…tp masalah sy skrg..bila sy nk on laptop sy..
    die xleh log in..i means…asyik restart berulang kali..knp ea??
    sy kne settig ape ek?? skrg sy terpakse guna vista ultimate…sy da xthu nk wat cm ner da..

  4. haih..lum merasa lagi Windows 7 ni.
    nak donlod..bila masuk part 3 dh kena delete file tu.
    2 kali dh mcm ni..tensen juga dibuatnya.
    mau cari kat kedailah…beli lg senang eheh
    .-= Post terbaru Amirez di blog beliau.. Maybank Penipu!! =-.

  5. Ehee…ramai peminat Windows 7 ni rupanya :biggrin:
    Okeh, suka saya nak kongsi kat sini, sesiapa yang menggunakan Windows 7 (terutama versi RTM) dan ingin menggunakan KASPERSKY ANTIVIRUS for Windows 7 (ORIGINAL) dan yang paling best LESEN PERCUMA SELAMA 6 BULAN!! bolehlah dapatkan malumat lanjut beserta link download KAV tersebut di sini:

  6. waaa aku pon ingat nak tuka la..
    tapi malas nye nak install balik sume software…huhuhu
    .-= Post terbaru senapang di blog beliau.. Selamat Berpuasa, Happy Ramadhan 2009! =-.

  7. dah xleh pakai dah..ari tu pkai ultravpn jap Eins dkt jomphp bagi..dah pakai sbulan sume dah x jln huhuhuhu kalo ko da bypass yg canggih share ler.. :lol:
    .-= Post terbaru Ibnu Walidain di blog beliau.. Ustaz Asri Rabbani Meninggal =-.

  8. iye itu le email ku huhuhu tankiu bro..ntah le uitm ni, tlebih jaga anak-anak buah la kot
    .-= Post terbaru Ibnu Walidain di blog beliau.. Engin Carian E-book =-.

    • @Ibnu Walidain,
      try la pecahkan security uitm tu.. hehe..
      mlm kang aku email kt ko activator tu..
      kalo email pn xlepas, aku upload kt server blog ni ok..
      :cool:

  9. erm..bro blh tlg email kan x tools tu..uitm blog sume website yg ko bg tu..geramnya..
    .-= Post terbaru Ibnu Walidain di blog beliau.. Engin Carian E-book =-.

  10. bro aku ada download kat laman web ko beri hari tu.bila aku install bahasa china pulak.tak boleh nak next la..mcm mn ek?perjanjian dia kosong je bro.

  11. Pe ah aku nk godek2 kt win 7 ni.. X brapa paham lagi.. Baru brapa ari guna.. :tongue:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Windows 7 RTM.. Waw! =-.

  12. ni sorang lagi huh
    wat aku jeles…
    bila la aku nak tukar window ni…
    :cwy:
    .-= Post terbaru loq di blog beliau.. Jom menang iPhone 3GS dengan Exabytes! =-.

    • @loq,
      haha. jeles plak ek..
      kalo jeles, tukar la skang..
      link dah ade, activator dh ade..
      tinggal donlod n install je..
      senang.. :whistle:

  13. Adeh nak mndonlod yg lma ni…hati da x saba nak guna..tp win 7 mmg mantap la.. :wub:
    .-= Post terbaru skid di blog beliau.. Firefox Themes =-.

    • @skid,
      download je kt laman torrent..
      keyword “windows 7 build 7600”..
      cari seeders yg banyak baru speed laju skit..
      jgn lupa sblom tu baca dulu komen2 kt laman torrent tu ye..
      :happy:

      • @Anarm, I dont like meneran (torrent).. :pinch:
        .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Windows 7 RTM.. Waw! =-.

        • @KertaZ,
          tau.. dah byk kali ko bgtau kt twitter..
          ko dh pkai windows 7 kn? pe lg?
          godek2 la kot2 ko jmpe bnde best dlm tu..
          ko kn power.. power siot :happy:

          • @apiz, Aku lupa da kt mna aku amik tool’s nk wat bootable thumbdrive.. nnti aku cari aku taruk sni..
            .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Windows 7 RTM.. Waw! =-.

