6 Tips Blogging Untuk Tambah Trafik Blog

Sekarang ni kita dah pun berada dalam bulan April, Tahun 2011. Bulan depan dah masuk bulan Mei.

Blog ni dah 2 tahun lebih berkongsi info dengan korang semua tentang tips, panduan, tutorial, rahsia-rahsia, entri-entri merepek, dan sebagainya.

Walaupun dah 2 tahun lebih berblog, aku rasa macam ada lagi yang tak kena dengan kaedah yang aku guna untuk blogging.

So, aku rasa macam nak tulis beberapa tips asas sebagai peringatan dan panduan bagi diri aku sendiri dan juga bagi blogger-blogger lain, tak kira blogger otai mahupun blogger newbie.

Di samping tu, untuk refresh balik motif serta tujuan aku bangunkan blog AnarmNet ni.

tips asas blogging

Perkara Asas Dalam Blogging

Blogger yang dah terlalu lama dalam dunia blog mungkin ada sesetengahnya dah lupa tentang perkara-perkara asas dalam dunia blog ni. Ilmu asas yang dahulunya kita belajar dan praktikkan sehingga kita mampu berada di tahap sekarang.

Yang masih ditakuk lama mungkin sebab tak ikut panduan yang betul. Atau mungkin juga dah belajar benda yang betul tapi kurang bimbingan daripada blogger yang lebih pakar.

So, korang kena la rajin-rajin bertanya dengan blogger lama. Jangan segan-segan atau rasa diri tu dah power sangat. Setiap manusia ada kekurangannya. Ingat tu.

6 Tips Asas Blogging

Bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogger, 6 tips asas blogging di bawah ni korang perlu jadikan sebagai panduan untuk korang ke tahap yang seterusnya.

Mungkin boleh bantu korang untuk mencapai tahap Pro Blogger.

1. K.I.S.S (Keep It Short and Simple)

Entri blog tak semestinya perlu ditulis panjang-panjang. Setiap entri biasanya hanya perlu ditulis 4 atau 5 perenggan sahaja (bergantung pada jenis info yang nak disampaikan).

Kalau entri tu perlu ditulis panjang lebar, gunakan kaedah perenggan yang sesuai.

Hasil penulisan yang panjangnya lebih daripada 500 patah perkataan tidak mungkin dapat menarik minat pembaca.

Bayangkan korang sedang mencari sesuatu info. Adakah korang akan berminat untuk baca hingga habis info yang ditulis panjang lebar atau korang rasa lebih bagus cari info yang ringkas tapi padat?

Kebiasaannya, pembaca akan mudah hilang minat untuk membaca apabila berdepan dengan entri yang panjang.

2. Entri Yang Mudah Dibaca

Gunakan bullet, font tebal dan perenggan yang ringkas untuk bantu pembaca kenalpasti point-point utama yang korang nak sampaikan.

Di samping tu, gunakan gambar yang sesuai dengan entri untuk lebih memudahkan pembaca faham apa yang korang nak sampaikan.

3. Pilih Tajuk Yang Menarik

Apa yang biasanya orang cari di internet? Biasanya pengguna internet akan berminat dengan sesuatu entri apabila membaca tajuknya. Oleh itu, pastikan tajuk entri dipilih dengan betul bagi menarik perhatian pembaca.

Elakkan guna tajuk yang nampak ‘gah’ tapi entri hampeh, entah apa-apa atau takda kaitan langsung dengan tajuk.

4. Masukkan Pautan atau Link

Korang boleh kawal entri blog korang daripada jadi panjang dengan memasukkan link ke maklumat di blog lain. Setiap isi tak perlu dimasukkan semua ke dalam entri. Korang boleh linkkan ke entri blog lain yang mempunyai maklumat yang berkaitan.

Beri kebebasan kepada pembaca untuk pilih sama ada diorang nak tahu tentang isi selebihnya ataupun tidak.

5. Tulis Dengan Ejaan Yang Betul

Sesetengah blogger menganggap isu ejaan ni sebagai perkara remeh dan tak ambil berat langsung dengan kesalahan pada ejaan.

