Adobe Portable Tak Boleh Guna di Windows 8

Sebelum menggunakan Windows 8, aku takde sebarang masalah buat kerja-kerja design guna Adobe CS5 Portable di Windows 7.

Tapi bila dah upgrade ke sistem operasi Windows 8, tiba-tiba software Adobe CS5 Portable tu tak boleh run pulak.

Penat aku klik klik entah berapa kali tapi takde sebarang tanda yang menunjukkan software portable tu dah run.

Adobe Photoshop CS6 Master Collection di Windows 8

Perisian Adobe Portable

Biasanya bila aku klik dan jalankan software Adobe Portable tu dia akan keluar seperti popup gambar Shin Chan (macam gambar kat bawah). Lepas tu baru dia run software tu.

Tapi di Windows 8 dah tekan banyak kali pun takde keluar apa-apa. Jenuh jugak la aku cari jalan penyelesaian dan tukar compatibility setting yang aku rasa sesuai. Tapi tak menjadi juga.

shinchan adobe portable

Rupanya bila aku google tentang masalah ni, pengguna Windows 8 lain pun hadapi masalah yang sama tak dapat run Adobe Portable di Windows 8.

Dari apa yang dibincangkan di forum-forum luar yang aku jumpa, punca perisian Adobe portable tu tak dapat run kerana ia dibina menggunakan aplikasi yang tak menyokong Windows 8.

Tapi adik ipar aku bagitau dia boleh je run software Adobe Portable yang sama macam aku punya.

Pelik betul..

Masalah Adobe CS5 Portable di Windows 8
Keluar error ni bila aku main2 Compatibility Setting. Apa benda “Xenocode Virtual Desktop” tu?

Nak taknak, terpaksa la cari perisian Adobe yang lain.

Aku pun download installer CS6 Master Collection (trial) dari laman web Adobe lepas tu cari patch untuk aktifkan dan jadikan full version. HaHaHa (gelak jahat).

Akhirnya berjaya juga aku install dan guna CS6 Master Collection dalam laptop aku.

Masa guna perisian Adobe CS6 ni tak rasa sangkut-sangkut atau hang atau sebagainya. Ringan je. Mungkin sebab laptop guna Windows 8 kot buat dia rasa ringan.

Tapi aku lebih suka guna versi portable.

Kenapa aku suka guna versi portable? Kerana software portable tak perlu install dalam komputer atau laptop. Double click je icon software portable tu dan terus boleh guna.

Lagi satu, boleh jimat ruang simpanan hard disk sebab dia tak guna banyak space dalam hard disk.

Kelebihan lain pula software portable ni dia juga lebih ringan dan cepat untuk dijalankan.

Kalau sesiapa ada source untuk ‘sedut’ software Adobe portable (Photoshop / Illustrator / InDesign / DreamWeaver) yang boleh run guna Windows 8, mintak tolong share link download.. Terima kasih. Hehe.

25 Comments

  1. Assalamualaikum WBT,

    Saya dah download dan guna trial version Indesign cs6 ME. Masalahnya sekarang ia dah sampai 30 hari dan guna tempoh yg 4 hari validation day tu. Sekarang saya dah tak boleh buka, tak boleh install semula yg saya download dan tak boleh nak download dari site adobe.com lagi. Aduh!! Buku saya tak siap lagi. Ada idea untuk bantu saya untuk dapatkan InDesignCS6 ME. Sebab saya perlu guna versi Middle East utk buat buku Talaqqi Quran. Satu lagi Windows 8 support IDCS6 je…Kalau ada idea tolong bantu yer.. :biggrin:

    Terima kasih, tuan. Wassalam

  2. Kat mana ek nak dapat AI untuk Win8? Photoshop je dapat :(

  3. Baru ni lepas aku minta dari ko ai portable tu dan tak boleh pasang, aku dah download versi lain dan boleh run takder masalah untuk run kat windows 8. Tapi yang aku cuba tu ai jer, photoshop tak cuba pula. :D

    • @Eizil, Ok la tu boleh run.. Aku dah try banyak portable, semua tak boleh run.. Last2 pakai full version CS6 jela.. Ok jugak CS6 ni cuma tak bestnya sebab kena install, makan space banyak giler..

  4. memang x boleh
    auc guna CS5 je

  5. Tak boleh gune ek? Naseb baik tak guna windows 8. :)

  6. Kira full version adobe je yang boleh main di windows 8
    Dan portable tak boleh pada certain laptop/pc?

    • @Izzat Eshak, Ada pengguna Windows 8 lain cakap diorang boleh guna Adobe portable.. Aku pun pelik.. Tapi laptop aku takleh run Adobe portable.. Software portable yang lain takde masalah.. Cuma Adobe je tak boleh, kena guna yang install dalam laptop.. Ada kena mengena dengan hardware jugak kot..

      • @Anarm, owh! Dulu ada jugak member bagi tawaran upgrade windows 8, namun tak upgrade2 hingga kini. Dari segi adobe pula masih selesa guna CS3, walaupun tau CS5 dan CS6 ada lebih banyak function dan shortcuts dalam editing AI dan PS.

        • @Izzat Eshak, Kalau ada offer untuk upgrade ke Windows 8, buat je.. Gerenti akan rasa best bila guna Windows 8..

          Adobe CS3 pun ok.. Lebih ringan berbanding CS5 dan CS6.. CS3 takde masalah guna kat Windows 8.. Pernah try sebelum ni, ok je.. Tapi sebab dah terbiasa dengan interface baru AI dan PS (interface baru start dari CS4 kalau tak silap), rasa kekok pulak bila guna CS3..

  7. version baru macam window 8 nie ada jugak keburukannya…tentu stress time kita nak wat keje dia buat hal laks….

    • @sukma, Biasa laa, semua benda ada baik dan buruk dia.. Tak rasa stress sangat pun dengan Windows 8 ni sebab dah jumpa jalan penyelesaian utk masalah tu.. Setakat ni seronok je guna Windows 8 sebab performance tak mengecewakan..

  8. tak pernah merasa lagi pakai OS win8 ni…ringan ke? mesti best kan

  9. Saya biasa guna versi portable senang sebab tak memberat hard disk dengan fail.

    • @akubiomed, Ha’ah.. Jimat space.. Tapi nak buat macam mana, terpaksa guna software yang kena install dalam laptop terus.. Kalau versi portable boleh guna kat Windows 8 ni, memang takkan install dah.. Guna je yang portable tu.. Adobe kalau yg install banyak giler dia makan space..

  10. aah.. portable mmg save space, n dah nama poon portable, nak guna kat mana2 pc pon sng tak perlu install 2 3 kali..

  11. Mungkin tak lama lagi akan upgrade ler tu,Adobe mana mau hilang customer hehehe…

Leave a Reply