  14. Oyeh.. Aku tido.. Bgun tido dah siap download.. 24 link.. :getlost:
    Panas thumbdrive aku buat bootable.. :tongue:

    Nasib baik yg aku download tu siap tool’s dengan file readme.. Windows 7 aku dah activate miahahhha.. Menawan gak.. :biggrin:

    Screenies :

    Klau PC aku masuk air lepas ni sbb install win 7 mmg tuan tanah blog ni aku buat lempeng.. :getlost:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Windows 7 RTM.. Waw! =-.

    • @KertaZ,
      hahaha.. pe plak nk salahkn aku..
      win7 ko tu dah smart, xkn aku yg salah..
      ko yg masuk air nk upgrade sape soh..
      kene goda skit terus upgrade.. wahahah :lol:

  15. erk, bila ko wat entri ni.. hohoho… taw la hebat lani guna win 7.. sedih aku guna win 2000 aje… isk²… blanje la aku sony vaio satu anarm!
    .-= Post terbaru Kill-Vearn di blog beliau.. Enabling Quick Launch in Windows 7 =-.

    • @Kill-Vearn,
      ampehh.. win2000 la sgt.. ko la yg bg aku win7 ni..
      kalo ko yg bg, dh tentu ko yg lg hebat dr aku..
      link donlod kt atas tu pon aku amik dr blog ko..
      wahahaha.. *kantoi* :dizzy:

  16. wah…windows 7 rtm lg…nampak gayanya aku kena gak wat entri ni…huhu…gilak la…power2…aku pun baru je upgrade ke windows 7 rtm. hehe

    • @mohdisa,
      amacam? ok x windows 7?
      aku pueh hati giler..
      die buat intenet aku jd laju (mungkin kot)..
      sblom ni pkai xp cam ‘x halal’ je speed intenet..
      lepas pkai win 7 terus up die pnye speed..
      bagus ahh :wub:

      • @Anarm, terasa laju jugalah. mmg best gila aku guna windows 7 ni. download citer pun kejap jerk. then, antaramuka dan aplikasi yg sedia ada mmg memuaskan. :P

  17. aku pun dah install kat desktop umah aku
    tp RC jer .. mmg cool..

    aku tunggu full version jer nanti bulan 10 nanti :)
    .-= Post terbaru hydir di blog beliau.. Milan and Real Madrid agreed on Klass deal =-.

  18. 2.4gb.. X lalu aku nk donlod bnyk tu.. Snggup lagi aku beli DVD.. :whistle:
    Btw still stick dengan XP.. XP ftw (for the moment la).. Skrg kul 10.30.. Tengah ari kang nk gi baya bil TMNut and singgah Plaza Yik Fong.. Beli Win7 RTM miahahahhah..
    Klau x ok org pertama aku cari adalah tuan tanah blog ni.. Tgok ah.. :getlost:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. I Love Malaysia Contest by Exabytes.. =-.

    • @KertaZ,
      siot. aku plak ko nk salahkn? ampehh..
      membazir je ko beli.. aku ade installer win7..
      amik ngn aku je.. aku pn amik ngn Kill-Vearn..
      sharing is caring :tongue:

      • @Anarm, Wtfbbquntabaghdadpadangpasirlembuxshimexragutrumput..

        Dekat kedai smua x der RTM.. Smua Win7 yg RC ngan Beta.. Diorang ckp (tokey kedai), “Smua sama saja meh”.. Taik dia.. Ingt aku buta IT ka.. ~.~
        Btw ada installer? Pi upload kt RapidGhey ah aku nk donlod.. :w00t: Aku x torrent doh.. Jenuh nak meneran.. Terberak PC aku nk teran torrent smpai 2.4gb.. :getlost:
        .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. I Love Malaysia Contest by Exabytes.. =-.

  19. Aku ngah download ni, mekasih info ni yer.
    .-= Post terbaru palihapiz di blog beliau.. Twitter untuk orang yang sibuk =-.