Sila anggap blog korang sebagai kertas ujian. Adakah korang tak kisah gagal dalam ujian disebabkan salah ejaan?

Korang mungkin tak kisah, tapi perkara ni mungkin sesuatu yang akan dinilai oleh pembaca, dan mungkin juga menyusahkan pembaca.

Sila buat ‘proof reading‘ sebelum publish. Bagi kawan-kawan baca dulu pon bagus jugak. Dah OK. baru publish untuk tatapan umum.

6. Pilih Topik Sesuai Dengan Pengetahuan Korang

Sila pilih topik yang sesuai untuk korang tulis di blog. Apakah topik yang korang minat?

Bila korang tulis sesuatu topik yang korang minat, secara tak langsung korang tahu apa yang korang tulis. Sekiranya ada sebarang persoalan, korang mampu untuk jawab berdasarkan pengetahuan korang.

Bila ada yang bertanya, elakkan jawab “try ko Google sendiri” sebab yang bertanya tu mungkin nampak korang arif dengan topik yang korang tulis. Kalau tak, dah lama diorang Google sendiri. Tak payah disuruh.


Tujuan Blogging

Blogging sebenarnya bertujuan untuk sebarkan atau kongsikan sesuatu maklumat kepada pengguna internet, bukannya untuk trafik dan duit semata-mata.

Jika disalahguna kuasa blog, tak mustahil suatu hari nanti internet hanya akan dipenuhi dengan maklumat-maklumat ‘sampah’.

Adik-adik atau anak-anak kita nak cari bahan rujukan nanti pon jadi susah. Lain yang di-Google, lain yang dapat. Aku dah banyak kali kena. Hangin satu badan!

Tapi sekarang ni aku rasa ramai blogger yang dah tak kisah sangat dengan benda ni. Diorang lebih pentingkan traffik blog, ping blog, klik-klik iklan, buffered earning, duit nuffnang, populariti, bla bla bla..

97 Comments

  1. tips yang menarik.. keep it up bro :cool:

  2. tip yg bagus untuk para bloger baru berjinak2 dlm dunia blog.

  3. Bagus topik ni. Saya pun baru belajar dan mmg perlu info2 macam ni! Kalau ada masa, masuk la blog saya , tengok dan beri komen membina! ~ Terima kasih

  4. Saya paling sokong point no.5. Ramai anggap isu ini remeh-temeh tetapi siapa lagi kalau bukan kita nak angkat martabat Bahasa Melayu. Walaupun sekadar dalam blog.

  5. thx for the sharing.
    saya buat blog setakat nih just sebab nak sharing je. dulu masa baru start pikir sangat pasal trafik. tapi kalau asik pikirkan pasal trafik, lama lama fedap lah. hahhaaa.

  6. tapi baru-baru ni aku rasa macam aku tulih panjang sangat plak dari biasa..dah macam Ijad plak aku tulih..tetibe je rasa dah panjang..eh? :w00t:

    terkenang plak aku masa memula blogging, takde arah tujuan langsung..hhuhu..

    tapi aku agak pelik ngan sesetengah blogger, post tah hape hape..takde apa pun dikongsikan kepada reader..sampaikan aku rasa takde rasa nak komen pun..tapi ramai sungguh yang komen pasal blog tu femes..hehe..

    aku suka singgah dan komen kat blog-blog yang aku rasa ada valuable info..memang best baca..sampai kekadang tu masuk dalam majalah plak..adeh..:P

  7. blogger sekarang lebih pentingkan populariti,iklan,earning… itu je diorang nampak…
    bukan nak berkongsi ilmu yang bermanfaat…

  8. aku biasa membuat entri dari gambar yang amku ambik..
    nak buat liveblogging tak pandai.. :cwy:

  9. aku suke tips KISS tu..hehe..

    tp aku still learning cmne nak buat artkel cmtu..simple tp catchy..memerlukan byk pembacaan drpd blog, buku dan apa sahaja..mmg ssh..

    apapn thanks 4 all da tips bro.. :D

  10. terima kasih…
    Kadang-kadang aku terpikir, pembaca fahamke apa yang aku tulis? aku buat post ikut suka hati je nak buat ayat macam mana…

    Thanks for sharing~ :happy:

  11. nice entry bro, cayalah. tips terbaik daripada anarm, eh2…sama gak ng aku. bulan depan genaplah usia domain aku dua tahun. hehe, ringkas tapi bermakna, utk point no.1 memang terbaik. tp ada setengah blogger, tulis memang takda isi. pastu tetiba terus kasi link keluar. baik share kat twitter je. ades…takda kualiti lansung.

