52 Tahun Malaysia Merdeka

52 Tahun Malaysia Merdeka
1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan

Malam ni, tepat jam 12.00 tengah malam, semua rakyat merdeka akan melaungkan kata-kata “Merdeka! Merdeka! Merdeka!” dengan penuh semangat yang berkobar-kobar. 12.00 tengah malam nanti genaplah 52 tahun usia Malaysia merdeka setelah bebas daripada kuasa penjajah.

Malaysia yang dulunya sengsara di bawah penguasaan penjajah kini mampu hidup bebas selepas mengecapi kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Laungan Pertama Malaysia Merdeka

Kata-kata “Merdeka” yang pertama secara rasminya telah dilaungkan oleh Allahyarham Tunku Abdul Rahmad Putra Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Syah yang merupakan Perdana Menteri Malaysia yang pertama dan juga merupakan Bapa Kemerdekaan Malaysia.

Jolokan nama Bapa Kemerdekaan Malaysia diberi kepada Tunku Abdul Rahman kerana jasa-jasa beliau yang penuh bermakna dalam usaha memerdekakan tanah air kita yang tercinta, Malaysia.

Malaysia Dikenali Seluruh Dunia

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj
Tunku Abdul Rahman

Malaysia sekarang ni dah terkenal di seluruh pelosok dunia. Juga terkenal sebagai sebuah negara yang unik dengan rakyatnya yang pelbagai kaum, pelbagai bangsa dan budaya.

Tapi sedikit kesal dengan majoriti rakyat Malaysia terutamanya bangsa Melayu. Apa yang jelas tentang Melayu ni, Melayu suka berkelahi sesama sendiri. Mungkin sebab tamak kuasa kot.

Dari dulu sampai sekarang, yang banyak buat masalah, buat jenayah adalah kaum Melayu. Melayu jugak lebih pentingkan perut sendiri sampai sanggup lakukan apa saja untuk kepentingan diri.

Bukan maksud aku nak burukkan bangsa sendiri tapi tu la yang aku nampak. Merdeka ke camtu kalau asyik nak bergaduh sesama sendiri? Merdeka ke camtu kalau sanggup pijak-pijak bangsa sendiri? Pastu bangsa lain ramai-ramai pakat gelakkan Melayu. Ishh..

Perkataan “Merdeka” sekarang ni hanya kat mulut je. Tapi fikiran masih lagi dijajah, masih lagi mengagungkan budaya dan cara hidup yang tak berteraskan Malaysia.

Tengok la fesyen-fesyen pakaian yang rakyat Malaysia pakai. Dengan tak cukup kainnya, seluar ntah apa-apa, baju singkat, rambut pacak-pacak macam landak.

Bulan-bulan puasa macam sekarang ni pon ada lagi yang still ikut budaya camtu. Kalau korang pergi bazar Ramadhan, tengok la berapa ramai yang masih lagi buat perangai tak senonoh. Dengan jalan berpeluknya. Kalau peluk badan sendiri takpe la, tapi ni peluk awek bai..

Pakaian takyah cakap la.. Pak Imam pon boleh kurus puasa kalau tengok. For sure, yang buat benda-benda camtu adalah kaum Melayu. Hmm..

Malam ni malam kita sambut Merdeka. Dah tentu korang dapat tengok camne rakyat Malaysia sambut Hari Merdeka. Datang ramai-ramai, berpuak-puak, berkumpulan-kumpulan.

Lepas dah setel pekik Merdeka dah tentu ada gaduh sana gaduh sini. Ada yang pergi melepak kat kelab, shuffle la dangdut la, tonggang sana tonggang sini, mabok air kencing setan. Pastu ada la yang buat maksiat lagi. Dok berdua-duaan dalam gelap, dalam kereta.

Pastu bila dah termengandung, terberanak, cakap tu anak merdeka. hoishh!! Wak lu!! Apa nak jadi tak tau la..

Akhir kata.. SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 52.. Semoga merdeka kali ni dapat memerdekakan lagi diri kita.

1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan“. Semoga slogan kali ni benar-benar dilaksanakan. Jangan sekadar disebut-sebut. Insyaallah..

41 Comments

  1. salam merdeka mate.. hoho.. baru ada masa aku nak on9.. kalo tak mmg bz aje manjang… hehehe.. awat smlm tak dtg?
    .-= Post terbaru Kill-Vearn di blog beliau.. Kill-Vearn & Gathering Buka Puasa =-.

    • @Kill-Vearn,
      smlm dh planning buka puasa dgn awek..
      xpe laa.. dh pegi dh ari tu kan..
      tahun depan plak.. xpon lepas raya ni ke..
      buat la gath raya pulak.. ramai2 pakai baju raya.. :w00t:

  2. merdeka!!! tahniah! minyak naek lagi. trimas Pak Najib!
    .-= Post terbaru JHafiz di blog beliau.. Hello world! =-.

  3. rakyat didahulukan, tp esok harga minyok naik..hoho :unsure:
    .-= Post terbaru x-po di blog beliau.. ALAHAI MERDEKA =-.

  4. Salam Merdeka….

    Perghhh…panas jugak post merdeka demo kali ni… :happy:
    .-= Post terbaru aktechpage.com di blog beliau.. Salam Merdeka 2009 =-.

  5. gigih sungguh buat entri merdeka.
    hahaha.. tahniah memang terserlah
    semangat patriotik hang.

    erk.. petang ni macam mane beb?
    mai la join sekali.. dah isi borang?
    jangan lupe isi ok~ :devil:
    .-= Post terbaru Kreuger di blog beliau.. TOP Komentor : Merdeka 2009 =-.

    • @Kreuger,
      blog aku masalah skit sblom ni.. lepas dh setel masalah tu ingt nk active balik sblom merdeka.. tgk jam baru pkul 9 mlm.. tu yg dok taip panjang2.. sblom kul 12 aku bukak balik blog ni pastu publish artikel merdeka.. huhuu..

  6. ye. aku pun harap slogan yg dibangga2kan najib tu betul2 diamalkan. jangan sekadar ucapan dibibir saja huhu
    .-= Post terbaru Amirez di blog beliau.. Merdeka di Google =-.

  7. Selamat hari merdeka ke-52….
    .-= Post terbaru safar di blog beliau.. Mesej Daripada Dr. Anasufiza Berkenaan H1N1 =-.

  8. Walaupun begitu, Malaysia juga tetap dikenali dengan kes H1N1 terbanyak di Asia Tenggara, isu samseng jalanan dan juga cetak rompak. Selamat hari merdeka semua! :w00t:
    .-= Post terbaru CypherHackz di blog beliau.. Photoshoot Nana di Taman Tasik Perdana =-.

  9. Huh.. Data2 blog anarm berjaya diterbangkan dari Califonia ke Malaysia dengan jayanya.. :w00t:
    Ngam2 time merdeka plak tu blog ni open to public balik.. Huahahha.. Ngam2.. :biggrin:
    .-= Post terbaru KertaZ di blog beliau.. Penipuan technician komputer.. Beware!! =-.

Leave a Reply