  20. donlod2 ni lemah betul la.. hehehe.. cari dvd je la nanti.. senang kot.. uhuhuh…. tak pon tunggu release betul2 nye nanti baru beli.. of koz la pirate.. hehehe..

    neway anarm, aku dah guna vista 2 tahun lebih, rasa sayang je kat vista ni.. nape ko benci sangat ek? huhuhu…
    .-= Post terbaru Khai di blog beliau.. 21 Tahun Kehidupan. Selamat Hari Jadi, Khai! =-.

    • @Khai,
      aku pkai vista 3 4 ari je. rasa xleh blah..
      lgpon vista byk mkn RAM.. RAM aku 2gb jd mcm 1gb je..
      aku tanye brader kt loyat pn die ckp camtu gak..
      pastu aku pakai XP.. skang pkai Win7 lg aku pueh hati..
      performance mcm XP, cantik mcm Vista.. pekej terus..
      best ah.. :wub:

  21. aku teringin nak cuba….tapi takut pulak nak install…dh la aku pakai laptop company, karang problm payah nak install XP balik….huhu
    .-= Post terbaru HuRuL_AiNi di blog beliau.. Happy Birthday Marina… =-.

  22. wah.. mcm nak kena terai ni. huhu :wub:
    .-= Post terbaru azizwan(dot)com di blog beliau.. Penting sangat ker visitor yang mencanak? =-.

  23. perhh nmpak mcm senang je~~
    huh tak pnadai ar~~
    tkt silap a bRo~~
    .-= Post terbaru hanc di blog beliau.. ?Cantik indah dia lah? =-.

    • @hanc,
      // senang je beb. dulu aku pn mcm ko jugak, takut2..
      last2 nekad je install jugak..
      kalo jd ape2 antar kedai, ape susah.. hehe..
      banyak tutorial ajar cara2 nk install ni..
      yakin skit baru bleh buat.. huhuu //

  24. banyak persamaan dengan OSX tapi rasanya windows 7 lagi sempoi.untuk yang minat kaler2 dan ikon2 menarik memang windows 7 sesuai lagi..installation aku 18 minit je anarm..komputer aku bodoh je
    .-= Post terbaru Pjan di blog beliau.. Rakan Bilik =-.

    • @Pjan,
      // apsal aku instal lame? pelik.. :ermm:
      lantak ahh.. yg penting skang window 7 aku dah activated..
      kelajuan pn sgt2 superb.. best.. best :tongue: //

  25. Aku tak guna lagi windows 7 tu. Tapi member aku cakp lagi best dari vista. Tambah pula baca article dr blog ni..so memang Windows 7 power laa yer…kena cuber nie..
    .-= Post terbaru Shaffik di blog beliau.. RM647.50 hanya 10 minit sahaja. =-.

    • @Shaffik,
      // yup. windows 7 lg best drpd vista..
      aku pkai vista dlm 3 4 ari je.. sgt x best..
      baik pkai XP drpd pkai vista..
      tp skang dah ade windows 7, so bertukar la ke windows 7.
      berbaloi baloi :wub:

  26. Satu lagi tambahan, proses installation dia yang cepat, tak sampai 20min!! Mmg mengujakan :) Saya dah pakai kat 3 machine (1 pc, 2 laptop) so far tiada sebarang ralat lagi…
    .-= Post terbaru annamir di blog beliau.. Fatamorgana! =-.

    • @annamir,
      windows 7 memang best kan?
      installation x sampai 20 minit?
      yeke? aku install amik masa 34 minit.
      komputer ko power kot.. hmmm :ermm:

      • @Anarm; Hermm mungkin juga kot, saya pakai C2D 3.0ghz, dengan high performace ram 4gig… :D

        Tapi yang saya buat kat laptop tu, pun sama juga, xde lah spec tinggi mana pun laptop tu, ram pun setakat 2gig je… beberapa hari lepas setup kat 2 lagi laptop kawan hehe…

      • @kaizer,
        aku tak sempat nk jual2 ni..
        lagipon malas nk burn2.. huhuu..
        installer yg ade ni pn angkat dgn member..
        kalo nk, bro bleh roger member tu kt blog die..
        bleh order dgn die, nanti die poskan..

        [ Kill-Vearn.com ]

Leave a Reply