  12. K.I.S.S tu terbaik
    bab ejaan pun kadang-kdang aku terlepas pandang
    sekarang ni kalau nak publish entri baru,aku biasanya akan cek 2-3 kali supaya tiada kesalaha ejaan

  13. wat post sederhana pendek pun ok..

  14. aku paling suka KISS…hehehehe

  15. kadang-kadang aku tak paham blogger-blogger cilik/blogspot ni tulis entri tah apa apa…nak baca pun rasa pelik jek..adoih..ada bling2 lagik.. :biggrin:

  16. ermmm…
    no.1-untuk yang ni aku pun bukan tulis panjang2, tulis pendek2 je janji orang paham maksud pun sampai…kalau entri berkaitan tutorial mungkin panjang sket kot, tak pun banyakkan sc untuk mudah paham

    no.2-nak tambah sket, align entri lebih cantik guna justify baru nampak kemas :lol:

    no.3-aku setuju sangat dengan point ni, ade gak aku jumpa tajuk memang baeekkk punye bila tengok entri ek elehh…hampeh…lagi satu guna keyword tak ade relate langsung dengan entri lagi…ntah hape2 la

    no.4-memang dah praktik, rugi la kalau tak set macam tu nanti pelawat terus tinggalkan blog

    no.5-kadang2 pun aku ada jugak salah tulis, kalau perasan tu cepat2la betulkan…lagi satu yang aku biasa buat aku akan italic kan perkataan yang guna bahasa inggeris supaya ada perbezaan (dah terbiasa buat macam ni)

    no.6-memang kena buat macam ni, tulis apa yang tau…kalau tulis yang tak tau macam mana ye?…sendiri2 pahamla

    masa mula2 berblog dulu untuk duit, means 1st duit 2nd blog tapi sekarang duit tu sambil2 je 1st is blog…aku tak kisah sangat trafik banyak ke, klik banyak ke yang penting aku kongsi apa yang aku tau…dan tak kisahla korang dah tau ke tak apa yang aku tulis..yang penting sharing is caring :biggrin:

    *bro, sori ye…panjang pulak komen aku kat blog ni, suka bangat dengan ayat last ko tu :whistle:

    • @MokhZam, takpe komen panjang2.. komen panjang camni ditambah dengan pendapat bg topik yg dibaca LAGI BAGUS daripada komen “nice entri bro”.. kan?

      1) Entri berbentuk tutorial biasanya memang ditulis panjang.. tutorial akan jadi lagi bagus kalau kita selitkan gambar / screenshot supaya reader akan lebih faham apa yg kita ajar..

      2) Alignment justify untuk bahagian content memang akan nampak lebih kemas.. tapi banyak theme yang tak set justify dan blogger pon ramai yg tak reti nak tukar alignment tu (atau saja taknak buat justify).. sebaiknya, bila kita dah jadi blogger, kita perlu belajar jugak bagaimana nak bermain dengan code2 theme dan sebagainya.. bukan hanya tahu menulis je..

      3) Blogger sekarang lebih suka org masuk blog dia sebab tajuk yg menarik.. diorang tak kisah isi menarik ke tak asalkan dapat trafik daripada tajuk yg eye-catch tu..

      4) Open in new tab memang wajib bg link yang keluar dr blog.. selebihnya….. no komen.. :P

      5) Aku pon kadang2 buat italic kat perkataan english.. tapi kadang2 terlupa.. italic tu format yang betul bagi perkataan english dalam penulisan2 buku.. termasuk jugak blog.. di samping tu, ianya SEO..

      6) Kalau tulis sesuatu yang kita sendiri tak faham apa yang kita tulis (mungkin copy paste), secara tak langsung kita hanya memperbodohkan diri sendiri..

      masa aku mula2 buat blog dulu, tujuan utama aku buat blog, utk belajar selok-belok pembangunan laman web.. 2nd, nak share sesuatu dengan pembaca.. 3rd baru duit.. alhamdulillah sampai sekarang masih berpegang pada prinsip tu.. tapi kadang2 tu tak terfikir langsung pasal duit..

      • @Anarm, harap2 blogger2 lain dapat ambik input yang berguna ni untuk dijadikan sebagai panduan…aku pun masih belajar, banyak lagi yang aku tak tau, sama2 kita share :biggrin:

  17. chybee baru nak masuk setahun jagung :D

  18. nice entry! suke2.. aku punye blog makin lama makin kurg best.. sbb tajuk dia xbest.. hahahahaa… nanti aku nk cari info yg best2 sket,kurangkan personal diary dlm blog n ringkaskan entri.. biar ramai boleh baca dengan baik :)

  19. pasal ejaan tu kekadang tersasar pulak… terima kasih tips manfaat ni

  20. Blog aku caca marba.. hentam je la..

  21. Aku pun tak berapa gemar kalau orang yang pentingkan klik dan iklan sahaja. Aku tetap berpegang pada isi kandungan yang ditulis hehe.

  22. kekadang tak perlu tulis pasal apa yang ader dalam pengetahuan kite jer, aku bila blajar benda baru, walaupun still noob dalam bidang tue, aku tulis dan bagitau jaa kat orang ramai, supaya yang pro bleh betulkan aku, dan yang noob bleh paham melalui kepahaman aku.. hoho

    tapi nice tips, bagi yang open link in new tabs tue.. tak terpikir lak seblom nie..

    • @samanosuke_04, betul tu.. betul.. kalau macam aku ni, biasanya aku tulis sesuatu yg aku tahu je.. walaupun tak banyak, tahu sikit2 pon jadi la.. aku tak berani nak tulis benda yg aku tak tahu langsung.. dan kalau aku rasa nk share jugak benda tu, aku akan buat research dulu sikit2..

  23. sebagai newbie, saya cuba untuk buat yang no 1,2 dan 3. tapi menyentuh bab no 3. memang kadnag2 sakit ati jugak la. tajuk bukan maennn hebat agy. tapi agak kureng. :getlost: nampak sangat nak mengejar traffic. dan itu menyebabkan senangnya terjadi bounce rate, kan. no. 5 tu pulak, hehe..kadang2 tersasul gak ayat2 msg. tapi makin ari cuba improve kan la. sebab blog bukan untuk diri sendiri yang baca.

    p/s : tapikan en anarm, wp sy newbie, no iklan2 at my blog. huhu.. :wink:

    • @zety, sesetengah blogger ada yang tak kisah kalau tak letak iklan kat blog.. sesetengah lagi memang perlukan iklan.. dan dibayar.. mungkin untuk tampung kos hosting + domain.. lagipon tak salah kalau nak pasang iklan kat blog.. cuma kadang2 tu jangan terlampau taksub kejar duit iklan sampaikan setiap entri blog asyik tulis tentang duit yang dapat (atau tak dapat)..

      p/s: sama la kita.. sy pon newbie jugak.. :happy: hehe

      • @Anarm,

        memang tak salah letak iklan. tambah2 yang da terkenal tu, leh dapat income gak. cumanya as newbie, saya takdak la letak iklan2 nuffnang tu.

        tapi tu la. kalau asyik tulis entry berkenaan iklan, hurm, tak best gak kan. tapi kalau entry yang memang dibayar macam mana pulak? post tentang sesuatu produk, dan sure2 la di bayar kan. apa istilah ye. post per paid eh?

        p/s : eleh, ye ye la tu newbie.. :silly:

  24. nizam suka pendapat bro…
    betul setiap entri kadang-kadang tak perlu panjang, lebih-lebih lagi entri personal..
    sepatutnya entri ringkas dan senang difahami but depends on apa yang kita sampaikan.
    lagi satu, elakkan dari entri yang copy paste kan.. baik tulis apa yang kita tahu daripada merepek dan kita sendiri tak faham apa yang kita tulis.
    sama juga ejaan, memang masih ramai yang tak ambil kisah bab ni. mungkin bagi diorang tak penting. hmm..

  25. Sangat setuju dengan yang no. 6. Kalau buat tutorial, orang tanya tak boleh jawab…malu weh :)

  26. aku dah lupa apa aku nak komen masa baca entri nih..aduhh.. :pinch:

  27. Tips terbaek ne,selalu blogging tapi tak pernah titik beratkan isu-isu seperti ini,tapi sekarang dah tahu sikit 2

  28. Aku suka ayat yang last juga.

    Sebenarnya nak dapat traffic bukannya susah kalau tau cara. Tapi bila yang dicari ialah kepuasan, sudah tentu traffic akan jatuh pada tangga ke dua mungkin ke tiga ke empat.

    Kepuasan dalam menulis ni banyak. Bagi aku. Aku puas kalau dapat menulis dengan original.

    Payah bagi yang kurang lancar menulis macam aku ni, draft lagi banyak dari post. Tapi berbaloi.

    • @zuls, sama la.. blog aku pon draft lagi banyak dari post.. yg dah siap tulis pon ada tapi dok biar lagi kat draft.. tak tau nak publish ke tak.. kadang2 bila dah siap tulis, ada jugak yang aku delete sebab rasa macam tak perlu publish.. banyak buang masa.. haha.. tak best kot kalau entri sama dengan blog2 lain.. hanya publish yg original je..

  29. Sabahan Bloggers Club
    Sabahan Bloggers Club

    Yang nombor 4 tu, kalau untuk blogspot, boleh letakkan
    target=”blank”
    dalam link yang diletakkan untuk post.

  30. kaunyer entry ni dah lebih 5 perenggan ni cane tu?hahaha

    • @mijae, kalau ikutkan yg asal, lagi panjang.. ni pon aku dah ringkaskan kaw2.. jadi la panjang ni je.. lagipon aku rasa entri macam ni perlu ditulis panjang2.. tapi takde la panjang sgt kan? keh3..

  31. menarik sungguh ini blog. banyak panduan dan tips berguna untuk para bloggers…

    entry blog aku entah apa-apa.

    banyak menda lagi yang nak kena perbaiki sana sini… hehehehe

  32. Entri yang bermanfaat. Terima kasih.

    Dah terbiasa dan suka tulis panjang-panjang. Tapi tengah ubah dari segi perenggan, guna ayat lebih pendek & direct, bold/underline isi penting serta guna bullet points.

    • @heliantuse, ayat yg pendek dan direct to the point memang memudahkan org nk baca.. tak perlu tulis perkara yang takde kena mengena dengan topik.. mcm yg dibuat oleh ramai blogger sekarang ni.. mungkin tak sedar, tapi masih boleh diperbaiki kalau nak..

      P/S: masih takde gambar untuk komen lagi ke? daftar di http://gravatar.com untuk paparkan gambar pada komen.. :wink:

  33. Pejuang Kesenian extreme
    Pejuang Kesenian extreme

    Pasal penulisan panjang tu memang betul benda ni bakal menyebabkan sesetengah pembaca hilang minat utk membaca..Hasilnya terhasillah komen2 di entri tersebut yang berbentuk splastik padahal dia tak baca pon entri tu..

    • @Pejuang Kesenian extreme, oleh sebab malas, diorang pon terus komen ‘thanks for sharing’, ‘bagus entri ni’, ‘cool’, dan lain2.. takde sebarang input dalam komen diorang.. kita nak reply pon tak tau nk tulis apa.. bila tak reply, diorang ckp sombong plak.. macam2 hal..

  34. aku pn bru 5 bulan.. :biggrin:
    part tajuk gempak isi salah tu paling tensen..tipah tertipu !! :angry:

    ayat2 last tu..nampak cam dunia blogger dulu dengan sekarang jauh beza la eh..aku tak berada dalam zaman awal2 blogger naik,tak tau camane feelnya,hanya dapat bayangkan je.. skrg ada isu blogger sama popular cam artis.. :silly:

    • @Izwan, aku ingat lagi 1st time aku mula blogging.. memang tak banyak yang bercerita tentang duit ke trafik ke.. yg ada pon beberapa kerat je tapi diorang buat dengan cara yg betul.. tak macam sekarang..

  35. Kekadang tulisan kita jadi panjang kerana menulis benda yg sama berulang kali. Blog ni mengajar kita menjadi penulis yg baik dgn susun atur ayat, tata bahasa dan ejaan yg betul. Tidak kurang juga yg semakin mahir bahasa english.

    Memang banyak faedah mengendalikan blog ini bukan sekadar duit dan pooular sahaja.

    • @Denaihati, betul betul.. kadang2 kita tak sedar kita ulang 2 3 kali ayat yg sama.. sebab tu entri jadi panjang.. kalau kita baca dulu sebelum publish apa yg kita dah tulis, mungkin kita akan nampak kesalahan yg kita tak sengaja buat tu..

  36. aku pun tak tau sama ada aku punya entri2 tu menarik untuk orang baca ke tak..kalau la ada pengkritik..senang sikit nak improve ni..ce cite sikit :pouty:

    • @aizuddin, nak cite pasal menarik ke tak menarik, banyak benda tu nak kene tengok.. senang citer, ko tengok je keyword ape yg banyak masuk blog ko.. pastu ko ce citer ce citer la yg ada kene mengena dengan keyword tu..

  37. hehe. aku suka ayat ko yang last tu

  38. mostly sume orang buat blog kat blogspot dulu baru pindah WP. Aku suka buat tutorial dan apa saja yang aku dah buat pastu share kat blog. Biar sape-sape yang ada persoalan yang sama macam aku dapat jawapan tu.

    point pertama tu ikut jenis post jugak tapi cam kenot go jer ngan aku… :whistle:

    • @MuJE, ‘apa yg ko dah buat’ tu menunjukkan ko tahu apa yang dikongsi dengan pembaca.. so, takde masalah la kalo diorang tanya macam2 kan? senang je nak jawab soalan kalau kita tahu apa yg kita tulis.. ada sesetengah blogger tu, bila kita tanya, dia suruh google.. ntah pape..

  39. PakarBuahPinggang
    PakarBuahPinggang

    Salam admin,

    Saya melihatkan walaupun 6 tip yang dikongsikan di atas lebih kepada perkara-perkara asas,tetapi ianya penting dan akan memberikan kesan positif untuk jangkamasa yang panjang.

    Contohnya,penjagaan ejaan perkataan yang ditulis.Nampak macam simple dan ada sesetengahnya mengabaikan perkara ini.Tetapi dalam jangka masa panjang kita akan menunjukkan yang kita adalah blogger yang profesional.

    Saya suka dengan tulisan bro dibaris terakhir sekali.Memang kadang-kadang saya pun pernah kena,tajuk yang ditulis langsung tak berkaitan dengan entry ataupun maklumat yang berikan tak lengkap.Tajuk yang diletakkan lebih kepada nak menarik traffik.Memang angin jugalah.

    • @PakarBuahPinggang, sebab tu di akhir ayat ada ditulis yang blogger sekarang ni hanya lebih pentingkan trafik, duit dan lain-lain.. diorang pilih tajuk yang menarik perhatian tapi pengisian pada artikel memang jauh panggang dari api.. tak mustahil satu masa nanti, di internet dah susah nak cari info-info berguna..

  40. Nak tulis panjang-panjang = mengarut :whistle:

  41. :cheerful:
    0key dah faham …
    tq inf0 :biggrin:

  42. saya baru je menulis blog…anda salah satu rujukan saya ..tq

    • @Bean Moreno, terima kasih.. kalau nak lebih byk ilmu bab2 blogging ni, aku suggest banyakkan rujuk blog2 luar terutamanya blog dr indonesia.. blog2 diorang aku tak nafikan memang banyak info yang tak pernah dicerita oleh blogger malaysia.. dari segi SEO, cara buat duit blog, tutorial2, nak hacking2 atau sebagainya, sumber dari sana memang bagus.. blog kat malaysia ni pun ada je tapi sikit, dan tak berapa menonjol..

  43. yeah mmg IR selalu 4.5 perenggan saja

    p/s: ajar lah nk buat smiley kt komen ni :biggrin:

  44. ayat ending takleh blah. haha.

    P.S: Point pertama cam bertentangan dengan entri nie. Lalalala~

  45. aku memang suke tulis panjang..sob sob..da name blog personall..takpe la orang tamo bace pon.yang penting aku bace..hehehe :P

    • @woot woot, blog personal tak terikat sangat.. boleh je nak tulis macam mana pon, org tetap akan baca kalau menarik.. tak gitu? haha.. yg diceritakan kat sini cuma trick yang boleh digunakan untuk buat entri jadi menarik dan ada seni.. huhu.. aku pon ceduk ilmu dari blogger2 otai kat luar sana.. aku follow step diorang je.. mana la tau kot2 boleh berjaya macam diorang jugak kan.. :whistle:

  46. salam

    sangat membantu tips yang dberikan. cuma nak tanya, macam mana nak setting up the open new tab tu ye.

    maaf baru je berbloging! belum sampai setahun pun… hrap sudi share tips dan ilmu.

    terima kasih byk atas kesudian tu ye!

    • @innanie the lawyer, untuk setting ‘open in new tab’ atau ‘open in new windows’ tu, kena tengok pada coding HTML.. contoh link yang biasa2 macam ni :

      <a href="http://coklateyes.blogspot.com ">BLOG AWAK</a>

      BLOG AWAK tu link berbentuk teks.. bila klik kat teks link tu, dia akan open pada tab / windows yang sama.. so, blog kita dah kene replace dengan page BLOG AWAK tu.. utk set jadikan ‘open in new tab’, code HTML dia macam ni pulak..

      <a href="http://coklateyes.blogspot.com " target="_blank">BLOG AWAK</a>

      hanya tambah code target=”_blank” pada code..

      harap ianya membantu..

  47. wah~
    aku stat dengan blogging tahun lepas, itu pun dengan blogspot dulu
    kemudian baru WP nak masuk setahun jagung dah
    alhamdulillah banyak benda aku belajar dengan sahabat-shabat! semua ni yang baik2 hati.. :w00t:

  48. aku kadang2 tu terlulis panjang juga lah. bercerita punya pasal.haha..

    point no 4 tu aku jarang buat. selalu copipes, so result dia terelbih panjang pula..bagus2

    • @serol, banyak trick sebenarnya boleh kita buat walaupun kita hanya copy paste.. mungkin kita boleh copy paste sikit je ayat dr sumber yg kita rujuk, lepas tu letak link ke sana untuk ayat yang selebihnya (untuk reader yg rasa nak tau).. secara tak langsung, kita bleh share info + ada buat internal atau external link..

  49. Hahaha, betul tu. Entri panjang pun tak perlu jugak. tapi kalau perlu entri tu panjang tak pe kot.

    • muhammad fakhruddin
      muhammad fakhruddin

      @Hisyam, kadang kala perlu entri panjang kalau ia bersifat ilmiah seperti di SaifulIslam.com :biggrin:

    • @Hisyam, kalau topik yang kita pilih tu memang perlu explain panjang lebar, yang tu tak kisah la tulis panjang ke tak.. tapi kalau boleh, buat entri tu tak penatkan pembaca.. sebab tu perlu selitkan beberapa gambar untuk bagi pembaca rehatkan mata sekejap sebelum sambung baca.. lagipun kalau guna gambar, entri nampak menarik sikit kan..

    • @Hisyam, betul tu bro hisyam. sesetengah entri memang kita terpaksa tulis dengan panjang lebar.

  50. Eh.. sama la.. bulan depan pun dah masuk 2 tahun ++ aku tulis blog….

Leave a Comment